Richting bepalen

Wat vind ik inspirerend om te doen? Waarvan krijg ik een goed gevoel? Kortom; waarvan wordt ik gelukkig? Welke dingen vind ik leuk om te doen?

WAT WIL IK MET MIJN LEVEN?

Wat wil je worden als je later groot bent? O, je bent al “groot”, het is al “later”. Je weet alleen nog niet wat je wilt worden. Wat wil je doen met je leven? Waar wil je je tijd aan besteden en waar wordt je gelukkig van? Waarschijnlijk heb je deze vragen al eens eerder overdacht. Het zijn echter dingen die eens in de zoveel tijd de kop op steken. Bij de keuze voor een studie, maar ook bij de keuze voor stages en werk. Wat wil je en vooral ook wat kun je? Wanneer je de keuze voor een studie maakt wordt deze vooral bepaald door wat je omgeving gaat doen, zo is ook uit onderzoek gebleken. Hoe ouder je wordt, hoe meer zelfstandig je deze keuzes zal moeten maken; en hoe moeilijker het vaak wordt. Je niet meer laten sturen door de meute maar je eigen verstandige keuzes maken en daarvoor ook de verantwoordelijkheid dragen, hoe doe je dat?

DRIE CRITERIA

Wanneer je je afvraagt wat je moet doen met je leven sta je waarschijnlijk op een kruispunt. Je moet een keuze maken. De volgende drie criteria zullen je helpen met het maken van een goede keuze;
1. Je wordt er gelukkiger van
2. Je bent er goed in
3. Je voegt iets positiefs toe aan de wereld om je heen

VIJF VRAGEN

Door het beantwoorden van verschillende vragen kan je voor jezelf een duidelijker beeld krijgen van waar je naar op zoek bent. Deze vragen zijn als volgt:

Wat vind ik inspirerend om te doen? Waarvan krijg ik een goed gevoel?
Kortom; waarvan wordt ik gelukkig? Welke dingen vind ik leuk om te doen? Schrijf hier alles op wat je kan bedenken; er zijn geen voorwaarden en het hoeft ook niet realistisch te zijn.Waarvan krijg ik geen goed gevoel?
Wat vind je niet leuk om te doen en maakt je niet gelukkig? Schrijf deze dingen op en noteer daarna het tegenovergestelde. Houdt je niet van stilzitten? Dan is actief werk misschien wel iets voor jou.Wat zijn mijn kwaliteiten?
Je talent is bepalend voor dat waar je gelukkig van wordt. Je vindt vaak leuk waar je goed in bent en je bent goed in wat je leuk vindt. Schrijf hier de dingen op waarvan jij denkt dat je er goed in bent. Je kan hiervoor ook de mensen in je omgeving naar hun mening vragen. Waarin vinden zij dat jij uitblinkt? Neem dit ook mee bij deze vraag.Wat zou ik doen als ik niet kon falen?
Denk je eens in dat je bij alles wat je doet succes hebt. Wat zou je het liefste gaan doen? Zou je bijvoorbeeld een hele andere richting kiezen? Je dromen achterna gaan?
Wees bij dit antwoord zo specifiek mogelijk. Omschrijf het plaatje in je hoofd tot in detail. Durf hier te dromen!Hoe kan ik waarde toevoegen aan de wereld?
Stel je voor dat je de opdracht hebt gekregen om waarde toe te voegen aan deze planeet (in wat of op welke manier maakt niet uit, dit mag je helemaal zelf invullen), hoe zou je dit dan op jouw manier het beste kunnen doen?

Wanneer je deze vragen beantwoord hebt heb je waarschijnlijk al een duidelijker beeld van wat je wilt met je leven. Je weet inmiddels dat je in Italië moet zijn, en dat je je Rome nog niet gevonden hebt is niet erg. Dit is een proces. Laat het geheel bezinken en denk er op rustige momenten over na. Soms kan het helpen te bespreken met mensen in je omgeving dat je me dit onderzoeksproces bezig bent. Het kenmerkende van een proces is dat het niet in één dag gebeurd. Geef jezelf daarom de tijd om te broeden op de antwoorden. Er komt een moment dat je je beseft dat je het gewoon weet. Je weet wat je met je leven wil en dan rest je nog maar één opdracht; Ga ervoor!