Sinds de komst van internet zijn er steeds meer mogelijkheden om direct in contact te komen met potentiële werkgevers. Wij behandelen hieronder een paar interessante nieuwe vormen van e-solliciteren.

Videosollicitatie

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van solliciteren is het plaatsen van een online videosollicitatie. Dat is een kort filmpje waarin je jezelf presenteert. Er zijn al diverse bedrijven op deze trend ingesprongen. Er zijn zelfs organisaties die zelf een videovacature online zetten.

Bij een videosollicitatie stel jij jezelf in een â twee minuten voor als sollicitant. Je vertelt over je loopbaan en je geeft aan wat voor baan je zoekt.

Het voordeel van een videosollicitatie is dat jij jezelf direct kunt presenteren en je informatie kan overbrengen die je in een brief niet kan uitdragen, zoals uitstraling, persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden.

De videosollicitatie vormt ook een steeds belangrijkere rol in p de sollicitatieprocedure, maar zal vooral afhankelijk van de functie ingezet worden.

Vitueel solliciteren

Lijkt het je niets om voor de camera te staan dan kun je tegenwoordig ook virtueel op zoek gaan naar een baan. Dit virtueel zoeken gaat middels een online carrièrebeurs met een Second Life-achtige vormgeving. Met de online carrièrebeurs kun je in je eigen tijd, op je gemak en voor langere tijd een beurs betreden. Een sollicitatiegesprek kan dan gaan via de chatbox van een recruiter.

De verwachting is dat er meer manieren van online solliciteren zullen ontstaan, maar dat de andere manieren niet zullen verdwijnen. Niet iedere vorm van e-solliciteren is namelijk geschikt voor elke functie.

Ga bij het solliciteren uit van een combinatie van sollicitatievormen die past bij de vacature waarvoor je solliciteert. Wordt er in de vacature gevraagd om je brief en CV per mail te sturen? Doe dit dan ook. Geeft een bedrijf aan dat je via een sollicitatieformulier moet solliciteren, stuur dan geen e-mail.

Voor welke vorm je ook kiest, zorg er voor dat je het kort en bondig houdt en dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft.