Het video sollicitatiegesprek - Hoe pak je het aan?
Video solliciteren je hebt er vast wel eens over gehoord of wellicht heb je het al een keer mee mogen maken. Binnen het sollicitatieproces wordt steeds vaker (de huidige corona crisis heeft ertoe bijgedragen dat veel recruiters momenteel het video solliciteren ook noodgedwongen inzetten) gebruik gemaakt van video solliciteren. Vaak gebeurd dit als preselectiemethode en om een eerste indruk te krijgen van de kandidaat maar soms worden ook meerdere stappen in het proces via video gedaan. Ook kan het voorkomen dat een organisatie een video cv wenselijk acht en sommige sollicitanten maken er eentje om extra op te vallen. Voor zowel de kandidaat als de organisatie heeft deze vorm van solliciteren voordelen. Denk hier vooral aan het logistieke en tijd technische plaatje. Voor jou als kandidaat kan het net als bij een normaal sollicitatiegesprek spannend zijn. Een goede voorbereiding zal je dan ook zeker helpen bij het verminderen van de spanning (tips tegen sollicitatiestress) en het vergroten van je kansen bij de organisaties waar jij graag wilt werken.
Om je te helpen bij je voorbereiding hebben we daarom even een overzichtje gemaakt met facetten waar je aan kan werken en waar je op dient te letten om zo goed mogelijk jezelf over het voetlicht te laten komen. Ook hebben we samenvattend een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Voorbereiding
De voorbereiding voor een video sollicitatie zal vergelijkbaar zijn als bij een face-to-face sollicitatie (verdiep je in de organisatie en functie, bereid vragen voor etc.). Mocht je niet helemaal weten waar je dient te beginnen dan raden we je aan om even onze informatie door te nemen waarin we een aantal aspecten bespreken die je kan verwachten bij een sollicitatiegesprek.
Oefenen
Het is daarnaast ook handig om het gesprek even te oefenen. Aangezien het hier om een video sollicitatie gaat is het ook niet onverstandig om het op deze manier te benaderen bij het oefenen. Op deze manier kan jouw oefenpartner je namelijk ook adviezen geven over hoe jij jezelf presenteert en hoe het digitaal overkomt. Het is bij het oefenen ook mogelijk dat je het (video)gesprek opneemt. Dit geeft jou de mogelijkheid om het gesprek alleen of samen nog even terug te kijken en zo te ontdekken wat goed gaat en wat beter kan. Denk daarbij aan je presentatie (van jou maar ook je omgeving; posters van halfnaakte mannen of vrouwen op de achtergrond zullen niet altijd in je voordeel werken), houding & non-verbale communicatie, manier van antwoorden en de technische aspecten (geluid, camerastand etc.). Ook geeft deze oefening jou de kans om bijvoorbeeld te ervaren welk device (laptop, pc, telefoon, tablet) voor jou het fijnst werkt en het mooiste resultaat heeft.
Kleding
Zoals eerder al even genoemd is het verstandig om de video sollicitatie op dezelfde manier te benaderen als een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Besteed dan ook aandacht aan je kleding en zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Hoewel het natuurlijk verleidelijk is om ervan uit te gaan dat alleen je bovenlichaam zichtbaar is het toch raadzaam om ook je onderkleding aan te passen aan de gelegenheid. Zorg ervoor dat je wat aantrekt waar jij je fijn en zelfverzekerd in kan voelen. Je kleding is ook een beetje het verlengstuk van je persoonlijkheid. Lees hier meer over de kledingkeuze bij het solliciteren en wat bepaalde kleuren overdragen.
Voorkom afleiding
Je kent de filmpjes vast wel van de nieuwslezers of mensen die worden geïnterviewd waar er opeens een huisdier, kind, schoonmaker of bezorger in het beeld staat. Dit wil jij natuurlijk voorkomen. Afleiding helpt jou namelijk niet en het is belangrijk je aandacht bij het gesprek en gesprekspartner te houden. Houdt hier dus rekening mee bij je keuze voor de locatie waar jij het gesprek wilt laten plaatsvinden. Kies bijvoorbeeld een ruimte die je kunt afsluiten. Ook is het verstandig om rekening te houden met omgevingsgeluiden zoals verkeer, deurbellen, huisgenoten en niet te vergeten je eigen telefoon (berichtjes, mails, inkomende gesprekken). Een drukke desktop kan ook voor onnodige afleiding zorgen.
