Bij het schrijven van je sollicitatiebrief lijkt het wellicht leuk om op te vallen door een paar grapjes of een leugentje om bestwil te verwerken in je brief. Het is tenslotte de bedoeling dat je opvalt tussen de andere brieven en dat je wordt uitgenodigd op gesprek. Maar humor wordt zelden gewaardeerd en leugens kunnen zich tegen je keren.

Ook de gedachte om zoveel mogelijk sollicitatiebrieven te versturen is niet altijd even slim. Het komt de zorg en aandacht voor de brieven vaak niet ten goede.

Hier staan, om je te helpen, een aantal veelvoorkomende fouten die worden gemaakt in sollicitatiebrieven. Probeer deze fouten te vermijden in je eigen sollicitatiebrieven.

DE BEKENDE FOUTEN

Wanneer je gelijktijdig bij verschillende organisaties solliciteert, dan lijkt het misschien slim om tijd te besparen door een algemene introductie te schrijven van jezelf en je kwaliteiten. Dit is echter niet altijd even verstandig. Veel organisaties hebben dit gelijk door en voor de werkgever komt dit dan over als een gebrek aan interesse.

Met de bekende “Geachte heer/mevrouw” of “Ik ben zeer geïnteresseerd om bij uw organisatie te komen werken” en “ik ben sociaal ingesteld en ik vind het fijn om hard te werken” houd je recruiters niet meer voor de gek. Maak alle zinnen en informatie in je brief op maat voor de organisatie waarbij je solliciteert.

Mocht je extra informatie nodig hebben, wees dan niet bang om in contact te treden met de organisatie. Een kort telefoongesprekje kan de vragen ophelderen en het geeft je gelijk de kans om het ijs te breken.

ONNAUWKEURIGHEID

Het duurt slechts een paar minuten om de instructies te lezen van een sollicitatieformulier: dus doen! Een formulier met roodgekleurde, kleine letters zal niet worden behandeld als er wordt gevraagd naar zwarte inkt en blokletters. Potentiële werkgevers zijn op zoek naar slimme, efficiënte en zorgvuldige kandidaten. Wanneer je de instructies in de wind slaat, bestaat de kans dat ze niks met je sollicitatie doen.

De spelling en grammatica moeten ook perfect zijn. Het zal wat tijd kosten om een foutloze brief te schrijven, maar het is zeker de moeite van de extra inspanning waard.

Wanneer je je brief af hebt, dan is het slim om het geheel nog eens door te nemen. Print het uit en bekijk het nog een keertje. Een foutje is namelijk makkelijk gemaakt en snel over het hoofd te zien. Laat het ook aan iemand anders lezen. Een ander heeft vaak een frisse blik en zorgt daardoor voor een extra controle.

Al is het je eerste of je twintigste sollicitatiebrief, zorg en aandacht zijn elke keer essentieel. Het kan je heel wat frustratie schelen.

LEUGENS EN ONWAARHEDEN

Je ego opfleuren door op je CV te stellen dat je verschillende vreemde talen beheerst, dat je topprestaties hebt geleverd bij vakken die je nooit hebt gevolgd of hobby’s noemen die je nooit hebt gedaan, dat is een risicovolle aangelegenheid. Het zorgt er wellicht voor dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar het risico bestaat dat de recruiter een expert is op het gebied dat jij claimt te beheersen.

Wanneer je bijvoorbeeld stelt dat je een expeditie hebt geleid met Spaans sprekende toeristen in de Pyreneeën, dan kan het gebeuren dat je een recruiter treft die toevallig een deskundige is op het gebied van bergbeklimmen en meer geïnteresseerd is in deze vaardigheden, dan in jouw werkgerelateerde vaardigheden.

Blijf bij de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid, anders kom je ergens in het proces vast te zitten en dan zal je carrière maar van korte duur zijn.

LANGDRADIG

Het aantal woorden dat je gebruikt is zeer belangrijk. Probeer binnen de limiet te blijven, maar zorg er wel voor, dat je alle noodzakelijke details van een vaardigheid behandelt.

Het eindeloos uitschrijven van je werkervaring is niet iets wat interessant is voor een potentiële nieuwe werkgever. Het is zinloos dus probeer het niet te doen. Werkgevers willen duidelijke en beknopte brieven die ze snel door kunnen nemen, maar die wel alle belangrijke informatie bevat. Het is misschien niet makkelijk, maar het is wel belangrijk dat je het zo doet.