Wat is een technisch traineeship?

Een technisch traineeship is een gestructureerd werk- en opleidingsprogramma voor WO- en HBO-afgestudeerden bij een techniekgeoriënteerde organisatie. In tegenstelling tot een stage ontvang je bij een traineeship een volwaardig salaris.

Naast veel praktijkervaring zal je tijdens een technisch traineeship ook specialistische technische kennis opdoen via opleidingen en inhouse-workshops. Daarnaast zal jij door training en coaching je vaardigheden als professional verder kunnen ontwikkelen.

Na het doorlopen van een technisch traineeship kan jij jouw carrière vervolgen als onder andere Project Engineer, Maintenance Engineer, Quality Engineer of System Engineer.

Technisch Traineeship

Voor wie is een technisch traineeship?

Het ligt voor de hand dat afgestudeerden met een technische studie zoals Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Procestechnologie een streepje voor hebben bij technische traineeships. Echter vaak is er binnen een technisch traineeshipprogramma ook ruimte voor WO- of HBO-afgestudeerden van andere studierichtingen.

In de eerste plaats kunnen afgestudeerden van aanverwante studies als Natuurkunde, Wiskunde of Technische Bedrijfskunde vrijwel ook altijd reageren bij technische traineeships. Soms staan technische traineeships zelfs open voor kandidaten uit heel andere studierichtingen zoals Psychologie, Communicatie, Klassieke Talen, Biologie etc. Dat jij beschikt over een aantoonbaar hoog denkniveau is dan belangrijker dan een technische achtergrond.

Sommige technische topwerkgevers zoeken specifiek naar kandidaten met een WO-achtergrond. Het kan voor een technische HBO’er dan lastig zijn om toch toegelaten te worden tot een traineeshipprogramma. Lees daarom altijd goed de vacaturetekst. Daarin staat altijd duidelijk aangegeven wat een werkgever zoekt.

Waarom kiezen voor een technisch traineeship?

Na een afgeronde technische HBO- of WO-studie zijn er grofweg twee verschillende richtingen waarop jij als technische professional carrière kunt maken. Enerzijds kan je ervoor kiezen om je verder te specialiseren om op die manier een autoriteit te worden binnen één zeer specifiek technisch deelgebied. Anderzijds is er de mogelijkheid om juist andere professionele vaardigheden verder te ontwikkelen om zo carrière te maken als technisch projectmanager of een aanverwante rol.

Welke richting jij ook op wil, met het doorlopen een technisch traineeship geef jij jouw carrière een vliegende start. Een technisch traineeship is een uitstekende manier om als pasafgestudeerde een goede positie te verwerven bij een technisch georiënteerde werkgever.

Bijkomend voordeel van een technisch traineeship is dat jij meestal niet direct een keuze hoef te maken tussen specialisatie of verbreding. Tijdens het traineeship krijg jij de kans om op verschillende plekken in de organisatie ervaring op te doen. Op die manier kan je in een veilige omgeving ontdekken wat het beste bij je past.

Voordelen technisch traineeship

Programma’s voor technische trainees kunnen van elkaar verschillen, maar zij hebben de volgende voordelen gemeenschappelijk:

  • gestructureerd werk- en opleidingsprogramma
  • de kans een goede positie te verwerven bij een topwerkgever
  • ruime mogelijkheden om je technische kennis te verdiepen
  • ruime mogelijkheden om je vaardigheden als professional te verbeteren
  • professionele begeleiding en coaching door een senior collega
  • een goed startsalaris dat meegroeit met de ontwikkeling van de trainee

Waar kom je terecht als technische trainee?

Inhoudelijk kunnen technische traineeships sterk van elkaar verschillen. Een energieleverancier houdt zich immers met heel andere technieken bezig dan bijvoorbeeld een fabrikant voor consumentenelektronica. De processen zijn ook vaak zeer verschillend.

Na een technisch traineeship zijn er vaak meerdere mogelijkheden om je loopbaan binnen de organisatie voort te zetten. Enerzijds kan je verder carrière maken binnen gespecialiseerde technische functies zoals bijvoorbeeld Process Automation Engineer, Systems Engineer of Structural Design Engineer. Anderzijds kan je ook verder binnen een meer business georiënteerde rol als bijvoorbeeld Project Manager, Business Development Manager, Werkvoorbereider of Bidmanager.   

Een technisch traineeship is de beste kans om een goede positie te verwerven bij een technische topwerkgever. Jij kan dan denken aan internationale reuzen zoals Shell en SIEMENS, maar ook organisaties als NS en ProRail kennen programma’s voor technische trainees.

Startsalaris voor een technische trainee

Voor een technische trainee ligt het startsalaris tussen de € 1800 en € 2700 per maand. Deze indicatie is op basis van een voltijdsdienstverband. De meeste traineeships zijn ook voltijds. Deeltijdtraineeships komen eigenlijk niet voor.

Bij technische traineeships bepaalt het opleidingsniveau voor een belangrijk deel de hoogte van het startsalaris. Als WO-afgestudeerde kan je als technische trainee soms wel vierhonderd euro meer verdienen dan als HBO-afgestudeerde.

De belangrijkste andere factor is de organisatie die het traineeshipprogramma aanbiedt. Vaak hebben organisaties vooraf al bepaald welk salaris zij trainees willen aanbieden. Er bestaat meestal geen mogelijkheid om daarvan af te wijken, maar je kan het altijd proberen.

De beste kans om over je salaris te onderhandelen komt meestal ná het traineeship. Dankzij het traineeship ben je een professional met een hoge marktwaarde. Daar kan je gebruik van maken om een flinke salarisverhoging te bedingen.

Lees ook: Wat ga je verdienen als trainee?

Sollicitatieprocedure technisch traineeship

Voordat jij als technische trainee bij een organisatie aan de slag gaat, zal je eerst een uitgebreide sollicitatieprocedure moeten doorlopen. Naast één of meer interviews maakt ook een assessment vaak onderdeel uit van de procedure.

De reden voor de uitgebreide sollicitatieprocedure is dat organisaties bij traineeships een langdurige verbinding voor ogen hebben. Daarom zijn zij opzoek naar de kandidaten die het beste passen binnen de organisatie. Dit hoeven niet altijd degenen te zijn met de hoogste cijfers. Persoonlijkheid en professionele vaardigheden kunnen net zo belangrijk zijn.

Overigens kan het sollicitatieproces twee kanten op werken. Het kan ook jou helpen om te bepalen of jij wel voor desbetreffende organisatie wilt werken. Zoals eerder aangegeven kan voor technische beroepen de eerste werkgever bepalend zijn voor de rest van je carrière. Het is daarom erg belangrijk dat je bij een technisch traineeship kiest voor een organisatie die bij jouw persoonlijkheid past. 

TIP: Een goede voorbereiding is het halve werk! In het onderdeel Sollicitatietips vind je ontzettend veel informatie die jou helpen om succesvol te solliciteren voor een technisch traineeship.

Vacatures technische traineeships

Op dit moment hebben wij verschillende vacatures openstaan voor een Technisch Traineeship bij zulke toonaangevende werkgevers als Alliander, Fluor en Unica.

Klik hier voor een actueel overzicht van alle Technische Traineeships

Actuele traineeships ontvangen via e-mail

Eenvoudig op de hoogte blijven van de meest actuele technische traineeships?
Meld je aan voor de vacature e-mailalert!

 

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie