Tijdens het gesprek kun je diverse gesprekstechnieken toepassen. Deze technieken helpen om een goed antwoord te geven op de vragen die je gesteld worden.

STAR-methode

De meest gebruikte techniek is die van de STAR-methode. Deze kun je gebruiken om antwoord te geven op gedragsgerichte vragen. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Met deze methode geef je voorbeelden van feitelijk werkgedrag dat te maken heeft met het functieprofiel.

Dialoog en houding

Bij een goedlopend sollicitatiegesprek is er sprake van een dialoog waarbij je een actieve houding aanneemt. Probeer jezelf te blijven tijdens het gesprek en houd bij het beantwoorden rekening met het beeld dat je wilt overbrengen bij de werkgever.

Tips voor de formulering

Zorg voor een positieve formulering van je antwoorden. Spreek zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd en gebruik daarvoor actieve werkwoorden. Vermijd stopwoorden.

Non-verbale communicatie

Ook je non-verbale gedrag is zeer belangrijk. Zeker 55 procent van de keuze van de werkgever is gebaseerd op non-verbaal gedrag. Ga dus niet onderuitgezakt zitten, maar neem een actieve en ontspannen houding aan.

Als je niet goed weet wat je met je armen aan moet, leg ze dan ontspannen op tafel of losjes in je schoot. Gebaren maken met je handen is prima om je woorden te onderstrepen en het gesprek levendig te houden, maar ga niet te veel met je armen zwaaien.

Kijk altijd je gesprekspartner aan als je spreekt. Zijn er meerdere personen probeer dan met iedereen oogcontact te maken.

Toon interesse

Toon interesse in de werkgever door goed te luisteren, oogcontact te maken en de werkgever uit te laten praten. Geef aan als je een vraag niet begrijpt en vraag om meer uitleg.

Aan het einde van het gesprek is er de gelegenheid om vragen te stellen. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Het laat zien dat jij je hebt voorbereid en dat je interesse in de baan hebt. Bij het afsluiten van het gesprek wordt vaak verteld hoe de procedure verder verloopt. Gebeurt dat niet, vraag dan zelf naar het verdere verloop.

Laat de potentiële werkgever zelf iets doorschemeren en heb jij ook echte interesse, laat dat dan merken, maar vraag zelf nooit naar een eerste reactie op het gesprek. Dit komt onzeker over.

Blijf niet hangen

Laat de beëindiging over aan de werkgever. Treuzel niet te lang met afscheid nemen maar bedank vriendelijk voor het gesprek en neem neutraal afscheid.

Blijf jezelf

Bovenstaande tips kunnen je helpen bij een sollicitatiegesprek, maar het belangrijkste van alles is, dat je zoveel mogelijk jezelf blijft.