Mentale voorbereiding op het sollectiegesprek

Wég uit die defensieve opstelling als vragenbeantwoorder, maar actief invloed uitoefenen op het gespreksverloop, zelfbewust en met zelfvertrouwen.

MENTALE VOORBEREIDING OP HET SOLLECTIEGESPREK

SOLLECTIEGESPREK

Solliciteren is geselecteerd worden, en dat betekent voor jou als sollicitant, dat je je moet verdiepen in de gehanteerde selectiecriteria, ‘de essentiële 4’:

  1. Motivatie voor functie
  2. Motivatie voor bedrijf
  3. Geschiktheid voor functie
  4. Geschiktheid voor bedrijf
CHILLEN MET DE SELECTEURS

De persoonlijke visie van de selecteurs is een belangrijk subjectief onderdeel van de selectieprocedure. Zij zijn immers de beslissers. Je sollectiegesprek is pas geslaagd indien je in persoonlijk gesprek raakt met de selecteur[s], zodat er sprake is van daadwerkelijke interesse in elkaar én over ‘de essentiële 4’.

CONTROLEREN VAN JE ZELF GEMAAKTE VACATUREBEELD

Bij het maken van brief en cv heb je jezelf weliswaar zeer veel informatie eigen gemaakt over functie en bedrijf, maar je eerste opdracht is om te controleren of je zelf gemaakte beeld overeenkomt met ‘de werkelijkheid’, de werkelijkheid van de selecteurs. Informeer naar wat de selecteurs concreet en precies bedoelen met de belangrijkste competentie-eisen in deze functie in hun bedrijf. Hanteer daarbij regelmatig samenvattende controlevragen om zeker te weten of je de selecteur[s] goed begrepen hebt. 

Dat is trouwens gedurende het gehele gesprek belangrijk; heb je het vermoeden, bijvoorbeeld op basis van non-verbale signalen, dat je verhaal bij de selecteur[s] niet goed valt, dan is het van belang direct navraag te doen bij de betreffende persoon. Zo leer je vragenderwijs de bedrijfs- en functiecultuur, de bijbehorende eisen en ook de persoonlijke inkleuring van deze selecteurs goed kennen.

ACTIEF INVLOED OP VERLOOP GESPREK

De mentale voorbereiding is dus gericht op het interesseren van de selecteurs voor jouw motivatie en geschiktheid en die interesse vast te houden. Dat bereik je door een vanaf het begin informerende basishouding over de inhoud van functie en bedrijf volgens hun opvatting.

Op die manier kun je vragenderwijs het verloop van het gesprek actief beïnvloeden en ruimte creëren voor jezelf om het geschikte moment te benutten je inhoudelijke voorbereiding op eigen initiatief te etaleren. Zo manoeuvreer je jezelf uit de defensieve opstelling van vragenbeantwoorder. Wél met als ernstige waarschuwing: …… je dient niet het gesprek over te nemen!

ZELFBEWUST ÉN MET ZELFVERTROUWEN CHILLEN MET DE SELECTEURS

Door de sterke inhoudelijke voorbereiding op de ‘de essentiële 4’, gecombineerd met de informerende basishouding, begin je zelfbewust én met zelfvertrouwen aan het gesprek en zal je tijdens het gesprek veel minder gehinderd worden door onzekerheid en nervositeit doordat je je thuis voelt in de materie.

EXTRA INFORMATIE VAN MIDAS?

voor een goed begrip van de belangrijke inhoudelijke voorbereiding, vraag mijn uitgebreide artikel ‘voorbereiding sollectiegesprek’ op via MIDAS professioneel solliciteren. Via dezelfde link zijn een aantal gratis niet te missen hulpmiddelen op te vragen: 

  • checklist ‘opvragen vacature-informatie voor formulering van je motivatie en geschiktheid’ 
  • je vacature geanalyseerd door MIDAS voor formulering van je motivatie en geschiktheid 
  • je curriculum vitae screenen, gebaseerd op gehanteerde selectiecriteria  
  • je werkcontacten in beeld, gebaseerd op gehanteerde selectiecriteria  
  • je sollicitatiebrief beoordeeld door MIDAS op vereiste vacature-eisen