Succesvol assessment doen

Assessments worden heel vaak ingezet in sollicitatieprocedures, zeker ook voor traineeships. Hoe zorg je dat jouw kwaliteiten goed naar voren komen?

SUCCESVOL ASSESSMENT DOEN

Nu je eerste baan in zicht komt, is de kans groot dat je ermee te maken krijgt: een assessment.

Assessments zijn er in veel verschillende vormen, maar in deze fase van je loopbaan - net na je afstuderen - krijg je vooral te maken met twee onderdelen: de intelligentietests en de persoonlijkheidsvragenlijsten. Vaak vormen deze twee onderdelen de eerste ronde van een assessment. Kom je verder in de procedure, dan kunnen bijvoorbeeld ook een rollenspel, een presentatie of een groepsopdracht op je pad komen.

WAT VERWACHTEN ZE VAN JE?

Je bent een starter op de arbeidsmarkt - en dat weet het bedrijf waar jij wilt werken ook heus wel. Heb je bijvoorbeeld gesolliciteerd op een management traineeship, dan verwachten ze echt niet dat je de opdrachten als een ervaren manager aanpakt. Wel kijken ze naar potentieel: heb je in de basis de kwaliteiten in huis om een goede manager te worden?

Daarnaast wordt er gekeken of je over leervermogen beschikt. Zeker bij traineeships is het belangrijk dat ze je nog een beetje kunnen ‘kneden’, zodat ze je kunnen klaarstomen voor een carrière binnen hun eigen organisatie. Doe je net alsof je alles al weet en niets meer hoeft te leren, dan is de kans groot dat je niet wordt geselecteerd. Laat dus zien dat je kritisch naar jezelf kunt kijken en gemotiveerd bent om je verder te ontwikkelen.

HOE BEREID JE JE VOOR?

Allereerst: het is heel verstandig om je voor te bereiden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tijdens het assessment onder je niveau presteert, en dat is zonde. Vergeet dus goedbedoelde adviezen als ‘het stelt allemaal niet zoveel voor, gewoon jezelf zijn’. Oefen met de intelligentietests, lees een boek over assessments of volg een online assessment cursus en verdiep je van te voren in de competenties die belangrijk zijn voor de functie en waar je dus op wordt getest. Je wordt niet slimmer van oefenen, maar doordat je weet wat je te wachten staat kun je tijdens het assessment je werkelijke kwaliteiten laten zien.

In de facebookgroep van Traineeshipplaza vind je regelmatig oefenopgaven van verschillende soorten intelligentietests. Mooi om mee te beginnen!

STRESS? LUKT HET NIET?

Heb je je al helemaal suf geoefend en blijven bepaalde onderdelen lastig? Ben je bang om een black-out te krijgen? Heb je al een paar assessments gedaan en liepen die niet goed af? Misschien is het dan verstandig om hulp in te schakelen bij je voorbereiding. Kijk eens op http://www.assessmentcoaching.nl of neem contact op via [email protected].

Veel succes!

Nicoline Hermans
assessmentpsycholoog en -coach