In de vacatureomschrijving van diverse startersvacatures en traineeships wordt bij het geschetste profiel van de kandidaat dikwijls een melding gemaakt in de trend van: ‘Je hoeft geen ICT-achtergrond te hebben maar wel interesse in de rol van ICT voor de Business’ of ‘een recent afgeronde Bachelor of Master-opleiding en affiniteit met financiële dienstverlening’. Voor jou als sollicitant is het dan van belang, hoe je affiniteit met een bepaalde branche kan aantonen en hoe je dit verwerkt in jouw sollicitatiebrief.

"Affiniteit is een ander woord voor natuurlijke interesse of aantrekkingskracht"

Hoe toon je affiniteit aan voor een bepaald vakgebied? Om je op weg te helpen hebben we voor verschillende vakgebieden een korte opsomming gemaakt waaruit jouw affiniteit met een vakgebied, startersvacature of traineeship kan blijken.

Affiniteit met finance

Affiniteit met finance kan je op verschillende manieren aantonen. Je kan bijvoorbeeld naast je studie hebben geacteerd als penningmeester bij een (studie-)vereniging of een hobbyclub. Ook kan je deelgenoot geweest zijn aan verschillende commissies waar financiën een belangrijke rol speelde. Daarnaast kan natuurlijk je affiniteit met finance ook blijken uit je vakkenpakket, het vrije deel van je studie of een eventuele stage die je hebt gelopen.

Bekijk hier ook de Finance & Economische traineeships en vacatures!

Affiniteit met publieke sector en non-profit instellingen

Affiniteit met de publieke sector en non-profit instellingen kun je op verschillende manieren aantonen. Je kunt denken aan het benoemen van een relevante stage die je hebt gelopen binnen een gemeente of provincie. Prikkel de lezer van jouw motivatiebrief door aan te geven aan welk maatschappelijk vraagstuk je hebt gewerkt. Werkte je mee aan de ontwikkeling van nieuw beleid of had je een ondersteunende rol bij het uitrollen van een nieuw project?

Een rol als vrijwilliger binnen een sportvereniging of een goede doelen-stichting geeft ook jouw maatschappelijke betrokkenheid weer. Bedrijven besteden ook steeds meer aandacht aan maatschappelijk betrokken ondernemen. Bedrijven stellen hierbij o.a. hun expertise en mankracht beschikbaar. Financieel gewin is hierbij ondergeschikt. Bedrijven dragen hiermee bij aan een socialere samenleving en dit betaalt zich weer uit in een meer maatschappelijk betrokken imago. Dit heet ook wel ‘Social Return on Investment’.

Bekijk hier ook de overheidstraineeships en vacatures!

Affiniteit met IT/ICT

Affiniteit met IT/ICT kan je op verschillende manieren aantonen. Je kan bijvoorbeeld naast je studie actief zijn geweest als sitemanager, webeditor of webmaster bij een (studie-)vereniging of je hebt als hobby een website gemaakt en/of onderhouden.

Affiniteit met IT/ICT kan ook voortvloeien uit het installeren van thuisnetwerken of het helpen van vrienden en kennissen met hardware en/of softwareproblemen. Ook kan je deelgenoot geweest zijn aan verschillende commissies waar IT/ICT een belangrijke rol heeft gespeeld. Daarnaast kan natuurlijk je affiniteit met IT/ICT ook blijken uit je vakkenpakket, het vrije deel van je studie of een eventuele stage die je hebt gelopen.

Bekijk hier ook de IT & ICT traineeships en vacatures!

Affiniteit met sales/verkoop

Affiniteit met Sales/Verkoop. Dit is vaak ook een vakgebied waar je jouw bijbaantjes tijdens je studie kan benoemen. Met horeca- of winkelervaring kan jij je affiniteit met sales laten blijken. Je kan bijvoorbeeld ook naast je studie actief geweest zijn bij een sponsorcommissie van een (studie-)vereniging. Je vakkenpakket is vaak van minder van belang, maar een relevante stage kan je goed op weg helpen.

Het verkopen van jezelf op een frisse en enthousiasme manier geeft blijk van jouw relevante skills en eigenschappen. Je laat hiermee zien dat je goed kunt functioneren in een aan sales/verkoop-gerelateerde startersvacature.

Bekijk hier ook de Sales Traineeships en vacatures!

Affiniteit met techniek

Affiniteit met techniek is vaak wat lastiger aan te tonen. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat je twee rechterhanden hebt, maar het is bij techniek vaak ook de manier van denken die belangrijk is.

Techniek is een breed vakgebied met veel verschillende disciplines die praktisch niet altijd goed op elkaar aansluiten. Bij sommige vacatures zullen jouw capaciteiten op het vlak van elektrotechniek heel goed uitkomen maar bij een Management Traineeship binnen een technische organisatie zullen deze niet altijd doorslaggevend zijn.

Het is dus van belang in welk technisch vakgebied je wenst te werken. Hobby’s kunnen hierbij wel je affiniteit aantonen. Denk hierbij aan hobby’s als tekenen, klussen, designen, autorestauratie. Ook kan je deelgenoot geweest zijn van verschillende commissies waar techniek een belangrijke rol heeft gespeeld. Bovendien kan jou affiniteit met techniek ook blijken uit je vakkenpakket, het vrije deel van je studie of een eventuele stage die je hebt gelopen.

Bekijk hier ook de Technische traineeships en vacatures!

Mis je nog informatie of wil je graag jouw ervaringen delen? Neem contact op of wordt lid van onze LinkedIn pagina.