Wat is een Logistiek Traineeship?

Een Logistiek Traineeship noemen wij ook wel een Procurement Traineeship of een Supply Chain Management Programme. Een Logistiek Traineeship is een gestructureerd werk- en opleidingsprogramma voor HBO- en WO-afgestudeerden gericht op logistiek, inkoop en supply chain management.

Het zijn enerzijds organisaties in de vervoers- en transportsector die logistieke traineeships aanbieden. Anderzijds kan je ook een Logistiek Traineeship volgen bij multinationals in de voedingsindustrie, bekende groothandels en grote retailers

Na het doorlopen van een Logistieke Traineeship kan jij jouw carrière vervolgen binnen verschillende verantwoordelijke businessrollen waaronder: Manager logistiek, Inkoper, Logistiek planner, Manager operations etc.

Voor wie is een Logistiek Traineeship?

Logistieke processen kunnen complex zijn en tegelijkertijd vraagt logistiek om een pragmatische grondhouding. Daarnaast is stressbestendigheid ook handig. Je moet snel kunnen reageren op veranderde omstandigheden. Verder is het een nuttige eigenschap als je altijd opzoek bent naar hoe zaken efficiënter en effectiever kunnen.

Voor een Logistiek Traineeshipprogramma zijn bedrijven meestal opzoek naar jonge talenten met een HBO- of WO-diploma binnen één van de volgende studierichtingen: Econometrie, Logistiek, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of een vergelijkbare studierichting. Daarnaast staan Logistieke Traineeshipprogramma’s soms ook open voor afgestudeerden van een technische studie met logistieke keuzevakken.

Dus heb je de juiste studieachtergrond en ben je pragmatisch, analytisch en stressbestendig, dan is een Logistiek Traineeship wellicht iets van jou.

Waarom kiezen voor een Logistiek Traineeship?

Een Logistiek Traineeship is een uitstekende manier om de belangrijkste onderdelen van een bedrijf van binnenuit te leren kennen. Dit geldt vooral voor bedrijven waar logistiek een belangrijk proces is. Bij bedrijven binnen de vervoers- en transportsector is logistiek zelfs hét primaire proces.

Een Logistiek Traineeship bereidt jou voor op een belangrijke rol binnen de logistieke processen van een organisatie. Middels training en opleiding krijg jij de kans om je logistieke kennis te verdiepen en te verbreden. Daarnaast bereid een Logistiek Traineeship jou ook vaak voor op een leidinggevende positie of een belangrijke coördinerende rol. Verder doe je als logistiek trainee waardevolle werkervaring op en jij krijgt een coach toegewezen die jou begeleidt tijdens het traineeship.   

Wil jij een mooie baan binnen een organisatie waar logistiek een belangrijke rol speelt? Geef dan jouw carrière een vliegende start en solliciteer voor een Logistiek Traineeship.

Voordelen Logistiek Traineeship

Een Logistiek Traineeship kent de volgende voordelen:

  • gestructureerd werk- en opleidingsprogramma
  • ruime mogelijkheden om je logistieke kennis te verdiepen en te verbreden
  • professionele begeleiding en coaching door een senior collega
  • de kans om in een relatief veilige omgeving leidinggevende ervaring op te doen
  • de kans om een verantwoordelijke positie in te nemen binnen de primaire processen van een organisatie
  • een goed startsalaris

Waar kom je terecht als logistiek trainee?

Vooral bedrijven waar logistiek een belangrijke rol speelt, kennen Logistieke Traineeshipsprogramma’s. Het gaat daarbij in de eerste plaats om bedrijven uit de vervoers- en transportsector, zoals DHL en Luchtverkeersleiding Nederland.

Daarnaast kennen grote retailers (bijv. DIRK), bekende groothandels (bijv. Makro) en multinationals uit de voedingsindustrie (bijv. Heinz) een eigen, omvangrijke logistieke organisatie. Daarom bieden dat soort bedrijven ook vaak een Logistiek Traineeship aan. Ten slotte kan je als logistiek trainee soms ook terecht bij bedrijven die andere organisaties adviseren (bijv. SeederDeBoer).

Na een Logistiek Traineeship kan jij jouw carrière vervolgen binnen een verantwoordelijke leidinggevende of coördinerende positie. Jij kan dan denken aan functies zoals Manager Logistiek, Supply Chain Specialist, Inkoper, Lead Engineer, Manager Operations, Projectmanager Operational Excellence etc.

Startsalaris bij een Logistiek Traineeship?

Het startsalaris bij een Logistiek Traineeship, Procurement Traineeship of Supply Chain Management Traineeship kan variëren. Meestal ligt het startsalaris ergens tussen de € 2.000 en € 3.000. Het verschil zit hem vooral in de organisatie die het traineeship aanbiedt. Daarnaast ontvangen WO-afgestudeerden vaak een iets hoger startsalaris dan HBO-afgestudeerden.

Bovengenoemde bedragen zijn indicaties. Er zijn uitzonderingen waarbij bedrijven een aanmerkelijk hoger startsalaris bieden voor toptalenten met de juiste studieachtergrond en de juiste capaciteiten.

Lees ook Startsalaris traineeship – Wat ga je verdienen als trainee?

Solliciteren als logistiek trainee

Bij een traineeship investeert een bedrijf flink in jouw professionele kennis en capaciteiten door middel van opleiding, training en begeleiding. Daarom selecteren bedrijven bij Logistieke Traineeships niet alleen op basis van studieresultaten, maar ook persoonlijkheidskenmerken spelen een rol.

Om de juiste kandidaten te selecteren, bestaat een sollicitatieprocedure voor een Logistiek Traineeship vaak uit meerdere onderdelen. Naast één of meer interviews maakt ook een assessment vrijwel altijd onderdeel uit van het sollicitatieproces.

Binnen een assessment zal je hoogstwaarschijnlijk enkele schriftelijke testen moeten doen zoals een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. Daarnaast kan je ook meer interactieve onderdelen verwachten zoals een casestudie, een rollenspel en/of een groepsopdracht.

Logistieke functies bevatten meestal leidinggevende en/of coördinerende taken. In dat opzicht lijkt een Logistiek Traineeship soms sterk op een Management Traineeship. Daarom kan je bij het assessment van een Logistiek Traineeship veel van dezelfde onderdelen verwachten als bij een Management Traineeship.

TIP: Het kan absoluut lonen om je goed voor te bereiden op de interviews en het assessment. Een goed begin is het lezen van onze sollicitatietips.

Vacatures Logistieke Traineeships

Zeer uiteenlopende organisaties kennen Logistieke Traineeshipsprogramma’s waaronder supermarktketens (Lidl, DIRK), groothandels (Makro), logistieke dienstverleners (DHL) en havenbedrijven (Oiltanking).

Bekijk actuele vacatures voor Logistieke Traineeships

Nieuwste vacatures in jouw inbox

Blijf automatisch op de hoogte van de nieuwste vacatures voor Logistieke Traineeships en meld je aan voor onze vacature e-mailalert.

Je ontvangt dan regelmatig in jouw e-mailinbox vacatures voor traineeships die het beste aansluiten bij jouw profiel. 

 

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie