Het kan een enkele keer voorkomen, dat een werkgever aan één gespreksronde voldoende heeft om een keuze te maken, maar over het algemeen doorloop je meerdere gesprekrondes voordat je wordt aangenomen.

Het eerste sollicitatiegesprek dat je aangaat, is een oriënterend gesprek en vindt meestal plaats met de personeelsfunctionaris en/of de leidinggevende. Tijdens dit gesprek wil de werkgever nader met je kennismaken, een indruk krijgen van wie je bent en of je past bij de functie en het bedrijf.

Bij ieder gesprek moet je er voor zorgen, dat je een goede eerste indruk maakt. In de eerste minuten vormt de werkgever namelijk een mening van de sollicitant en in sommige gevallen al bij binnenkomst.

Komt het voor dat je nog even moet wachten, ga dan rustig zitten en probeer je te ontspannen. Gebruik dit moment om om je heen te kijken en de sfeer van het bedrijf te proeven. Neem de omgeving in je op. Liggen er folders of brochures, blader deze dan door.

Wanneer iemand je komt ophalen voor het gesprek, spring dan niet meteen op, maar wacht en laat de ander het initiatief nemen. Stel jezelf voor met een goede handdruk en spreek duidelijk je naam uit. Luister ook goed naar de naam van de ander en probeer deze te onthouden.

Vervolgens zal je naar een kamer gebracht worden waar het gesprek zal plaatsvinden. Ga niet meteen zitten maar wacht tot je een zitplaats krijgt aangeboden. Zorg ervoor dat je rechtop zit en niet onderuitgezakt of op het puntje van de stoel.

De werkgever zal je waarschijnlijk iets te drinken aanbieden. Als je wil, dan kun je dit accepteren of hiervoor vriendelijk bedanken. Als je op de aanbieding ingaat, neem dan bij voorkeur een glaasje water. Koffie en thee kunnen vlekken veroorzaken als je het tijdens het gesprek per ongeluk omgooit.

Ben je het eerste gesprek doorgekomen en wordt je uitgenodigd voor een tweede gespreksronde, dan ga je het selectiegesprek aan. Met dit gesprek wil de werkgever er achter komen, wie van de sollicitanten de beste kandidaat is. Er wordt dieper ingegaan op de functie-eisen, je capaciteiten en je motivatie.

Het kan een keer voorkomen, dat je tijdens de sollicitatieprocedure een IQ- of EQ-test moet maken waarbij je op verbaal, rekenkundig en figuraal gebied getest wordt. Deze testen blijken namelijk een hoge voorspellende waarde te hebben voor het succes in je toekomstige functie. Het voorbereiden voor een IQ- of EQ-test kun je doen door te oefenen.

Na de twee gespreksrondes, en eventuele testen, beslist de werkgever welke sollicitant hij of zij gaat aannemen. Heeft de werkgever voor jou gekozen, dan gaan jullie nog het arbeidsvoorwaardengesprek voeren. Hierin worden een aantal formele zaken besproken zoals het salaris, arbeidsvoorwaarden, reiskostenvergoeding en meer.