5 Tips tegen sollicitatiestress

Het is logisch dat je zenuwachtig bent voor een sollicitatiegesprek. Er is ook niks mis met een beetje plankenkoorts. Je wilt echter niet, dat je door de zenuwen een verkeerde indruk maakt. Daarom geven wij hier vijf tips hoe je kunt omgaan met sollicitatiestress.

Sollicitatiestress

TIP 1: Bereid je goed voor, maar niet té goed

Iedereen weet dat een goede voorbereiding belangrijk is bij een sollicitatiegesprek. Niet alleen helpt dat om de juiste antwoorden te formuleren, maar je zal ook met meer vertrouwen het gesprek ingaan.

Pas wel op dat je niet téveel tijd aan voorbereiding besteed. Daardoor kan een interview teveel gewicht krijgen, waardoor je juist weer zenuwachtig wordt.

TIP 2: Kleed je netjes, maar niet té netjes

Het is belangrijk, dat je er representatief uitziet tijdens een sollicitatiegesprek, maar het is nog véél belangrijker dat jij lekker in je vel zit. Voel jij je oncomfortabel met een stropdas, dan is het meestal verstandiger om tijdens een sollicitatiegesprek géén stroptas te dragen.

De stelregel luidt: kleed je wat formeler dan in je vrije tijd, maar draag wel kleren waarin jij je prettig voelt.

TIP 3: Rollenspel

Hoe meer sollicitatiegesprekken je voert, hoe minder last je zal hebben van sollicitatiestress. Echter weinig mensen zullen warmlopen bij het vooruitzicht van talrijke interviews. Jij wilt toch graag binnen afzienbare tijd ergens worden aangenomen. Hoe kom je dan aan de nodige oefening?

Eén manier is het volgen van een sollicitatietraining waarbij je ook sollicitatiegesprekken gaat oefenen. Je wordt dan geïnterviewd door een professionele acteur die de rol speelt van manager. Bijkomend voordeel is dat je nuttige feedback ontvangt waarmee jij jouw gespreksvaardigheden kunt verbeteren.

Wat je daarnaast kan doen, is oefenen met een vriend of vriendin die de rol van manager op zich neemt. Door het rollenspel zal je minder last hebben van stress bij het echte sollicitatiegesprek.

TIP 4: Ontspanningsoefeningen

Goede voorbereiding, rollenspel, de juiste kleding, het helpt allemaal tegen sollicitatiestress. Echter terwijl jij bij de receptie zit te wachten op je interview, voel je toch weer de zenuwen opkomen. Dat is hét moment om enkele ontspanningsoefeningen in de praktijk te brengen.

Op internet zijn talrijke oefeningen te vinden. Wij beperken ons tot één zo’n ontspanningsoefening die zeer geschikt is zo vlak voor een interview:

Beschrijf hardop hoe jij je voelt en hoe zich dit fysiek uit: zwetende handen, versnelde hartslag etc. Door hardop je angst te benoemen, zal de paniek afnemen.

Je kan deze techniek zelfs nog tijdens het interview inzetten. Stel dat je merkt dat jij door de zenuwen begint te hakkelen. Jij kan dan tegen je gesprekspartner iets zeggen in de trant van:
“Ik merk dat ik begin te hakkelen. Dit komt door de zenuwen. Ik wil deze baan namelijk heel graag hebben.” 

Door dit zo hardop te benoemen, zal je zien dat je de rest van het gesprek een stuk meer ontspannen bent.

TIP 5: Relativeer het interview

Als je voor de eerste keer gaat solliciteren voor een serieuze baan, dan lijken sollicitatiegesprekken misschien superbelangrijk. Laten wij dit even relativeren:

Er zijn meer banen in de wereld dan die ene waarvoor je op gesprek bent. Uiteindelijk zal je zeker terechtkomen waar je wezen wilt. Is het niet rechtsom, dan linksom.

Bedenk verder dat degene die tegenover jou zitten ook mensen zijn van vlees en bloed. Zij zullen er begrip voor hebben dat je zenuwachtig bent. Ook zij zijn ooit onderaan begonnen.

Solliciteer voor een traineeship

Nu is het tijd om bovenstaande tips in de praktijk te brengen. Daarom wijzen wij je hier graag op onze vacatures voor traineeships. Succes!