Tijn Kruize

b-Younique is gespecialiseerd in het inzichtelijk maken van menselijk potentieel. Dit met als uitgangspunt mensen te laten doen waar zij van nature goed in zijn.

VOLLEDIG MENSBEELD

Het oriënteren op een nieuwe baan roept ongetwijfeld vragen bij je op. In welke context komen mijn kwaliteiten het best tot zijn recht? Waar kan ik mijzelf optimaal ontplooien? Welke functie sluit aan bij de persoon die ik ben en voel ik mij gelukkig?

Dit is vooraf niet altijd eenvoudig te bepalen. Een persoonlijkheidsonderzoek helpt je om bewust te worden waar jouw menselijke kwaliteiten en beperkingen liggen. Het biedt je de kans om een baan te kiezen die bij jouw past. Met andere woorden: een assessment is een prima instrument ter ondersteuning van je loopbaankeuze. Echter is mijn ervaring dat er vele assessments zijn die een onvolledig beeld schetsen. Daarom hanteer ik in mijn werkzaamheden als personal coach het volledige mensbeeld. Dit geeft concreet inzicht in je talent, karakter en gerichtheid.

Paard en Ruiter
Om het beeld van de persoonlijkheid toegankelijker te maken, blijkt de metafoor van paard en ruiter behulpzaam te zijn. Paard en ruiter kunnen we vergelijken met talent en karakter. Het paard symboliseert het talent. Dit is aangeboren en niet te veranderen. Je bent op een bepaald paard geboren en daarmee zal je het moeten doen. Het is dus zaak om erachter te komen op wat voor paard je zit en waar deze goed en minder goed in is.
De ruiter omschrijft het karakter. Deze moet sturing geven aan het talent (het paard). Het karakter wordt onder invloed van milieu, opvoeding en ervaring gevormd. De ruiter beschikt over motieven, dingen die je persé wilt bereiken. Deze moeten wel aansluiten bij de mogelijkheden van je paard. Iemand van 1.60 meter kan nog zo graag professioneel basketballer willen worden, maar door beperkingen in het talent zal dit (bijna) nooit lukken. Er moet dus een goede verbinding zijn tussen de wil van de ruiter en de mogelijkheden van het paard. In het geval van een verstoring tussen het paard en de ruiter dreigt het gevaar van ziekte, zowel fysiek als psychisch. Ook in de paardenwereld weet men dat Belgische werkpaarden niet geschikt zijn voor springconcoursen en Spaanse volbloedpaarden niet voor het zware werk voor de ploeg. En ook in de mensenwereld zien we soms werkpaarden op springconcoursen. Eenmalig en kortstondig is dit niet zo’n probleem. Op de lange termijn zal de ruiter echter wel rekening moeten houden met de mogelijkheden en eigenaardigheden van zijn paard. Als er sprake is van het voortdurend inzetten van situaties waarvoor het talent niet beschikbaar is, dreigt een blessure.

Wat krijg ik en wat heb ik eraan?
Online vul je een vragenlijst in. Hiermee krijg je de gelegenheid om je eigen kwaliteiten te onderzoeken. Het gaat hierbij niet om goede of slechte eigenschappen in beeld te krijgen. maar om persoonlijke kwaliteiten.

Iedereen deugt maar niet voor alles!
De ingevulde vragenlijsten resulteren in een rapportage, genaamd het potentieel profiel. Deze rapportage wordt in een persoonlijk gesprek geverifieerd en waarnodig aangepast. Uiteindelijk beschik je over een profiel waarin je jezelf volledig herkent. Dat je kunt zeggen: hierin herken ik mijzelf, dit beeld is het beeld dat ik over mijzelf heb en dat anderen zullen herkennen.
Je kunt dit profiel enerzijds gebruiken ter ondersteuning van je loopbaankeuze en anderzijds om je nieuwe werkgever inzicht te geven in wie jij bent als mens (door het bijvoorbeeld mee te sturen met je sollicitatiebrief).

Heb je interesse in een potentieel profiel, neem vrijblijvend contact op via [email protected]