Wat is een management traineeship?

Het meest 'brede' traineeship is het management traineeship. Organisaties bieden management trainees de mogelijkheid om diverse werkterreinen binnen de organisatie te verkennen in de vorm van verschillende projecten waar je aan zult werken over een bepaalde tijd (bijv. elke 6 maanden starten met een nieuw project). De titel zegt het al een beetje, maar de bedoeling is dat je wordt opgeleid tot manager binnen de organisatie. Competenties die je vaak gedurende het traineeship worden aangeleerd, zijn leidinggevende kwaliteiten, organisatorische vaardigheden en presentatievaardigheden.

Waarom kiezen voor een management traineeship?

​Een management traineeship biedt ambiteuze starters de mogelijkheid om in een periode variërend van één tot drie jaar een steile leercurve mee te maken. Het doel van een Management Traineeship is om hoog opgeleide starters op de arbeidsmarkt klaar te stomen voor een toekomstige managmentfunctie binnen een organisatie. 

De voordelen van een management traineeship:

  • gestructureerd werk- en opleidingsprogramma
  • organisatie investeert in jouw verdere 'opleiding'
  • professionele begeleiding en coaching van een senior
  • een startsalaris dat meegroeit met de ontwikkeling van de trainee
  • loopbaanpad van een management trainee staat niet vanaf dag één vast (meerdere projecten/rouleren over verschillende afdelingen)

Wat bedraagt het startsalaris van een management trainee?

Het salaris van een management trainee ligt varieert tussen de de €2.000 en €3.000 per maand. De bedragen zijn indicatief en in de praktijk zul je zien, dat het startsalaris van een HBO management trainee zal verschillen van dat van een WO trainee. Management traineeships die een duidelijke technische component bevatten, laten vaak ook een hoger startsalaris zien.

Bovendien zijn er uiteraard ook uitzonderingen op de bovengenoemde bedragen. Organisaties die de lat hoog leggen (assessments, gemiddeld een 8 of hoger op de eindlijst etc.) stellen het startsalaris naar boven bij en wij zien dan dat het bruto maandsalaris snel kan oplopen naar circa €3.500.

Wil je meer achtergrondinformatie over het startsalaris van een trainee, bekijk dan hier de blog: Salaris traineeship - Wat ga jij verdienen als trainee?

Maakt een assessment onderdeel uit van de sollicitatieprocedure?

Wanneer je solliciteert op een management traineeship dan is het assessment – bij het merendeel van de organisaties – onderdeel van de sollicitatieprocedure. Een goede voorbereiding is dan ook mooi meegenomen. Assessments waar je als starter mee te maken zult krijgen, zullen met name de focus leggen op intelligentietests en persoonlijkheidsvragenlijsten. Vaak vormen deze twee onderdelen de eerste ronde van een assessment. Kom je verder in de procedure, dan kunnen bijvoorbeeld ook een rollenspel, een presentatie of een groepsopdracht op je pad komen.

Een tip die wij starters altijd meegeven, is dat voorbereiding het halve werk is. Je zult zien dat – net als met zoveel dingen in het leven – het gezegde ‘oefening baart kunst’ ook hier opgaat. Laat je verder niet van je voetstuk brengen bij het woord assessment. Het zit vaak ook gewoon tussen je oren! Heb je toch moeite met het maken van een assessment en wil je graag eens wat hulp van een professional, dan raden we je aan om het volgende artikel (geschreven door Nicole Hermans, assessmentpsycholoog en coach) eens rustig op je gemak te lezen: Succesvol assessment doen?

Vacatures management traineeships 

De meeste jonge mensen die hun carrière willen starten met een management traineeship, kunnen een boeiende ervaring verwachten. Een management traineeship is een intensieve opleiding waarbij je een opleiding krijgt om een professionele manager te worden. Je wordt meestal gedurende een jaar in verschillende afdelingen van een bedrijf geplaatst, waar je de kans krijgt om de organisatie en de bedrijfsprocessen beter te leren kennen. Je krijgt ook de kans om je kennis en vaardigheden te verbeteren door opleidingen te volgen.

Door het management traineeship krijg je een goed begrip van de bedrijfscultuur en verwerf je kennis over de verschillende afdelingen. Je leert ook hoe je een bedrijf kunt leiden, hoe je beslissingen moet nemen en wat de beste manier is om samen te werken met je medewerkers. Na afloop van het traineeship zul je klaar zijn om een leidinggevende positie in een bedrijf te bekleden. Het is een geweldige manier om ervaring op te doen en je carrière op gang te brengen.

Ben jij benieuwd naar de verschillende Management Traineeships bij toonaangevende organisaties zoals ABN AMRO, ING, Achmea en de NS? Kun jij niet wachten om je loopbaan te starten bij een werkgever die oog heeft voor de ontwikkeling van jouw talenten? 

Bekijk actuele vacatures voor Management Traineeships

De meest recente management traineeships ontvangen via de mail?

Wil jij altijd op de hoogte gehouden worden via de mail van de laatste traineeships die aansluiten bij jouw profiel? Meld je dan hier aan voor de vacature e-mailalert.

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie