José Wielaard - Succesvol oriënteren

Je bent afgestudeerd, hebt al veel sollicitatiebrieven verstuurd maar nog steeds niet de door jou gewenste job. De volgende sollicitatie wordt vast een succes omdat je gericht op zoek gaat. Hoe? Volg onderstaande tips om met meer succes te solliciteren.

SUCCESVOL ORIËNTEREN OP DE ARBEIDSMARKT!

Je bent afgestudeerd, hebt al veel sollicitatiebrieven verstuurd maar nog steeds niet de door jou gewenste job. De volgende sollicitatie wordt vast een succes omdat je gericht op zoek gaat. Hoe? Volg onderstaande tips om met meer succes te solliciteren.

1. Solliciteer niet lukraak op elke vacature.
Weet je waar je goed in bent, wat jouw talenten zijn? Noteer deze alvast. Als je niet of niet precies weet wat je wil, dan adviseer ik je om dit uit te zoeken door onderstaande tips te volgen.

2. Zorg dat je zicht krijgt op jouw talent.
Bedenk situaties waar je met plezier aan hebt gewerkt en resulteerden in een concreet succes. Dit kunnen ook familiesituaties, hobby’s en dergelijke zijn. Je hebt bijvoorbeeld voor een tentamen geleerd en hier een goed cijfer voor gehaald.

Omschrijf de gekozen situaties op de volgende manier:

  • Een korte situatieschets bij aanvang;
  • Welke aanpak heb je gekozen, welke inbreng heb jij gehad?
  • Welke kennis, vaardigheden en talenten heb je gebruikt om een goed resultaat te behalen?
  • Wat was het uiteindelijke, concrete resultaat?

Vraag ook eens aan mensen, die je goed kennen, naar jouw talenten.
Of kies er voor om een talentenscan te maken. Deze geeft in korte tijd een helder overzicht van je talenten en drijfveren.

3. Breng je drijfveren in kaart.
Talenten komen optimaal tot hun recht als je doet wat je echt interessant of leuk vindt. Het is daarom belangrijk om te weten waar jij door gemotiveerd wordt.

  • Waar krijg jij energie van?
  • Wat houdt je echt bezig?
  • Wat waar zou je graag heel goed in willen zijn?
  • Wat zou je voor anderen willen betekenen?

Als het goed is weet je nu wat je talenten zijn en heb je zicht op je drijfveren (motieven).

4. Zoek op internet en maak een overzicht van branches, organisaties en functies welke je interessant lijken.
Als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan het liefst voor werk doen? Laat je gedachten de vrije loop, zonder beperkende gedachten.

5. Maak je cv kort en bondig, zodat duidelijk wordt waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie.
Je weet al een heleboel om gericht op zoek te gaan naar passend werk. Pak nu je cv er bij. Wat staat er op? Van allerlei bijbaantjes, de krantenwijk die je ooit liep of je werk achter de kassa? Of staan er vooral voor de door jou gewenste functie relevante taken op. Realiseer je dat een recruiter vaak minder dan een minuut de tijd neemt om naar je cv te kijken.

6. Ik raad iedereen aan om een LinkedIn profiel aan te maken.
Nu je cv kort en bondig is en opvalt bij potentiële werkgevers, ga je verder met je LinkedIn profiel. LinkedIn is onder andere handig om informatie over bedrijven op te zoeken en om te netwerken. Bekijk hier ook de tips voor je LinkedIn profiel.

7. Maak een pakkende elevator pitch.
Als het goed is heb je je wensen in beeld en is het tijd om een elevator pitch te schrijven. Een persoonlijk verkoopverhaal. Op internet vind je hierover veel informatie en voorbeelden.

8. Maak een overzicht van alle bedrijven die passen bij jouw persoonlijke profiel.
Alle informatie die je tot nu toe hebt verzameld vormen je persoonlijke profiel. Dit profiel ga je gebruiken om te kijken welke bedrijven bij jou passen. Denk hierbij ook aan zaken als maximale reistijd.

9. Probeer de verschillende manieren van netwerken en kijk wat het beste bij jou past.
Alles in beeld gebracht? Dan is het nu tijd om in gesprek te gaan met mensen die het werk doen dat jij graag wilt: netwerken. Netwerken kan op vele manieren, zowel zakelijk als met vrienden.

Wist je dat het meeste werk door netwerken wordt verkregen? Ik wens je veel succes.

Voor meer informatie of vragen ben ik te bereiken op 06-42465745 of per mail: [email protected]

Hartelijke groet,
José Wielaard