Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Zo kun je de vacature een aantal keer nauwkeurig doorlezen, dingen noteren die nog niet helemaal duidelijk zijn en informatie opzoeken over het bedrijf. Ook kun je alvast nadenken over de vragen die de recruiter mogelijk gaat stellen én welke jij aan de recruiter kunt stellen. Benieuwd wat voor vragen dit zijn? Lees dan verder!

Vragen stellen
In een sollicitatiegesprek worden er over het algemeen natuurlijk vragen aan jou, de sollicitant, gesteld. Het is echter ook heel goed om zelf een aantal vragen te stellen aan de recruiter. Hiermee laat je zien dat je goed voorbereid bent en geïnteresseerd bent in de baan. De meeste recruiters en werkgevers zullen positief verrast zijn door jouw proactieve houding. Maar welke vragen kun je dan precies stellen? In het onderstaande lijstje geven wij een aantal voorbeelden.

Welke kwaliteiten heb je nodig om succesvol te zijn in deze positie?
Met deze vraag kun je een mogelijkheid creëren om de recruiter ervan te overtuigen dat jij over deze kwaliteiten beschikt. Dit doe je niet door alleen maar de kwaliteiten te benoemen maar ook door voorbeelden te geven waaruit dit blijkt. Bedenk van tevoren daarom alvast goed wat mogelijk kwaliteiten zouden kunnen zijn die passen bij de baan.

Hoe ziet een typische dag voor iemand in deze positie eruit?
Deze vraag is altijd goed om te stellen. Het is een eenvoudige vraag die jou een goed beeld geeft van de dagelijkse werkzaamheden. Ook kun je doorvragen naar de dagelijkse doelen en verantwoordelijkheden waar je mee te maken zult krijgen. Je krijgt zo goed duidelijk wat de werkgever precies van je verwacht in de positie.

Hoe is deze positie gerelateerd aan de totale structuur van de organisatie?
De bovenstaande vraag is een vraag die volgt op de voorgaande. Hiermee krijg je inzicht in jouw mogelijke positie ten opzichte van collega’s. Daarnaast laat je hiermee zien dat jij je bewust bent van je omgeving en bereid bent om samen met anderen aan de doelstellingen te werken. Ook krijg je met deze vraag wederom beter inzicht in de positie.

Wat zijn de meest aangename en de minst aangename aspecten van deze positie?
Met deze vraag geef je een blijk van verantwoordelijkheid om ook de minder leuke aspecten van de baan aan te gaan pakken. Je laat zien dat je hier tegen bestand bent. De kans is groot dat de recruiter vervolgens aan jou zal vragen wat je het minst leuk vond aan je vorige positie. Bereid je hier dus op voor!

Hoe zou je de werkcultuur beschrijven?
Tot slot is het goed om te vragen naar de werkcultuur. Dit zegt vaak veel over een bedrijf en hiermee kun je goed aanvoelen of het bij jou past. Ook geef je hiermee aan dat je sfeer en mentaliteit belangrijk vindt. Een plek waar jij je niet thuis voelt, is waarschijnlijk niet een plek waar jouw kwaliteiten het beste tot uiting gaan komen. Een belangrijke vraag dus.

Heb jij nog een goede vraag die je kunt stellen aan de recruiter? Stuur ze even in via [email protected]

Bas Klein Geltink, Sollicitego
Met jarenlange ervaring als recruiter weet Bas Klein Geltink, oprichter van Sollicitego, als geen ander waar bedrijven naar zoeken en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden. Hij is altijd van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. In zijn geval mensen helpen door het overdragen van zijn kennis. Met Sollicitego heeft hij het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.