Einde gesprek
Maak aan het einde van het gesprek duidelijke afspraken over het vervolg en de verdere procedure. Bespreek de tijdsplanning, spreek af wie het initiatief neemt in het vervolgcontact en de wijze van contact (mail, live, weer video, telefonisch, etc.). Als je alles hebt besproken en verder geen vragen meer hebt neem je netjes afscheid en controleer je na afloop of de verbinding ook echt verbroken is. Bij sommige programma’s is het wegklikken van het venster niet afdoende om het programma te sluiten en het is natuurlijk jammer als je dan net nog iets ‘verkeerds’ zegt als je gesprekspartner nog mee kan luisteren.
Tips voor de sollicitant bij het video sollicitatiegesprek
- Bereid je goed voor (verdiep je in de organisatie en functie, bereid vragen voor etc.).
- Oefen het gesprek.
- Oefen het gebruik van je webcamera en het softwareprogramma dat je gaat gebruiken voor het interview, zodat je zeker weet dat alles in orde en dat je je comfortabel voelt tijdens het gesprek.
- Glimlach en concentreer je zoveel mogelijk en probeer je te gedragen alsof je in een ‘real life’ 1-op-1 gesprek zit.
- Spreek langzaam en duidelijk.
- Kleed je representatief.
- Voorkom afleiding.
- Zorg dat je internet snel en stabiel genoeg is.
- Let op de lichtval. Zorg ervoor dat het (dag) licht in je gezicht schijnt.
- Zet je device aan de voeding of zorg er in ieder geval dat de accu voldoende is opgeladen.
- Zorg voor ‘professionele’ contactgegevens bij het videoprogramma (foto/schermnaam; smoothboy87 of princesXO88 geven wellicht een verkeerd signaal)
- Kijk in de camera, luister aandachtig en ga de interactie aan met je interviewer. Wacht niet alleen op jouw beurt om te spreken maar stel tussendoor ook een relevante vraag.
- Een idee is om een zelf opgenomen (ook al spreek je niet met een persoon) interview te creëren. Hierbij kun je je eigen gezichtsuitdrukking terug zien en bekijken hoe je bijv. lacht en hoe je "oogcontact" houdt via de camera.
- Een veel voorkomende valkuil is dat je bijv. te snel (je kunt je nerveus gaan voelen) zult gaan praten gedurende het interview. Je wordt hierdoor vaak slecht te verstaan voor de interviewer. Tip: haal diep adem, probeer je ademhaling te reguleren en wanneer het lijkt alsof je te langzaam praat, doe je het waarschijnlijk goed.
- Spreek met elkaar af wie contact op neemt met wie indien de verbinding mocht wegvallen tijdens het gesprek. Zorg daarom van tevoren dat je het telefoonnummer en mailadres hebt van de persoon met wie je een afspraak hebt.
- Wees punctueel. Maak precies op het afgesproken moment contact.
- Houd je vragen, gespreksonderwerpen op een notitieblok of een apart blaadje bij en een pen binnen handbereik.
- Zorg voor een glas water, voor het geval je een droge mond krijgt.
- Check of de verbinding na het gesprek echt verbroken is.
We hopen natuurlijk dat jij met bovenstaande een zo goed mogelijke video sollicitatie zal hebben. Mochten er verder nog onduidelijkheden zijn of ben je niet helemaal zeker van bepaalde facetten van het gesprek dan is het verstandig om jouw gesprekspartner(s) (bijvoorbeeld de recruiter) hier van te voren even over in te lichten. Deze kan/kunnen jou bijvoorbeeld voorzien van technische assistentie of een handleiding.