Traineeship vacatures bij een gemeente
Hoe ziet een traineeship bij een gemeente eruit?
Het aantal traineeships binnen de publieke sector is de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. In dit artikel staan we stil bij gemeenten als werkgever voor jong hoog opgeleide starters in het bijzonder de rol die zij op zich nemen wanneer het gaat om het aanbieden van een traineeship.
Allereerst staan we stil bij de vraag of er een verschil is tussen het doorlopen van een traineeship binnen een commerciële organisatie of binnen de publieke sector. Een traineeship is een intensief leer- en werktraject waarbij je als starter in een korte tijd een steile leercurve doormaakt. Een werkgever investeert tijd, energie en niet te vergeten de nodige financiële middelen in haar trainee(s) met als doel de trainee(s) klaar te stomen voor een ‘bepalende’ rol binnen de organisatie.
Of je nu binnen een commerciële of publieke organisatie een traineeship doorloopt in hoofdlijnen zijn er veel overeenkomsten. Een hoofddoel van een traineeship is om jouw persoonlijke vaardigheden, zoals: communiceren, kennisdeling en project matig werken verder te ontwikkelen. Vaardigheden die je tijdens je studietijd wellicht al hebt moeten ontwikkelen maar die je naar een nieuw niveau zult moeten tillen tijds jouw traineeship.
Het ontwikkelen van bovengenoemde skills zal tijdens het traineeship een centrale rol innemen en als een rode draad door het traineeprogramma lopen. Ongeacht het feit of je nu een traineeship volgt binnen een bank of een gemeente. Los van de overeenkomsten zijn er natuurlijk ook verschillen. Een wezenlijk verschil uiteraard is het belang dat je dient. Binnen het overheidswezen dien je het publieke belang, denk bijv. aan het werken aan een project waarbij je je richt op de rol die verduurzaming kan innemen bij het werken aan gebiedsontwikkeling. Binnen een commerciële organisatie dien je weer bijv. meer het klantbelang. Denk bijv. aan het meewerken aan de verbetering van de dienstverlening om klanten nog optimaler te kunnen bedienen en zodoende klanttevredenheid naar een hoger niveau te tillen.
Hoofdonderdelen traineeship
Werktraject: een traineeship is in beginsel net zoals elke andere baan gegoten in een dienstverband van een x aantal uren per week voor een bepaalde periode. In de praktijk zul je gedurende de duur van het traineeship werken aan uitdagende individuele opdrachten binnen verschillende onderdelen van een gemeente. Hierdoor krijg je een goed beeld van het functioneren van de gemeente als organisatie en bouw je een groot en divers netwerk op.
Poolopdrachten: samen met je medetrainees voer je ieder half jaar in de praktijk een gemeentebrede poolopdracht uit. De opdrachten richten zich op actuele thema’s die spelen, zoals: “het stimuleren van de gebruikmaking van het openbaar vervoer binnen de gemeente om zodoende de CO2 voetprint te verkleinen”.
Leertraject: Parallel naast je dagelijkse werkzaamheden zul je je intensief bezighouden met werken het kennis/vaardigheden ontwikkeling via diverse trainingen.
Begeleiding: als starter is het uiteraard fijn dat je kunt terugvallen in de praktijk op de ervaring, kennis en kunde van een senior collega. Begeleiding vormt dan ook een centraal onderdeel binnen het traineeprogramma. Naast een senior collega die jou begeleid op de werkvloer zul je ook kunnen terugvallen op de kennis en ervaring van een traineebegeleider. Een traineebegeleider zal meer oog hebben voor je persoonlijke ontwikkelingsdoelstellingen en je helpen bij het realiseren hiervan. Let wel binnen een traineeship word uiteindelijk wel verwacht dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling.
Bieden alle gemeenten standaard een traineeship aan?
