Sommige vragen worden vaker gesteld door talenten tijdens de carriereorientatie en naar een traineeships, talentenprogramma, juniorvacature of stage, We hebben daar in Frequently Asked Questions over Traineeships even een overzicht gemaakt met deze vragen. 

Mocht je nog vragen hebben die ontbreken in ons overzicht dan zien we deze natuurlijk ook graag tegemoet.

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een betaalde (fulltime) functie waarbij je als (hoogopgeleide) starter werken en leren in de praktijk combineert. Werkgevers bieden jou als starter de mogelijkheid om al werkend binnen de organisatie jouw kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

De voordelen van een traineeship

Een traineeship biedt de mogelijkheid om gedurende een periode van 12 tot 24 maanden kennis te maken met verschillende opdrachten die zich vaak toespitsen op verschillende vakgebieden. Op deze wijze word je als trainee in staat gesteld om in een korte tijd te werken aan uitdagende en leerzame projecten die jou kennis en vaardigheden naar een hoger niveau zullen tillen. Klik hier om meer te lezen over de voordelen die een traineeship jou kan bieden.

Zijn er leeftijdseisen wanneer je solliciteert op een traineeship?

Wanneer je solliciteert voor een traineeship wordt er vaak door werkgevers aangegeven dat potentiële sollicitanten niet lang dan 3 jaar geleden afgestudeerd moeten zijn. Voor een traineeship zoeken werkgevers meestal jonge talenten met frisse energie. Dit om ervoor te zorgen dat ook de nieuwe ideeen vanuit de universiteiten en hogescholen hun weg vinden binnen de organisatie. Het voordeel voor organisaties is daarbij vaak dat de talenten met nog niet al te veel werkervaring zich beter weten in te passen binnen de procedures en werkwijze van de organisatie. Het klinkt misschien een beetje abstract maar de jonge talenten zijn vaak net beter 'kneedbaar' en daardoor sneller van toegevoegde waarde. 

Wat zijn de vereisten wanneer je solliciteert op een traineeship?

Wanneer je solliciteert op een traineeship in de praktijk dan is het zaak om goed de functie-eisen door te nemen. De functievereisten die werkgevers stellen kunnen in de praktijk verschillen. Zo staat het ééne traineeship open voor alleen afgestudeerde HBO’ers en het andere traineeship weer alleen voor afgestudeerde WO’ers. Soms geeft een werkgever ook aan dat het een vereiste is dat de sollicitant een specifieke opleiding heeft afgerond. In andere gevallen is het weer zo dat een werkgever alleen als eis stelt dat je als sollicitant beschikt over een afgeronde HBO of WO opleiding zonder te spreken over een specifieke richting. Dit komt in praktijk bijvoorbeeld voor wanneer je solliciteert op een management traineeship. De werkgever vraagt de sollicitant wel om zijn of haar affiniteit met de branche duidelijk onder woorden te kunnen brengen en aan te kunnen tonen tijdens de sollicitatieprocedure.

Welke soorten traineeships zijn er?

Traineeships komen voor in allerlei soort en maten. Net zoals er talloze branches (FMCG, bankwezen, ICT, consultancy) bestaan waarbinnen werkgevers actief zijn zo bestaan er ook talloze verschillende traineeships. Denk bijvoorbeeld aan traineeships die zich richten op het maatschappelijke domein, zoals bijv. een traineeship binnen een gemeente/provincie of binnen bijv. een omgevingsdienst. Traineeships die jou in de praktijk de mogelijkheid bieden om te werken aan maatschappelijke vraagstukken zoals hoe gaan we om met het woningtekort of hoe zorgen we dat we een effectief armoedebeleid kunnen voeren zodat burgers van een gemeente niet in financiële nood terechtkomen.

Je kunt ook denken aan een traineeship binnen de consultancy branche. Waarbij je de vaardigheden ontwikkeld van een toekomstig consultant onder begeleiding van een ervaren collega. Denk aan het werken aan een adviesopdracht waarbij je de interne organisatieprocessen onder de loep en bijv. bekijkt hoe collega's intern kunnen komen tot een effectievere samenwerking.

Je kunt verder ook nog denken aan traineeships binnen de logistiek of op het gebied van marketing, recruitment of IT.

Starten traineeships het gehele jaar duur?

De meeste traineeships starten in het voor- en najaar. Maar dit neemt niet weg dat er ook traineeships zijn waarbij je het gehele jaar door kunt starten. Anderzijds zijn er weer traineeships waarbij je doorlopend kunt solliciteren maar waarbij het startmoment wel bepaald is. Je zult dan als trainee starten op een vooraf gesproken moment in een pool met medetrainees.

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie