Na jaren gestudeerd te hebben, ben je er helemaal klaar voor, om de arbeidsmarkt te betreden. De economische teruggang heeft er echter voor gezorgd, dat binnen bepaalde takken van sport de kaarten wat anders zijn geschud dan weleer. Het solliciteren zelf wordt daarmee niet gemakkelijker. Het blijft een ‘vak’ apart waarbij je zorgvuldig en gestructureerd te werk moet gaan.

Zomaar lukraak op iedere vacature reageren die je leuk lijkt, is geen goed idee en het levert vaak ook niets op. Het is beter om strategisch en doelgericht te gaan solliciteren. Een goede verkenning van de arbeidsmarkt is daarbij belangrijk. Weet hoe de markt in elkaar zit en hoe het werkt.

Niet alleen kennis van de markt is belangrijk, maar ook zelfkennis is onmisbaar. Breng daarom je profiel van kennis, eigenschappen, opleidingen en werkervaringen in kaart om gericht te kunnen solliciteren.

Als pas afgestudeerde zul je nog niet veel werkervaring hebben. In hoeverre dit meeweegt in de beslissing of je de baan krijgt, is afhankelijk van de functie en de werkgever. Staar je daarom niet blind op de vacature, maar leg de nadruk op de ervaringen die je hebt opgedaan bij bijvoorbeeld je stage, studievereniging of sportclub.

Geduld is een schone zaak tijdens het solliciteren. Er kunnen heel wat sollicitatiegesprekken aan vooraf gaan, voordat je die ene (droom)baan hebt.

Wil het je niet (snel genoeg) lukken om aan jouw droombaan te komen als starter, dan zijn er nog allerlei tussenwegen die je kunt bewandelen. Door stages, traineeships en vrijwilligerswerk kun je meer werkervaring opdoen en geef je aan dat je bereid bent om er voor te gaan.

In het bovenstaande menu vind je diverse onderwerpen en tips die jou kunnen helpen bij het orienteren en solliciteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het schrijven van je CVvoorbereiding van je sollicitatiegesprekde kledingkeuze en het assessment