Ik spreek met enige regelmaat vrienden uit mijn omgeving die aangeven dat zij een leuke baan hebben weten te bemachtigen via hun eigen netwerk (vrienden, familieleden, etc.). Het hebben van een ‘kruiwagen’ kan absoluut je zoektocht naar een leuke baan vergemakkelijken.

Maar wat nu als je niet beschikt over een rijk netwerk. Waar begin je dan? En wat zijn de do’s en dont’s.

Get out there

Hier volgen een aantal mogelijkheden om een start te maken:

  • Informeer eens op de universiteit of hogeschool om er achter te komen of er jaarlijkse bedrijvendagen worden georganiseerd. Een intern stagebureau of studievereniging is bijv. een goed startpunt om te informeren.
  • Een absolute aanrader is het bezoeken van een inhousedag. Verschillende organisaties houden een jaarlijks terugkerende inhousedag. De bedoeling van een inhousedag is om jou een kijkje te geven in de keuken van een organisatie. Dit is een prima mogelijkheid om in contact te komen met medewerkers. Hier heb je ook de gelegenheid al je vragen te stellen over de organisatie en eventueel het sollicitatieproces. Recruiters stellen het op prijs als je goed beslagen ten ijs komt en een geïnteresseerde houding aanneemt.
  • Neem deel aan activiteiten die worden ondernomen door verschillende studieverenigingen. Diverse studieverenigingen organiseren jaarlijks in samenwerking met verschillende organisaties bijv. een lunch in combinatie met een workshop (bijv. effectief solliciteren).

Uiteraard zijn er meerdere wegen die je kunt bewandelen. Het voordeel dat je hebt bij het bezoeken van een inhousedag, bedrijvendag of anderszins, is dat een recruiter een beeld van je kan vormen en andersom. Een kort gesprek kan je veel waardevolle informatie opleveren.

Online netwerken

Gebruikmaken van social media zoals: LinkedIn, Facebook en Twitter om je netwerk te vergroten. De verschillende netwerken kun je op verschillende manieren inzetten.

  • Facebook is een waardevol netwerk, omdat hier je vrienden en familieleden zitten. Het is erg handig om bijv. aan te geven dat je op zoek bent naar een leuke baan die aansluit op je wensen (probeer deze zo concreet mogelijk te maken). Je kunt bijv. in je bericht ook een link toevoegen naar je LinkedIn-profiel. Zo kan je netwerk op Facebook meteen een goed beeld krijgen van je skills, etc.

Tip: Like groepen die je interessant vindt. Wat je vaak ziet op Facebook, is dat er een behoorlijke dynamiek kan ontstaan binnen een groep. Zo kun je jouw mening geven over onderwerpen en meepraten over interessante gespreksstof. Een grote kans bestaat dat je in contact komt met andere Facebook-gebruikers die interessant kunnen zijn voor jouw netwerk.

  • LinkedIn is een kanaal dat je weer op andere manieren kunt inzetten. Het is mogelijk om deel te nemen aan discussies op LinkedIn door lid te worden van groepen die je interesse wekken. Zo kun je bijv. proberen antwoord te geven op vragen die gesteld worden door andere leden binnen de groep. Recruiters benaderen met enige regelmaat kandidaten die zij interessant vinden via LinkedIn. Zorg er dus voor dat je profiel up-to-date is en een goed beeld geeft van je genoten opleiding(en), werkervaring, vaardigheden, interesses etc.

Bovendien heeft het lid worden van een groep ook het voordeel dat je op de hoogte blijft van interessante branche-ontwikkelingen.

  • Via Twitter kun je eenvoudig mensen volgen die je interessant vindt en zo op de hoogte blijven van wat hen zoal bezighoudt. Je kunt reageren op hun Tweets en Tweets reTweeten. De kans bestaat dat je een conversatie krijgt met iemand die interessant is voor jouw netwerk en met wie je normaal gesproken niet zo snel in contact zou komen.

Dus maak een Twitter-account aan en start met het volgen van personen die interessant kunnen zijn voor jouw netwerk.

Algemene tips

Tot slot, volgen hier nog een aantal algemene tips:

Do’s:

  • Geef de ander ook voldoende ruimte in een gesprek.
  • Zorg ervoor dat in een eerste ontmoeting het gesprek niet langer duurt dan 5 minuten (langer werkt vertragend en korter komt onbeleefd over).
  • Vertel gaandeweg iets over jezelf: professionele kijk op zaken, drijfveren en motieven (hiermee werk je aan het opbouwen van wederzijds vertrouwen).
  • Wees open en oprecht geïnteresseerd

Gouden tip: Neem de lange termijn ook in ogenschouw. Een eerste ontmoeting met iemand kan soms niet ‘belangrijk’ lijken ‘for the time being’ maar op de termijn kan deze persoon absoluut ‘goud’ waard zijn.

Dont’s:

  • Verwijs niet door naar iemand in je netwerk waar je twijfelt over zijn/haar capaciteiten.
  • Een tip die je ontvangt, moet je nooit onbedankt voorbij laten gaan (ook wanneer je er niets mee kunt).

De volgende artikelen kunnen ook interessant zijn:

Kledingkeuze
Voorbereiding op het sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek