Je sollicitatiebrief schrijven met de hulp van Artificial Intelligence (AI)

Een sollicitatie- of motivatiebrief is niet altijd meer verplicht als je solliciteert. Alhoewel het niet altijd meer verplicht is kan het jouw in sommige gevallen toch de kans bieden om je beter te presenteren. Wanneer het gewenst is of wanneer je er graag gebruik van wilt maken kan het voorkomen dat je niet helemaal weet waar je moet beginnen met schrijven of je er niet helemaal meer uit komt. Op dat moment is het natuurlijk helemaal zo gek nog niet of wat externe hulp in te schakelen. Naast familie, vrienden of loopbaanprofessionals is het tegenwoordig ook steeds makkelijker om de hulp in te roepen van AI een technologie die de afgelopen jaren steeds meer toegepast wordt denk daarbij bijvoorbeeld aan ChatGTP.

AI kan starters op de arbeidsmarkt op veel manieren helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief. AI kan helpen bij het selecteren van relevante informatie en kan de kans op slagen vergroten. AI kan ook bepaalde woorden of zinnen aanbevelen die in een sollicitatiebrief kunnen worden gebruikt, zodat de brief een betere indruk maakt bij de lezer. AI kan ook een kandidaat helpen bij het identificeren van de juiste woorden om de juiste boodschap te communiceren.

Daarnaast kan AI helpen bij het beoordelen van een sollicitatiebrief. AI kan de brief controleren op grammaticale fouten en taalfouten en kan ook een algemene beoordeling geven van de inhoud van de brief. AI kan ook helpen bij het analyseren van de inhoud van de brief en kan aanbevelingen doen over hoe de brief verbeterd kan worden.

Alhoewel je waarschijnlijk zelf ook ChatGTP of een ander AI-programma om hulp kunt vragen hebben wij om het gebruik van AI makkelijker te maken hieronder 10 tips uiteengezet die je kunnen helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

10 tips bij het schrijven van je sollicitatiebrief met hulp van AI

 1. Begin met een heldere inleiding, geef kort aan waarom je de brief schrijft.
 2. Wees duidelijk voor welke vacature en bij welke organisatie je solliciteert.
 3. Gebruik AI om uitgebreidere informatie over je motivatie te verwerken in je brief.
 4. Gebruik AI om je brief te verbeteren, door taalfouten te vermijden en relevante woorden en zinsstructuren te gebruiken.
 5. Gebruik AI om je brief te optimaliseren door een aantal verbeteringen aan te brengen in de woordkeuze, zinsopbouw en grammaticale constructies.
 6. Gebruik AI om je sollicitatiebrief op te maken en om deze aan te passen aan de specifieke vereisten van de functie.
 7. AI kan je helpen bij het schrijven van een conclusie door je te voorzien van suggesties voor woordkeuzes en zinstructuur. AI kan je helpen bij het formuleren van je gedachten in een professionele, overtuigende manier. Dit kan je helpen om je sollicitatiebrief af te maken met een sterk slot.
 8. Een momenteel populair AI programma is natuurlijk ChatGTP en dit biedt ook sollicitanten voldoende kansen maar er zijn ook verschillende andere gratis AI-programma's beschikbaar die je kunnen helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Een paar veelgebruikte programma's zijn:
  1. Jobscan: Jobscan helpt je bij het schrijven van een gepersonaliseerde sollicitatiebrief die is afgestemd op de vereisten van een bepaalde functie. Het gebruikt AI om je te helpen bij het identificeren van de juiste woorden en zinnen om je sollicitatiebrief meer relevant te maken.
  2. Grammarly: Grammarly is een gratis AI-programma dat je helpt bij het opschonen van de grammatica, spelling, stijl en inhoud van je sollicitatiebrief. Het detecteert ook ongewenste woorden en fouten en biedt suggesties om je sollicitatiebrief te verbeteren.
  3. Sollicitatiegenerator: Deze gratis AI-tool helpt je bij het maken van een professionele sollicitatiebrief. Het biedt je suggesties voor wat je in je brief moet opnemen en hoe je het het beste kunt opstellen.
 9. Gebruik AI om je brief samen te stellen uit kleine stukjes tekst die je samenvoegt om een logisch verhaal te creëren.

  AI kan helpen bij het uitlichten van bepaalde relevante ervaringen die je hebt als sollicitant die aansluiten bij het functieprofiel. Je kunt hierbij bijv. de volgende vraag formuleren en stellen aan CHATGPT: 

  “Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden. Ik heb de opleiding Bacehlor of Arts voltooid met als specialisatie Japanstudies. Ik heb een voorliefde voor Japanse literatuur en een interesse in de Japanse geschiedenis. Schrijf een sollicitatiebrief voor de functie van japanoloog.”

  Een andere methode die je kunt inzetten:

  Als je je sollicitatiebrief wilt aanpassen aan de exacte functie waarop je solliciteert, kun je de functieomschrijving kopiëren en plakken in ChatGPT voordat je het vraagt om je sollicitatiebrief te schrijven. 

  Dit is de meest efficiënte manier om je sollicitatiebrief op een manier te schrijven die exact aansluit bij de functieomschrijving. Zoals eerder genoemd, kun je ook details toevoegen over je eigen persoonlijke ervaring die je wilt opnemen.

  Jouw vraag kan er ongeveer zo uitzien:

  "Kun je een sollicitatiebrief schrijven voor de functie van japonoloog [functietitel] bij het Nederlandse Instituut Japan Relaties [werkgever] op basis van bovenstaande functieomschrijving? Bovendien wil ik benadrukken dat ik beschik over relevante buitenlandervaring d.m.v. een afstudeerstage die ik heb doorlopen in Japan in 2019 binnen het Japanse Ministerie van Economische Zaken. Hierbij heb ik onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de Handelsbetrekking tussen Japan en Nederland in de afgelopen 30 jaar [ervaring die je wilt benadrukken]."
   

 10. Maak gebruik van AI om je brief te laten nakijken door een professionele editor, zodat je zeker bent van een foutloze en professionele brief.

  Ondanks de beste inspanningen en geavanceerde mogelijkheden van ChatGPT, kan het zijn dat er iets is dat je aan je brief wilt aanpassen. Als dat het geval is, is het super eenvoudig om iets te veranderen. Alles wat je hoeft te doen is ChatGPT vragen om een ​​specifiek aspect van je brief aan te passen en het zal dat doen. 

  Bijvoorbeeld, na de bovenstaande vraag (punt 9), zou je kunnen vragen: "Kun je mijn voorliefde voor Japanse kunst wat meer benadrukken?" ChatGPT zal dan antwoorden met een herziene versie van je brief die je verzoek in acht neemt.

De nadelen van het schrijven van je sollicitatiebrief met AI

 • Gebrek aan ervaring: AI is nog niet zo ervaren in het schrijven van sollicitatiebrieven. Dit betekent dat je soms niet de beste resultaten kunt verwachten.
 • Gebrek aan creativiteit: AI is niet zo creatief als een mens. Dit betekent dat AI je niet kan helpen bij het bedenken van originele ideeën voor je sollicitatiebrief.
 • Gebrek aan empathie: AI heeft geen emotionele betrokkenheid bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Daarom kan AI je niet helpen bij het creëren van een emotioneel krachtige sollicitatiebrief.
 • Gebrek aan een personal touch: AI kan je helpen bij het schrijven van je sollicitatiebrief, maar het kan je niet helpen bij het toevoegen van een persoonlijk tintje. Als je echt een goede sollicitatiebrief wilt schrijven, is het belangrijk om je persoonlijke verhaal toe te voegen.
 • Gebrek aan feedback: AI kan je niet helpen bij het verbeteren van je sollicitatiebrief. Als je feedback wilt krijgen, moet je een deskundige raadplegen.

Kortom, AI kan je helpen bij het schrijven van je sollicitatiebrief, maar er zijn ook beperkingen. Het is daarbij natuurlijk wel van belang dat het verhaal nog steeds bij jou past en dat het een eerlijke vertegenwoordiging is van jou als persoon. Als je een professionele sollicitatiebrief wilt schrijven, is het altijd mogelijk om de hulp in te roepen van een deskundige. Bekijk hier ook meer informatie over het schrijven van je cv met de hulp van AI.