Wat is een IT Traineeship?

Een IT Traineeship of ICT Traineeship is een gestructureerd werk- en opleidingsprogramma gericht op het klaarstomen van jonge talenten met een HBO- of WO-achtergrond voor een veelbelovende carrière als IT-professional.

Bij IT Traineeships ligt de focus op het ontwikkelen van je IT-vaardigheden en het behalen van certificaten voor bijvoorbeeld een programmeertaal (.Net, Java, PowerShell), business applicaties (SharePoint, CRM-software) en/of bekende IT-werkmethoden (Scrum, ITIL).  Daarnaast zal je tijdens een IT Traineeship ook vaak werken aan nuttige vaardigheden zoals communiceren, presenteren, adviseren en samenwerken.

Een IT Traineeship is een uitstekende manier om jouw carrière als IT-professional een vliegende start te geven. Functies waar je na een IT Traineeship in verder kunt, zijn bijvoorbeeld Programmeur, Scrum-master, IT Consultant, Project Manager of IT Architect.

Voor wie is een IT Traineeship?

Als je wilt solliciteren voor een IT Traineeship is het vooral belangrijk dat je enige affiniteit hebt met ICT. Dit betekent niet dat je perse Informatica, Computer Science, Business IT of iets vergelijkbaars moet hebben gestudeerd.

Vooral IT-bedrijven vinden de studieachtergrond vaak minder belangrijk. Neerlandici, Filosofen, Economen, Sociologen, Biologen etc. zijn bij een IT-bedrijf vaak ook welkom om daar een IT Traineeship te volgen. Soms kan je zelfs solliciteren als jij jouw WO- of HBO-studie voortijdig hebt beëindigd (zie blog Toename IT trainees zonder diploma).

Het helpt meestal wel als jij jouw affiniteit met IT kunt aantonen. Als je geen IT-gerelateerde opleiding hebt gevolgd, dan kan dit bijvoorbeeld als jij in jouw vrije tijd een app hebt gebouwd voor de iPhone,  als jij in de websitecommissie zat van de studievereniging of als je blogs hebt geschreven voor een website over computers.  

Bij IT Traineeshipprogramma’s van niet-IT-bedrijven is het meestal wel een vereiste dat jij een IT-gerelateerde studie hebt afgerond. Dit is echter niet altijd zo. Lees daarom altijd eerst goed de vacaturetekst. Daarin staat duidelijk aangegeven wat een organisatie verwacht van jonge talenten die willen solliciteren voor een IT Traineeship. 

Waarom kiezen voor een IT Traineeship?

De afgelopen decennia is het belang van IT alleen maar toegenomen. Dit wordt voorlopig ook niet minder. IT speelt een rol binnen vrijwel iedere organisatie. Tegelijk zijn er weinig vakgebieden waarin opgebouwde kennis zo snel verouderd kan zijn, als bij IT.

Deze combinatie van groei en steeds veranderende kennisbehoeften biedt mooie kansen voor leergierige talenten. Ben jij analytisch en hou je ervan om continu te werken aan je kennis en vaardigheden, dan is een IT Traineeship echt iets voor jou.

Daarnaast biedt een IT Traineeship een uitstekende kans om te ontdekken welke rol het beste bij jou past: programmeur, projectleider, specialist, consultant, accountmanager etc.

Voordelen IT Traineeship

IT Traineeshipprogramma’s kunnen inhoudelijk sterk van elkaar verschillen, maar zij hebben wel een aantal voordelen gemeenschappelijk:

  • gestructureerd werk- en opleidingsprogramma
  • ruime mogelijkheden om heel veel nieuwe IT kennis op te doen
  • ruime mogelijkheden om je vaardigheden als professional te verbeteren
  • professionele begeleiding en coaching door een senior collega
  • een goed startsalaris

Waar kom je terecht als IT trainee?

Wanneer je een IT Traineeship volgt, dan kan je in alle mogelijk sectoren terechtkomen. Dit geldt natuurlijk in de eerste plaats voor niet-IT-bedrijven die IT Traineeships aanbieden, zoals Alliander en de Rabobank. Echter ook via het traineeshipprogramma van een IT-bedrijf kan je soms bij andere branches werkervaring opdoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de IT Traineeships van Calco en Qquest. Immers IT-bedrijven hebben meestal niet-IT-bedrijven als klanten.

Afhankelijk van jouw persoonlijkheid en de keuzes die jij maakt tijdens jouw traineeship, kan jij na jouw traineeship je carrière vervolgen binnen zeer verschillende functies. Hou jij van puzzelen en creatieve oplossingen bedenken, dan kan jij als Programmeur een mooie carrière tegemoet gaan. Ben je meer geïnteresseerd in de organisatorische kant van IT, dan kan jij bijvoorbeeld carrière maken als Project Manager, Scrum Master of lijnmanager. Andere mogelijke functies zijn o.a. Consultant, IT Architect, Accountmanager etc.

Startsalaris bij een IT Traineeship

Een traineeship moet je niet verwarren met een stage. Vanaf het begin ontvang je als IT trainee een marktconform salaris voor een beginnende IT-professional. Dit startsalaris ligt meestal ergens tussen de € 1.800 en € 2.700 euro afhankelijk van jouw opleidingsniveau en de organisatie die het traineeshipprogramma aanbiedt.

Vaak zal je al tijdens een traineeship in salaris omhoog gaan. Zo niet, dan kan je op het einde van een traineeship vrijwel zeker een mooie salarisverhoging verwachten. Immers tijdens een IT Traineeship heb je veel nieuwe waardevolle IT-kennis opgedaan en jij hebt jouw professionele vaardigheden verbeterd. Hierdoor ben jij als professional veel meer waard geworden.

Lees ook: Wat ga je verdienen als trainee?

Sollicitatieprocedure IT Traineeship

Een uitgebreide sollicitatieprocedure is standaard bij de meeste traineeshipprogramma’s. Dit geldt ook voor IT Traineeships. Naast een interview kan je tijdens de sollicitatieprocedure ook dingen verwachten als een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, selectiedag, assessment etc.

IT-bedrijven hebben de neiging om de sollicitatieprocedure vooraf uitgebreid op te schrijven en met de wereld te delen. Soms gebeurt dit al in de vacaturetekst en soms door middel van een link naar de website van de organisatie. Het loont absoluut de moeite om de sollicitatieprocedure vooraf zorgvuldig te lezen. Jij kan je dan beter voorbereiden.

TIP: Lees onze Sollicitatietips. Dit kan jouw kansen bij solliciteren aanmerkelijk verhogen.

Vacatures IT Traineeships

Wij hebben op dit moment verschillende vacatures openstaan voor een IT Traineeship bij zeer verschillende soorten organisatie zoals bijvoorbeeld Axians, Cisco en APG.

Klik hier voor een actueel overzicht van alle IT Traineeships

Actuele traineeships ontvangen via e-mail

Wil je op de hoogte blijven van openstaande vacatures voor IT Traineeships?

Meld je aan voor de vacature e-mailalert!

Word gevonden door werkgevers

Cv uploadenUpload je CV!

Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

Upload jouw informatie