Wel of geen pasfoto op je CV? Het blijft een lastige vraag. Enkele jaren geleden was het nog zeer ongebruikelijk om een pasfoto toe te voegen, maar met de opkomst van de verschillende Social Media-kanalen is het steeds makkelijker geworden voor recruiters om een beeld van jou te krijgen.

In de huidige arbeidsmarkt doe je natuurlijk je best om je CV wat meer op te laten vallen. Sommige sollicitanten voegen daarom ook een foto toe aan het CV. Uit onderzoek blijkt dat met name knappe mannen voordeel behalen uit het toevoegen van een foto aan het CV. De kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek neemt bij deze groep dan ook toe, als jouw foto in de smaak valt van de recruiters. Voor knappe vrouwen werkt het helaas minder positief. De reden hiervan zou volgens het onderzoek jaloezie kunnen zijn.

De meningen over het toevoegen van je foto op je CV zijn dan ook verdeeld. We zullen hier voor jou een aantal voor- en nadelen van het toevoegen van je foto uiteenzetten. Dit kan wellicht helpen bij je keuze.

De voordelen

 • Het zorgt ervoor dat je beter herinnerd wordt
  De wereld is steeds meer visueel ingesteld. Een foto maakt het voor recruiters dan ook makkelijker om een gezicht bij een naam te hebben. Zonder een foto zal je naam, tenzij deze heel ongebruikelijk is, de recruiter minder lang bijblijven. Het toevoegen van een foto kan ervoor zorgen dat je beter onthouden wordt.
 • Het maakt je de sollicitatie persoonlijker
  Bij sommige functies krijgen de recruiters stapels met CV’s binnen. Het kan dan helpen dat je naast je goed opgemaakte CV een foto toevoegt om het beeld over jou vollediger te maken. De recruiter heeft dan ook een gezicht bij al jouw ervaring en prestaties.
 • Foto is onderdeel van je personal brand
  Je personal brand is de manier waarop jij jezelf wilt presenteren. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit een presentatie van je talenten en kwaliteiten. Je foto is natuurlijk ook een manier van presenteren. De keuze van je foto is dan ook medebepalend hoe jij wilt dat de ontvanger jouw CV ziet.

De nadelen

 • Discriminatie en vooroordelen
  Mensen vormen vaak onbewust al een beeld als zij jouw foto zien. Dit beeld kan negatief zijn en daardoor ook een ongunstig effect hebben bij je sollicitatie. Zoals eerder genoemd heeft onderzoek aangetoond dat bijvoorbeeld knappe vrouwen in het nadeel kunnen zijn als zij een foto toevoegen. Jaloezie kan hier bijvoorbeeld de oorzaak van zijn.
 • Het kan afleiden
  Bij je CV gaat het om de inhoud. Het gaat om je prestaties en kwaliteiten. Beelden zijn vaak vrij krachtig. Je foto kan dan ook afleiden van de inhoud en deze eventueel te kort doen. Een foto kan het CV wellicht mooier maken, maar je wordt niet aangenomen op basis van je foto.
 • Het kan je CV onleesbaar maken
  Steeds meer bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde sollicitatieprocedures. Hierin doorloop je digitaal alle stappen voor de sollicitatie. Deze procedure stelt vaak ook technische eisen aan de informatie die je online toevoegt. Het kan voorkomen dat je foto het voor het systeem onmogelijk maakt, om je informatie te categoriseren of te lezen. De foto kan je sollicitatie onbruikbaar maken voor de recruiters.

Het blijft lastig te beslissen of je wel of geen pasfoto moet toevoegen op je CV. Probeer alle wensen die de organisatie stelt bij je sollicitatie zo goed mogelijk in te vullen en weeg bovenstaande voor- en nadelen af bij je keuze voor een pasfoto.

Het is sowieso goed om te weten dat een pasfoto nooit een verplichting kan zijn, ongeacht wat er staat in een vacature. Dit is opgenomen in de NVP-sollicitatiecode. Als je wel een foto wenst toe te voegen, zorg er dan voor, dat deze van goede kwaliteit is en dat jouw portret een professionele houding uitstraalt.