Zoals je wellicht in je zoektocht al een beetje hebt ontdekt zijn er steeds meer organisaties die tegenwoordig een traineeship aanbieden. Organisaties met verschillen in omvang, mogelijkheden, specialiteiten en vakgebieden. Een vastomlijnd traject voor een traineeship is er dan ook niet. De verschillende organisaties leggen allemaal hun eigen accenten in de programma’s en in veel gevallen wijken de talentenprogramma’s en traineeships ook niet ontzettend veel af van andere starterstrajecten.

Omdat we steeds vaker de vraag krijgen; Wat zijn de voordelen van een traineeship? en waarom moet ik kiezen voor een traineeship? Leek het ons toch verstandig om even wat voordelen uiteen te zetten.

We hebben er een aantal voordelen voor je op een rij gezet.

  • Roulatie binnen de organisatie. Binnen een traineeship komt het vaak voor dat je verschillende projecten mag uitvoeren. Hierbij komt het geregeld voor dat de projecten verbonden zijn aan verschillende afdelingen binnen de organisaties. Dit geeft jou de kans om te ontdekken waar jouw kwaliteiten het beste tot hun recht komen en binnen welke afdeling jij het beste past.
  • Focus op inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling. Een traineeship is vaak ingericht om de trainee zo goed mogelijk ‘in te passen’ binnen de organisatie. Het aanleren van inhoudelijke en persoonlijke vaardigheden helpen hierbij natuurlijk om zo snel mogelijk maximaal de kwaliteiten van de trainee te benutten. Voor de trainee betekent dit dat deze een hele snelle functie inhoudelijke leercurve doormaakt en zijn of haar talenten een enorme ontwikkeling doormaken.
  • Veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden. Voor een organisaties is het interessant om de trainee(s) zoveel mogelijk handvaten te geven om te ontwikkelen en door te groeien. Dit ook met het behouden van de talenten nadat het traineeprogramma afgelopen is. Veel organisaties investeren veel tijd en geld in de kandidaten dus zien zij deze natuurlijk ook na het traineeship graag carrière maken binnen de organisatie.

  • Persoonlijke begeleiding. Tijdens een traineeship is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Vaak word je bij een traineeship gekoppeld aan een persoonlijke coach, mentor en/of ‘trainee-buddy’ (bijvoorbeeld een oud-trainee die al bekend is met het programma). Samen worden dan je sterke en ontwikkelingspunten besproken en gekeken hoe je deze naar een hoger niveau kan brengen. Ook is het mogelijk om samen te sparren of bij onduidelijkheden of knelpunten samen te zoeken naar een oplossing.

  • Internationale mogelijkheden sneller beschikbaar. Als een trainee internationale ambitie heeft en de organisatie natuurlijk internationaal opereert zijn de kansen voor trainees vaak aanzienlijk. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een periode of een project van je traineeship in het buitenland te doorlopen.

  • In beeld bij het (top-)management. (Management) Traineeships worden vaak gebruikt om toekomstige manager op te leiden. De ervaringen en prestaties worden daarom in verschillenden geledingen van de organisatie gemonitord.

  • Goed voor je netwerk. Omdat je binnen het traineeship vaak verschillende projecten mag uitvoeren ontmoet je veel collega’s en andere stakeholders. Deze contacten kunnen jou helpen bij het opbouwen van een mooi netwerk waar ook na je traineeship veel plezier aan kan beleven.

  • Omgeving met mede-trainees. Een traineeship volg je vaak niet alleen. Je start samen met andere talenten die ook de ambitie hebben om mooie projecten te doorlopen en veel te leren. Het komt dikwijls voor dat deze talenten andere studiedisciplines hebben gevolgd en biedt daardoor ook weer extra mogelijkheden om van elkaar te leren. Daarnaast bieden de mede-trainees de mogelijkheid om met elkaar te sparren maar ook voor gezelligheid en sociale contacten die ook later in je carrière natuurlijk altijd van pas kunnen komen.

Let wel op zoals boven al genoemd verschillen de mogelijkheden natuurlijk per traineeship.

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie