De populariteit van traineeship vacatures binnen werkgevend Nederland wordt steeds groter. Alhoewel soms anders wordt verondersteld, zijn traineeships volwaardige statersfuncties waar je vaak van dag één al verantwoordelijkheden en een takenpakket krijgt toebedeeld. De hoogte van het salaris bij een traineeship verschilt dan meestal ook niet zoveel van het salaris bij een 'normale' startersfunctie.

Het grote voordeel van een traineeship is dat de organisatie, naast het pakket van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, ook investeert in de trainee middels een uitgebreid pakket aan opleidingen, cursussen en begeleiding. Een traineeship is vaak zo ingericht, dat de trainee diverse onderdelen van de organisatie leert kennen en dat hij of zij ontdekt waar zijn of haar vaardigheden en kwaliteiten het best tot hun recht komen.

Diverse traineeships starten met meerdere trainees tegelijk in een traineepool. Dit vergroot de onderlinge verbondenheid en geeft een bepaalde structuur in het traineeprogramma. De verschillende trainees krijgen dan hetzelfde salaris aangeboden.

Het startsalaris bij een traineeship is vaak wel afhankelijk van het gewenste opleidingsniveau van de trainee en het type traineeship. Om een idee te krijgen van het startsalaris bij een HBO- en WO-traineeship kan je onderstaande salarisindicaties aanhouden. In de praktijk kan het natuurlijk altijd voorkomen dat het salaris afwijkt. Zo kan de hoogte van het salaris verschillen per sector en zelfs per organisatie.

Salaris HBO-traineeship

  • Voor economische trainees met een HBO-studieachtergrond ligt het bruto salaris ongeveer tussen de €2.200 en €2.800 per maand.
  • Voor technische trainees met een HBO-studieachtergrond ligt het bruto salaris ongeveer tussen de €1.800 en €2.600 per maand.
  • Voor juridische trainees met een HBO-studieachtergrond ligt het bruto salaris ongeveer tussen de €1.800 en €2.300 per maand.

Salaris WO-traineeship

  • Voor economische trainees met een WO-studieachtergrond ligt het bruto salaris ongeveer tussen de €2.500 en €3.400 per maand.
  • Voor technische trainees met een WO-studieachtergrond ligt het bruto salaris ongeveer tussen de €2.300 en €3.200 per maand.
  • Voor juridische trainees met een WO-studieachtergrond ligt het bruto salaris ongeveer tussen de €2.500 en €3.200 per maand.

Bovenstaande salarisindicaties zijn exclusief bonussen en vakantiegeld. Let wel op dat dit richtlijnen zijn. Er kunnen dus nooit rechten aan worden ontleend, zoals bij het minimumloon.

Salaris onderhandeling bij een traineeship

Bij een traineeship gaat het, zoals boven al even beschreven, niet alleen om de financiële vergoeding. Belangrijker is om goed voor ogen te krijgen, wat jij van het programma mag verwachten. 

Het is bij de onderhandelingen vaak lastig af te wijken van het salarisvoorstel van de organisatie, omdat ze vaak jaarlijks met meerdere trainees tegelijk starten. Ondanks dat organisaties niet graag afwijken van het startsalaris van trainees is het natuurlijk niet onmogelijk.

Als er veel vraag is naar talenten met jouw specifieke kwaliteiten, dan is het meestal toch mogelijk om te onderhandelen over de voorwaarden. In sectoren waar schaarste heerst naar hoog opgeleid talent is vaak meer onderhandelruimte dan bij andere sectoren. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat je van meerdere organisaties een voorstel aangeboden hebt gekregen. Dit geeft jou de mogelijk om de organisaties enigszins tegen elkaar uit te spelen. 

Bij onderhandelingen is het wel belangrijk, dat jij je goed voorbereid en een goede onderhandelingspositie voor jezelf creëert. Dus niet gelijk al je kaarten op tafel leggen. De salarisonderhandeling is natuurlijk ook een moment om te laten zijn dat je over assertiviteit en onderhandelingsvaardigheden beschikt, mocht dit gewenst zijn voor het traineeship!

Tijdens het traineeship houd je ook min of meer een vergelijkbaar salaris. De echte salarisonderhandelingen beginnen vaak na afronding van het traineeship. Als dan blijkt dat jij en de organisatie met elkaar verder willen, dan kan je een mooie salarisverhoging verwachten. Je hebt namelijk tijdens het traineeship kunnen laten zien, hoe waardevol je werkelijk bent. Dit kun je op de onderhandeltafel benutten om betere voorwaarden uit het vuur te slepen. Bovendien heeft de organisatie ook niet voor niets in jou geïnvesteerd met cursussen en opleiding. Dit zal jouw waarde binnen de organisatie hebben vergroot.