Mark Tigchelaar | TraineeshipPlaza

Mark Tigchelaar (1984) studeerde neuropsychologie en is expert op het gebied van het brein, focus en vitaliteit. Hij schreef zes boeken over deze onderwerpen (welke zijn vertaald in vier talen). En met meer dan 110 lezingen per jaar is hij een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland.

WAT WAS JE NAAM OOK ALWEER?

“Simon hoe is het? Das een tijd geleden dat wij elkaar gesproken hebben”. Simon begroet me, maar het lijkt wel of hij ondertussen hard aan het denken is. Uiteindelijk vraagt hij verontschuldigend; wat was je naam ook alweer? Misschien heb je het ook wel eens gehad dat je de naam van een persoon was vergeten. Dan weet je waarschijnlijk ook hoe vervelend dat voor jezelf en de ander kan zijn. Gelukkig zijn er een aantal geheugentechnieken ontwikkeld waardoor je makkelijk namen kan onthouden.

De meest krachtige techniek is de naam-gezichtassociatie, waarbij de naam wordt gekoppeld aan een opvallend kenmerk van het gezicht. Het gezicht dient dan als trigger om de naam te herinneren. Het nadeel is wel dat sommige koppelingen minder makkelijk te maken zijn doordat iemand geen opvallend gezicht of makkelijke naam heeft. Voor het laatste kan je de naam opdelen in kleine makkelijker te onthouden delen. De naam Csikszentmihalyi is vrij lastig om te onthouden. Je kan deze dan opdelen in chick-sent-me-high, waardoor je de naam beter onthoudt.

NAMEN ONTHOUDEN IS EEN SPORT

Een simpelere manier om namen te onthouden is de sticker methode, waarbij een denkbeeldige sticker op het voorhoofd van de persoon wordt geplakt. Met name als je visueel bent ingesteld is deze methode effectief. Ook hierbij is het handig om lastige namen op te delen in kleine beter te onthouden delen. Een andere methode is het maken een rijmpje met de naam, iets wat rijmt blijft goed hangen. Als je nog een persoon kent met dezelfde naam kan je deze denkbeeldig achter de nieuwe persoon plaatsen. Op deze manier koppel je de bekende naam aan de nieuwe persoon.

Naast deze technieken is het erg belangrijk dat je goed luistert bij het voorstellen. Veel mensen vergeten deze eerste en belangrijkste stap. Als je een naam niet goed hoort kan je hem ook niet opslaan! Een goede gewoonte is om de naam te herhalen tijdens het gesprek, op deze manier wordt de naam al in je geheugen geprent.

Mark Tigchelaar geeft trainingen aan studenten in Speed Learning