Zet jezelf op de kaart met een video-CV
Een goed gemaakt video-CV is een effectieve manier om je persoonlijkheid naar voren te brengen en indruk te maken op recruiters. Video-CV’s winnen steeds meer aan populariteit. Recruiters worden vaak overspoeld met sollicitaties wanneer zij een populaire vacature openstellen. Eén van de manieren om op te vallen als sollicitant is dan bijv. door het creëren van een video-CV. In dit blog gaan we in op vragen als wat een video-CV nu eigenlijk is, waar je op moet letten bij het maken van een video-CV (do’s en donts) en bijv. hoe lang een video-CV gemiddeld mag zijn.
Laten we beginnen… ?
Wat is een video-CV?
Een video-CV is een korte video opname die door een sollicitant wordt gebruikt om te solliciteren. In plaats van traditionele cv's te vervangen, wordt een video-CV gebruikt als aanvulling op een schriftelijke sollicitatie. Het doel van een video-CV is om je vaardigheden en ervaring(en) te benadrukken en tegelijkertijd werkgevers inzicht te geven in je persoonlijkheid. Een video-CV kun je bijvoorbeeld uploaden naar een videohostingsite als YouTube of Vimeo. De link kun je vervolgens delen. Een andere mogelijkheid is om het videobestand rechtstreeks te verzenden via de mail naar de recruiter.
Wanneer wordt een video-CV in de praktijk gebruikt?
Het blijft voor velen uiteraard een ‘eng’ iets om even voor een camera te gaan en jezelf aan de wereld te presenteren, maar in sommige sectoren kan een video-CV je echt onderscheiden. Video-CV's worden het meest gebruikt om te solliciteren naar creatieve en klantgerichte functies in branches zoals reclame, creatieve kunsten, marketing, media, PR en verkoop.
Dit betekend uiteraard niet dat video-CV's beperkt hoeven te worden tot bepaalde banen of sectoren. Ze kunnen ook bijzonder nuttig zijn bij het solliciteren naar journalistieke, mode- of IT-gerelateerde rollen. Bij meer traditionele banen, zoals in de advocatuur, accountancy of geneeskunde, enz., is een video-CV mogelijk niet altijd geschikt.
Houd bij het beslissen of je een video-CV wilt gebruiken rekening met de baan waarvoor je solliciteert en het type organisatie. Doe onderzoek naar de cultuur van de organisatie om je te helpen beslissen of je er goed aan doet om een video-CV te gebruiken.
In de praktijk zien we dat het video-CV door sollicitanten wordt ingezet wanneer zij bijv. willen solliciteren op een creatieve functie binnen de reclamewereld en waarbij het video-CV een leuke en creatieve manier is om jezelf te presenteren. Het vergroot uiteraard ook je zichtbaarheid als sollicitant wanneer je bijv. te maken hebt met een gebrek aan ervaring en je daardoor merkt/voelt dat het soms lastiger is om uitgenodigd te worden op gesprek.
De voor- en nadelen van een video-CV
Video-cv’s bieden een aantal voordelen die we hieronder opsommen:
- De mogelijkheid om jouw CV eruit te laten springen. Als sollicitant zul je meteen opvallen binnen het sollicitatieproces en een dus een stap voor hebben op de overige kandidaten.
- Je creativiteit tentoonspreiden. In plaats van een traditioneel CV-sjabloon te gebruiken, doe je je eigen ding. Een belangrijke kwaliteit die hoog wordt gewaardeerd binnen creatieve functies.
- Je persoonlijkheid krachtig naar voren te laten komen. Het is lastiger om dit te bereiken in een geschreven CV of begeleidende brief. Video biedt de mogelijkheid om een ‘long lasting impact’ te maken.
- Belangrijke skills zoals presenteren, overtuigend communiceren, digital skills meteen in de praktijk te demonstreren. Met andere woorden, de mogelijkheid om meteen te laten zien wat je in huis hebt.