Nee niet alle gemeenten bieden standaard een traineeship aan. Maar een groot aantal doet dit wel. Zo bieden de vier grote gemeenten, zoals: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht allemaal een traineeship aan. Maar ook middelgrote tot kleinere gemeenten bieden een traineeship aan, zoals de gemeenten: Alkmaar, Haarlem en Hollands Kroon. De gemeente Amsterdam biedt bijv. een ‘mainstream’ traineeship aan dat openstaat voor sollicitanten met een academische achtergrond. De gemeente is daarbij niet opzoek naar trainees met een specifieke studieachtergrond. Je kunt dus zowel solliciteren wanneer je een opleiding Kunstgeschiedenis hebt gevolgd maar ook met een studie Rechten op zak ben je ook welkom om te solliciteren. Bovendien trekken gemeenten soms ook gezamenlijk op en bieden zij daarbij een traineeship aan waarbij je op roulatiebasis binnen de aangesloten gemeenten een projectopdracht uitvoert. Een voorbeeld hiervan is de G4 traineepool. De vier grootste gemeenten hebben hierbij de handen in één geslagen en gezamenlijk verschillende traineeships geïntroduceerd die toekomstige trainees kennis laten maken met bijv. het vakgebied finance & control of informatiemanagement.
Welke functies kan ik bekleden na het afronden van een traineeship bij een gemeente?
Na het afronden van een traineeship kun je verschillende functies bekleden binnen een gemeente. De richting die je opgaat hangt sterk samen met het type traineeship dat je hebt doorlopen. Wanneer je bijv. een algemeen traineeship hebt doorlopen binnen een gemeente dan kun je een functie gaan bekleden als strategisch beleidsadviseur of city marketeer. Heb je aan de andere kant een specialistisch traineeship doorlopen zoals bijv. het Vak Traineeship van de gemeente Amsterdam. Dan zul je in de praktijk bijv. een functie kunnen gaan bekleden als toezichthouder bouw of vergunningverlener. Een Toezichthouder Bouw houdt zich o.a. bezig met het toezicht op de bouwplaats bij de realisatie van nieuwe bouwprojecten, de communicatie met belanghebbenden, de afhandeling van eventuele klachten, etc. In een korte tijd kom jij alles te weten over relevante wet- en regelgeving op het gebied van bouw. Een vergunningverlener houdt zich in hoofdlijnen anderzijds bezig met het wel of niet verlenen van een omgevingsvergunning. Een omgevingsvergunning is vereist bij het realiseren van een bouwwerk. Een vergunningverlener toetst aanvragen aan geldende wet – en regelgeving op het bouw. Als vergunningverlener sta je daarnaast in nauw contact met o.a. ondernemers, brandweer, aannemers, toezichthouders, omgevingsdienst en uiteraard de inwoners van de gemeente.
Hoe lang duurt een traineeship bij een gemeente?
Een traineeship duurt over het algemeen 2 jaar. Je tekent hierbij een arbeidscontract voor 24 maanden en werkt hierbij gemiddeld genomen 36 uur per week.
Word ik begeleid binnen mijn traineeship door een mentor?
Binnen een traineeship word je begeleid door een mentor (senior collega). Jouw mentor treedt daarbij op als vraagbaak voor werk gerelateerde vragen en als coach op de werkvloer. Bovendien zul je in de praktijk ook vaak een traineebegeleider hebben. De traineebegeleider houdt zich meer bezig met jouw individuele ontwikkeling en begeleid jou hier uiteraard in.
Start ik in een traineepool met medetrainees aan het traineeship?
In de praktijk zul je starten in een traineepool met medetrainees. Het doel hiervan is dat je in een gemeenschappelijk leertraject start. In de praktijk kan dit betekenen dat je één werkdag per week besteedt aan de combinatie van leren door en met anderen trainees en daarnaast diverse trainingen volgt.
Kan ik als HBO'er solliciteren op een traineeship bij een gemeente of is dit alleen mogelijk voor WO'ers?
Je kunt ook als HBO’er solliciteren op een traineeship dit is niet uitsluitend weggelegd voor academici.
Hoe ziet het sollicitatieproces eruit als ik wil solliciteren op een traineeship bij een gemeente?
