Wat is een Sales Traineeship?
 

Tijdens een Sales Traineeship of een Commercieel Traineeship worden HBO- en WO-afgestudeerden klaargestoomd voor een commerciële carrière. Het betreft dan niet alleen de rol van Accountmanager, maar je kan ook denken aan functies zoals Sales Manager, Intercedent of Rayon Manager.

Het ligt voor de hand dat bij Sales Traineeships de nadruk ligt op het ontwikkelen van je commerciële vaardigheden zoals onderhandelen, luisteren en presenteren. Daarnaast is er ook veel aandacht voor andere persoonlijkheidskenmerken. Zo zal ook het ontwikkelen van jouw doorzettingsvermogen een belangrijke plek innemen tijdens jouw traineeship.

Vrijwel alle bedrijven kennen commerciële functies. Daarom kan je als sales trainee terechtkomen bij zeer verschillende soorten bedrijven zoals supermarktketens (ALDI), uitzendbureaus (Randstad) en IT-bedrijven (Qquest).  

Een Sales Traineeship iets voor jou?

Vooral jonge talenten met een commerciële drive zullen zich thuis voelen binnen een sales traineeshipprogramma. Als je beschikt over bovengemiddeld goede sociale vaardigheden, dan is dat vaak ook een teken dat jij geschikt bent voor een commercieel traineeship. Goede sociale vaardigheden kunnen zich bijvoorbeeld uiten omdat jij gemakkelijk vrienden maakt. Een ander teken is als je met iedereen een goed gesprek kan aanknopen ongeacht iemands achtergrond.

Verder is een afgeronde HBO- of WO-studie vrijwel altijd een vereiste bij een Sales Traineeship. Daarbij is het soms minder belangrijk welke studierichting jij hebt gevolgd. Een diploma geldt dan meer als bewijs van een bepaald intelligentieniveau én dat je beschikt over doorzettingsvermogen. Soms is een commerciële studierichting wel een vereiste. Lees daarom altijd eerst goed de vacaturetekst.

Vind je het leuk om met verschillende mensen te praten? Krijg je een kick als je een ander weet te overtuigen? Dan is een Sales Traineeship echt iets voor jou.

Waarom kiezen voor een Sales Traineeship?

Iedere ervaren Accountmanager kan jou vertellen over de kick wanneer je een mooie deal sluit. Je zou het kunnen verwoorden in een wiskundige formule: tevreden klant + omzet = gelukkige accountmanager. Ook andere commerciële rollen kunnen op vergelijkbare wijze zeer bevredigend zijn en dan hebben wij het nog niet eens over de bonussen.

Echter niemand is als commercieel genie geboren. Het mooie aan een Sales Traineeship is dat jij jezelf in korte tijd ontzettend veel commerciële vaardigheden kunt eigen maken. Jij zal hiervoor trainingen en opleidingen volgen. Jij krijgt ook een ervaren coach die jou helpt bij je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast zal je tijdens een Sales Traineeship veel waardevolle commerciële werkervaring opdoen.

Een Sales Traineeship bereidt jou voor op een lucratieve commerciële carrière.

Voordelen Sales Traineeship

Ieder bedrijf is anders georganiseerd en ieder bedrijf verkoopt andere producten/diensten. Daarom kunnen commerciële traineeshipprogramma’s sterk van elkaar verschillen. Toch hebben zij ook een aantal voordelen gemeenschappelijk:

  • gestructureerd werk- en opleidingsprogramma
  • ruime mogelijkheden om je commerciële vaardigheden te verbeteren
  • de kans om in een relatief veilige omgeving veel commerciële werkervaring op te doen
  • de kans om je persoonlijkheid en karakter te ontwikkelen
  • professionele begeleiding en coaching door een senior collega
  • een riant startsalaris

Waar kom je terecht als sales trainee?

Het zal niemand verbazen dat groothandels en retailers programma’s hebben voor Sales Traineeships. Je kan dan denken aan bekende consumenten- en groothandelsmerken als Lidl, Decathlon en Jacob Douwe Egberts.

Echter wist je dat je als commerciële trainee ook bij zulke uiteenlopende bedrijven terecht kunt als internationale banken (ING), IT-bedrijven (Calco), financiële adviseurs (Meeùs) of arbeidsbemiddelaars (ManpowerGroup)? Vrijwel ieder bedrijf doet aan sales en daarom kan je als sales trainee in zeer verschillende branches aan de slag.

Door het volgen van een Sales Traineeship leg je in korte tijd een stevige basis voor een succesvolle commerciële carrière. Na het traineeship kan jij jouw carrière vervolgen in uiteenlopende commerciële functies waaronder Accountmanager, Sales Manager, Winkelmanager, Financieel adviseur, Client Manager, Intercedent, Rayon Manager etc.

Startsalaris bij Sales Traineeship

Het startsalaris bij een Sales Traineeship of Commercieel Traineeship ligt vaak wat hoger dan bij ander typen traineeships. Voor een commercieel trainee ligt het startsalaris meestal ergens tussen de € 2.300 en € 3.100.

Verder verdient iemand met een WO-diploma bij aanvang van een Sales Traineeship vaak meer dan iemand met een HBO-diploma. Dit verschil is vooral zichtbaar aan de bovengrenzen. Een sales trainee met een HBO-achtergrond verdient bij aanvang vaak maximaal € 2.600 terwijl deze bovengrens bij een WO-afgestudeerde ligt op circa € 3.100.

Bovengenoemde bedragen zijn indicaties. Per bedrijf en zelfs per kandidaat kan het startsalaris verschillen. Daarnaast kunnen al tijdens het traineeship de verdiensten snel oplopen door bonussen en salarisverhogingen.

TIP: Als je solliciteert voor een Sales Traineeship kan het lonen om proactief te onderhandelen over je startsalaris. Immers voor commerciële functies is het een grote pré als je durft te onderhandelen. Bij andere type traineeshipprogramma’s bestaat vaak minder ruimte om een hoger startsalaris af te dwingen.

Lees ook Wat ga je verdienen als trainee?

Solliciteren als sales trainee

Vrijwel alle traineeshipprogramma’s kennen een uitgebreide sollicitatieprocedure met gesprekken, capaciteitentesten, persoonlijkheidstesten en meestal ook een assessment.

Bij Sales Traineeships zijn daarbij de gesprekken en rollenspellen het meest belangrijk. Dat zijn immers de uitgelezen momenten waarop jij jouw commerciële vaardigheden kan tonen. Echter vergeet niet om ook je best te doen bij de capaciteitentest en andere schriftelijke toetsen. Bij de selectie zal namelijk alles meetellen.

Het is overigens niet moeilijk om je voor te bereiden op de meeste onderdelen van een sollicitatieprocedure. Een goed begin is het lezen van onze sollicitatietips.

TIP: Als je solliciteert voor een Sales Traineeship dan is het slim om op je CV ook jouw commerciële bijbaantjes als winkelbediende of telemarketeer te vermelden.

Bekijk onze vacatures

Ga nu naar het overzicht van Sales Traineeships voor vacatures waar jij op dit moment op kunt solliciteren.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe vacatures voor commerciële traineeships?

Meld je aan voor onze vacature e-mailalert!

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie