Solliciteren en Orienteren via Twitter | Traineeshipplaza

Solliciteren en oriënteren via Twitter. Wanneer je online gaat solliciteren kan Twitter je helpen bij het oriënteren en het versterken van je Personal Brand. Hoe zet jij het in?

SOLLICITEREN VIA TWITTER

Bijna alles en iedereen is tegenwoordig online. Je digitale aanwezigheid wordt daardoor steeds groter en zichtbaarder. Facebook, Instagram, LinkedInTwitter, PinterestGoogle+ you name it. Ook het solliciteren en oriënteren gebeurd steeds meer in een digitale omgeving. Organisaties, recruiters, werkzoekende en andere belanghebbende zijn zeer goed vertegenwoordigd met digitale profielen op de verschillende Social Media kanalen. De informatievoorziening vloeit rijkelijk en veel van je vragen kunnen worden beantwoord aan de hand van de informatie die reeds gedeeld is. Een ander voordeel is dat de drempel tot contact ook voor een groot deel is weggenomen. Een belletje is toch net wat persoonlijker dan een Tweetje of berichtje en digitaal heb je vaak ook wat meer tijd om na te denken over je antwoorden ten opzichte van Face-to-Face of telefonisch is.

Om je zoektocht naar een mooie carrière makkelijker te maken hebben we daardoor een aantal tips die je kunnen helpen bij het oriënteren via Twitter.

  • Zorg voor een goede twitternaam, profielafbeelding en bio. De twitternaam en afbeelding spreken natuurlijk een beetje voor zichzelf. Hoe verzorgder je profiel eruit ziet des te beter de uitstraling is op andere gebruikers. De twitterbio geeft je een mooie gelegenheid je enigszins te onderscheiden. Het hoeft niet perse een samenvatting te zijn van je CV of een opsomming van je interesses, het kan bijvoorbeeld ook een kort stukje tekst zijn om andere twitteraars te prikkelen tot volgen. Het voordeel van een overzicht van je kwaliteiten en interesses is dat andere gebruikers daardoor beter kunnen in schatten wat voor soort informatie je zult delen en weten dan ook of het interessant kan zijn om je te volgen. Je kan ook een link toevoegen naar bijvoorbeeld je LinkedIn pagina.
  • Controleer je spelling. Een Twitterberichtje omvat natuurlijk maar 140 tekens maar probeer er zo goed mogelijk voor te zorgen dat deze op de juiste plek en in de juiste vorm staan.
  • Volg organisaties waar je graag wilt werken. Op deze manier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
  • Volg iconen uit de branche waar je graag wilt werken. Als je een technische of marketing carrière ambieert is het goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en innovaties. Dit kunnen bijvoorbeeld namelijk al gespreksonderwerpen zijn tijdens de sollicitatieprocedure en geeft jou dan een mooie voorsprong als je al op de hoogte bent. Ook tijdens je studie pluk je hier vaak de vruchten al van.
  • Volg medewerkers van organisaties waar je graag wilt werken. Het volgen van de medewerkers en met name de recruiters geeft je de mogelijkheid tot interactie. Deze interactie versterkt natuurlijk je relatie met de recruiter en dit kan je weer een beetje helpen als je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
  • Durf te vragen. Veel Twitteraars vinden het leuk om andere mensen te helpen en/of vragen te beantwoorden. Dit doen ze enerzijds om hun expertise op Twitter tentoon te spreiden en anderzijds met de wens om het aantal volgers te laten toe nemen.
  • Durf antwoorden te geven :-). Waar je met het stellen van vragen oproept tot interactie en geeft het beantwoorden van vragen jou als Twitteraar natuurlijk de kans om ook jou expertise te delen met andere Twitteraars. Ook is het een kans om extra volgers te winnen en op die manier je digitale netwerk te vergroten. En natuurlijk hoe groter jouw digitale netwerk des te groter je kans dat het voor je gaat werken en je helpt bij het solliciteren.
  • Durf te delen. Door het delen van je mening of interessante artikelen laat je zien waar je mee bezig bent. Interessante informatie zorgt er vanzelfsprekend ook weer voor dat andere Twitteraars je sneller zullen volgen en benaderen bij vragen waar ze denken dat jij kennis van hebt. Zorgt alleen niet voor een overkill van berichten. Het is niet erg om af te laten weten wat je gegeten hebt maar je hoeft niet van elke broodje hagelslag een melding te maken op je Twitteraccount.
  • Laat ‘posiviteit’ de boventoon voeren in je Tweets. 
  • Laat weten dat je op zoek bent. Door of in je Bio of in Tweets melding te maken van waar je naar op zoek bent zullen andere gebruikers je eerder helpen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om Tweets vast te zetten op je timeline en je kan ook je volgers verzoeken om een Tweet verder te delen binnen eigen je groep van volgers.
  • Volg accounts met vacature informatie. Diverse kanalen delen dagelijks verschillende actuele vacatures. Zo heeft bijvoorbeeld ook TraineeshipPlaza.nl twee kanalen (@traineshiplaza@linkingstudents) waar de we vacatures en aanstaande deadlines delen. Onze nieuwste vacatures vind je meestal als eerste op eerder genoemde kanalen!
  • Gebruik hashtags (#). Door hashtags te gebruiken in je berichten bij bepaalde kernwoorden vergroot je de vindbaarheid van je informatie. Ook maakt dit het doorzoeken van de informatie die andere gebruikers plaatsen makkelijker. Je kan Twitter ook zo instellen dat je constant op de hoogte gehouden wordt van Tweets met bepaalde zoekwoorden.
  • Privé of openbaar. Twitter geeft jou als gebruiker de keuze om jouw Tweets toegankelijk te maken voor iedereen of alleen voor een besloten groep. Als je graag slechte grapjes maakt of dubbelzinnige opmerkingen is het wellicht geen gek idee om je Tweets af te schermen. Je zal namelijk niet de eerste zijn die ontslagen wordt vanwege een mislukte Tweet. 

Als je Twitter actief wilt gebruiken bij je oriëntatie in je zoektocht naar een mooie stage of startersvacature, dan is interactie waarschijnlijk het belangrijkste advies wat we kunnen geven. Door bij de juiste mensen de juiste snaar te raken vergroot jij de kans dat ze jou zullen helpen of aanbevelen in hun eigen netwerk. Een netjes en verzorgd profiel helpen bij de uitstraling maar de inhoud van je Tweets zullen je doorslag moeten geven.

Bekijk hier ook de tips voor Personal Branding via LinkedIn! Heb jij nog verdere tips voor solliciteren en oriënteren via Twitter of andere vragen laat het ons dan weten! Dit kan natuurlijk gemakkelijk via één van onze Twitterkanalen!