Het sollicitatieproces is in hoofdlijnen opgedeeld in 3 delen.
Fase 1: Persoonlijkheidsvragenlijst, capaciteitentest en motivatie
Meer en meer gemeenten kiezen ervoor om niet de traditionele weg te bewandelen en eerst te vragen naar je motivatiebrief en CV maar je direct door te leiden naar een online omgeving waar je online een capaciteiten- en competentietest maakt, antwoord geeft op een aantal persoonlijke vragen en je motivatie kenbaar maakt. Men vindt het belangrijker om jouw als persoonlijk te leren dan te werken met een profiel op papier. Tip: begin goed uitgerust aan het proces. Al met al ben je 1 tot 2 uur bezig met het geheel. Je kunt je werk tussentijds opslaan dus je hoeft niet in één keer door het gehele proces heen. Houdt in gedachten bij het beantwoorden van de persoonlijkheidsvragen dat er geen ‘goede’ of ‘foute’ antwoorden zijn. Men is niet op zoek naar één specifiek type persoon, maar juist op zoek naar diverse persoonlijkheden met verschillende achtergronden en kwaliteiten.
Fase 2. Eerste kennismakingsgesprek
Na het afronden van fase 1 volgt er een persoonlijk gesprek. In dit gesprek wordt er gekeken of er een persoonlijke match is. In het gesprek zal de coördinator van het traineeprogramma (verantwoordelijk voor de begeleiding van de trainees) aanschuiven en uiteraard één van de recruiters. In het gesprek komen jouw antwoorden op de persoonlijkheidsvragen en jouw competenties uit Fase 1 aan bod.
Fase 3. Assessment dag
De laatste fase in het sollicitatieproces is het doorlopen van de assessment dag. De assessment zul je in de praktijk doorlopen met een aantal andere kandidaten. Tijdens deze dag zul je werken aan een case en individuele gesprekken voeren. Recruiters letten op deze dag op verschillende zaken. Eén van de doelen is om te komen tot een zo divers mogelijke samenstelling van de traineegroep om te starten met het traineeprogramma. Na afronding van de assessment dag
Fase 4. Arbeidsvoorwaardengesprek
Ben je goed door de eerste 3 fasen gekomen dan zijn we beland bij het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit is uiteraard de kers op de taart en het moment waarop jij een krabbel kunt zetten onder het arbeidscontract! 😊
Wil je meer achtergrondinformatie over het startsalaris van een trainee, bekijk dan hier de blog: Salaris traineeship - Wat ga jij verdienen als trainee?
Wat bedraagt het gemiddelde startsalaris van een trainee bij een gemeente?
Het salaris voor trainees bij gemeenten varieert doorgaans van ongeveer €2.800 tot €3.700 bruto per maand afhankelijk van opleidingsniveau en ervaring. HBO-afgestudeerden verdienen vaak aan de onderkant van dit spectrum, terwijl WO-afgestudeerden aan de bovenkant zitten. Daarnaast bieden veel traineeships een Individueel Keuzebudget (IKB) van circa 17% van het salaris, dat kan worden gebruikt voor extra opleidingen of verlof. Bovengenoemde informatie geeft een goed overzicht van wat trainees in de publieke sector kunnen verwachten. Dit maakt traineeships financieel aantrekkelijk naast de ontwikkelmogelijkheden die ze bieden.
Bekijk snel een actueel overzicht van traineeship vacatures binnen de overheid
Ben jij benieuwd naar de verschillende traineeships bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies en meer? Kun jij niet wachten om je loopbaan te starten bij een werkgever die oog heeft voor het maatschappelijke belang en voor de ontwikkeling van jouw talenten? Bekijk dan hier alle actuele vacatures voor traineeships binnen de publieke sector.
De meest recente traineeships binnen de overheid ontvangen via de mail?
Wil jij altijd op de hoogte gehouden worden via de mail van de laatste traineeships die aansluiten bij jouw profiel? Meld je dan hier aan voor de vacature e-mailalert.
Word gevonden door werkgevers
Upload je CV!
Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!