- Het is een ideaal middel voor als je geen held bent in het schrijven van sollicitatiebrieven.
Een video-CV heeft echter zo ook haar nadelen:
- Sommige kandidaten zullen beter uit de verf komen, terwijl de tekortkomingen van anderen weer meer belicht worden. Als je van nature introvert bent en het ongemakkelijk vindt om voor een camera te staan en te spreken dan raden wij je aan om goed na te denken of een video-CV geschikt is voor jou. Een alternatief idee is om bijv. in je CV te verwijzen naar een online portfolio mocht je bijv. solliciteren op een IT gerelateerde functie waarbij een beroep wordt gedaan op je development skills.
- De tijd die je hebt bij het creëren van een video-CV is beperkt. Het is daarom dan ook moeilijk om alle informatie op te nemen die je zou willen.
- Tijd is schaars. Recruiters besteden gemiddeld 15 seconden aan het bekijken van een papieren cv en baseren hier hun eerste indruk op. Een videoboodschap van twee tot drie minuten die de recruiter niet ‘raakt’ kan eerder irritatie opwekken en ertoe leiden dat je sollicitatie onderaan de stapel beland.
Een goede voorbereiding is het halve werk
- Als je eenmaal besloten hebt om een poging te wagen dan raden wij je aan om stapsgewijs te werk te gaan. Neem bijv. de onderstaande punten in ogenschouw en gebruik ze als leidraad:
- Schrijf op wat je wilt zeggen. Probeer de video niet te filmen zonder een script - dit kan ertoe leiden dat je belangrijke punten vergeet of gaat twijfelen tijdens je verhaal en de tijd gaat vullen met onnodige informatie.
- Het is prima om een beetje te improviseren, maar probeer niet uit het oog te verliezen wat je wilt zeggen. Door je script van tevoren te leren, voorkom je ook dat je moet terugvallen op je notities of zelfs op een autocue.
- Plan je outfit van tevoren en zorg ervoor dat je je kleedt zoals je zou doen voor een sollicitatiegesprek. Dit kan formeel (pak en stropdas) zijn of meer business casual betekenen. Laat je leiden door het type organisatie waarop je solliciteert.
- Plan de locatie van je video om ervoor te zorgen dat je een rustige, goed verlichte ruimte hebt om in te filmen. Je moet ook rekening houden met de achtergrond van je opname. Een overzichtelijke en geordende ruimte werkt het beste.
Essentiële punten
Gedurende het creatieve proces raden wij je aan om:
- Je zelf te zijn. Net zoals dat we allemaal uniek karakters zijn als persoon is het zaak dat jouw video-CV authenticiteit uitstraalt. Het is verleidelijk een video-CV te kopiëren van een ander, maar je zult meer plezier hebben en meer opvallen door jezelf te zijn. Het belangrijkste namelijk om naar voren te laten komen in je video-CV is je passie en bekwaamheid.
- Te zorgen voor structuur. Je video dient een duidelijk begin, midden en een einde te hebben. Stel jezelf voor en leg uit waarom je de video hebt gemaakt en waarom je de juiste persoon voor de baan bent.
- Jouw ‘unique selling points’ duidelijk naar voren te laten komen. Spreek over relevante vaardigheden en opgedane ervaringen. Toon bijv. voorbeelden van verricht werk uit je portfolio d.m.v. visuals die je uitbeeld op een diascherm achter je of door ze te verwerken in het beeld van je video.
- Aan het einde van je video samen te vatten waarom jij geschikt bent voor de rol. Dank de recruiters voor het bekijken van je video en voeg je contactgegevens toe. Vergeet niet door te linken naar online sites en social media accounts als die je sollicitatie kunnen versterken.
Technische aandachtspunten bij het maken van een video-CV
Bij het filmen van je video-CV is het noodzakelijk om rekening te houden met een aantal belangrijke technische aspecten.
1. Filmapparatuur
Allereerst is het zaak dat je beschikt over een computer, camera en toegang hebt tot het internet. Daarnaast is het geen overbodige luxe als je beschikt over de juiste bewerkingssoftware, zoals Apple iMovie of Microsoft Movie en een statief.
Als je een smartphone hebt met een camera van hoge kwaliteit, kun je deze gerust gebruiken. Het gebruiken van een camera van lage kwaliteit staat gelijk aan het indienen van je CV op een kladblaadje.
Een ander belangrijk aspect wat je absoluut niet mag onderschatten is goede geluidskwaliteit. Je kunt nog wegkomen met een iets minder hoge kwaliteit video maar wanneer de audio niet helder en zuiver klinkt dan zullen recruiters snel geneigd zijn om te ‘zappen’ naar een ander kanaal!
2. Bewerkingsproces
Wanneer je eenmaal beschikt over voldoende materiaal kun je beginnen met het finetunen van je video. Voeg bijv. visuele effecten toe (zoals naar tekst verwijzen die je op het scherm laat verschijnen). Tip 1: de afsluitende scènes dienen jouw als mogelijke kandidaat voor de functie in het best mogelijke licht te plaatsen. Tip 2: Zorg voor een dynamische video tijdens het filmen door bijvoorbeeld verschillende opnames en camerahoeken te gebruiken. Dit geeft jou namelijk meer mogelijkheden bij het bewerken en verwerken van de video en helpt jou tot een mooi resultaat te komen.
3. Toegankelijkheid van je video
Nadat je veel energie en tijd hebt gestoken in het verfijnen en perfectioneren van je video opname is het tijd om te bepalen op welke wijze je je video-CV gaat openstellen voor potentiële werkgevers. Je wilt natuurlijk dat recruiters binnen een aantal muisklikken kennis kunnen nemen van jouw video-CV. Wij adviseren je bijv. om je video naar het internet te uploaden op een videohosting platform zoals YouTube of Vimeo. Je kunt deze weblinks dan via e-mail naar recruiters sturen of je kunt de video bijv. hosten op je social media account. Als je niet wilt dat jouw video voor de hele wereld toegankelijk is kan je dit regelen bij de instellingen wanneer je jouw video online zet. Je kan het bijvoorbeeld zo instellen dat alleen de personen die de link tot hun beschikking hebben de video kunnen vinden.
Veel plezier
Tot slot, willen we meegeven dat elk begin soms moeilijk kan zijn. Laat je niet afschrikken door de kwaliteit van andere video-CV’s die je online vindt. Het gaat er niet om dat je een hoogstaand stukje werk aflevert dat rijp is voor Hollywood maar om eigenlijk samen te kunnen vatten wie je bent en hoe je een organisatie kunt helpen haar doelstellingen te realiseren.
Let wel op wat er in de vacatureomschrijving wordt gevraagd met betrekking tot jou informatie. Bij sommige vacatures kan je video-CV jou helpen maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat het systeem van de organisatie waar jij wilt reageren niet is ingericht op deze manier van solliciteren of dat de organisatie dit niet wenselijk acht. Ook helpt het jou een goede invulling te geven aan je video-CV.
Geniet van het proces…ga zitten met pen papier bij de hand en laat je gedachten de vrije loop. Bedenk wat je wilt zeggen en hoe je wilt dat jouw video eruit moet komen te zien. Aarzel niet om te beginnen met opnemen, je wordt alleen maar beter door te oefenen.
Afsluitend willen we je nog een aantal bruikbare tips meegeven. Er bestaan verschillende formats die je kunt aanhouden bij het creëren van een video-CV. Je kunt bijv. kiezen voor een verhalende tijdlijn waarbij je je ervaring en prestaties uitlicht. Een andere mogelijkheid is het format van een nepinterview, waarbij je relevant vragen aan de camera beantwoordt. De mogelijkheden zijn legio. De keuze is aan jou. ?
Tip van de redactie: lees ook even onze recente blog over het voeren van een video sollicitatiegesprek.