De rol van Artificial Intelligence (AI) in sollicitatieproces

Je hebt er zeer waarschijnlijk al eerder over gehoord of gelezen Artificial Intelligence (AI): een verzamelnaam voor technologieën die informatie verwerken, analyseren, leren en voorspellingen doen, waardoor computers geavanceerde taken kunnen uitvoeren. Ook binnen het HR vakgebied krijgt het een steeds grotere rol. Organisaties maken er de laatste jaren steeds meer gebruik van bijvoorbeeld bij het analyseren van video, data of met chatbots. Ook voor sollicitanten wordt het steeds handiger en interessanter zo ook bij het schrijven van je sollicitatiebrief of het maken van je cv. In deze tekst nemen we mee in de rol die AI kan spelen voor zowel de recruiters als de sollicitanten.

Hoe kunnen sollicitanten inzetten tijdens het sollicitatieproces

Voor sollicitanten kan artificiële intelligentie (AI) een waardevol hulpmiddel zijn bij het sollicitatieproces. AI-technologieën kunnen een sollicitant helpen om een betere indruk te maken op de werkgever, een betere match te vinden met de juiste functie en een grotere kans te hebben op een baan. Hier zijn drie manieren waarop sollicitanten AI kunnen gebruiken in het sollicitatieproces.

  Voorbeelden van hoe sollicitanten AI kunnen inzetten tijdens het sollicitatieproces

  1. CV-scanning: AI-gebaseerde CV-scansoftware kan een sollicitant helpen bij het optimaliseren van zijn of haar CV. Deze software scant CV's op taalfouten, spelfouten en verkeerde informatie. Het herschrijft en herformateert de CV's om te voldoen aan de eisen van het bedrijf. AI-software helpt sollicitanten bij het creëren van een professioneel CV om de kans op een baan te vergroten. Een handige tool is bijvoorbeeld CV Parser, een AI-programma dat sollicitatiebrieven en cv's kan analyseren en beoordelen.
  2. Voorgeprogrammeerde antwoorden: AI-gebaseerde software kan sollicitanten helpen bij het beantwoorden van vragen in sollicitatiegesprekken. Sollicitanten kunnen voorgeprogrammeerde antwoorden gebruiken om een krachtige, kwaliteitsvolle en consistente antwoorden te geven tijdens het sollicitatiegesprek. AI-software helpt sollicitanten om het beste uit zichzelf te halen in een sollicitatiegesprek.
  3. Sollicitatiecoaching: AI-gebaseerde software kan sollicitanten ook helpen bij het verbeteren van hun sollicitatievaardigheden. AI-software kan sollicitanten helpen bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, het verbeteren van hun profiel en het beantwoorden van vragen tijdens het sollicitatieproces. Deze software helpt sollicitanten om een betere indruk te maken op de werkgever en een grotere kans te hebben om een baan te krijgen. Een handige tool is bijvoorbeeld Virtual Interviewer, een AI-programma dat sollicitanten kan helpen bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek door een simulatie te maken van het sollicitatiegesprek.

  AI-technologie kan een waardevol hulpmiddel zijn voor sollicitanten die op zoek zijn naar een baan. Deze technologie kan sollicitanten helpen om een betere indruk te maken op de werkgever, een betere match te vinden met de juiste functie en een grotere kans te hebben op een baan. Door AI-technologie te gebruiken, kunnen sollicitanten hun sollicitatieproces verbeteren en hun kansen op succes vergroten. Het nadeel is echter wel dat het minder ruimte biedt om je persoonlijke touch toe te voegen in het proces.

  Hoe kunnen organisaties AI inzetten tijdens het sollicitatieproces 

  Organisaties staan voor een nieuwe uitdaging wanneer het gaat om het werven van talent. Met AI (Artificial Intelligence) kunnen organisaties hun recruitmentproces verbeteren, het verminderen van tijd en moeite en zorgen voor een betere ervaring voor de kandidaat. Organisaties over de hele wereld zetten steeds vaker AI in bij het recruitment proces. AI maakt het mogelijk om de kandidaten sneller te screenen, waardoor kostbare tijdswinst wordt gerealiseerd.

  AI kan in het recruitmentproces worden gebruikt om een meer objectieve evaluatie van kandidaten mogelijk te maken. AI-systemen kunnen worden gebruikt om kandidaten te evalueren op basis van hun prestaties in een taal- of numerieke test, wat zorgt voor een meer objectieve beoordeling. AI-systemen kunnen ook worden gebruikt om video-interviews te analyseren, waardoor het mogelijk is om kandidaten op basis van hun antwoorden en non-verbale communicatie te evalueren.

  Onderstaand volgen een aantal voorbeeld van de toepassing van AI binnen het recruitmentproces.

  Sorteren van cv's
  Sorteren is een van de meest voorkomende functionaliteiten in AI recruitmentprocessen. Het stelt recruiters in staat om de  initiële fase van het recruitmentproces te faciliteren waarin de aanvragen worden verzameld. Binnen grote bedrijven ontvangen recruiters vaak honderden tot duizenden sollicitaties per dag - een aantal dat niet mogelijk is om te verwerken zonder externe ondersteuning. Hier komt AI goed van pas. Het menselijk oog is vatbaar voor foutgevoeligheid. Het kan al snel voorkomen dat sommige details over het hoofd worden gezien en dat het CV van een kandidaat in een andere categorie wordt ingedeeld.

  Afgezien van het sorteren van de kandidaten kan AI ook helpen bij het extraheren van relevante informatie uit de cv's. Zo kan AI de essentiële trefwoorden of elementen bepalen en op basis daarvan een CV sorteren met behulp van natural language processing (NLP).

  Procesautomatisering
  Artificial intelligence maakt het mogelijk voor recruiters om sollicitanten op de hoogte te houden en snel antwoorden te geven zonder extra inspanning. In plaats van iedereen individueel aan te spreken, kunnen ze de sollicitanten categoriseren op basis van welke uitkomst ze verwachten - positief of negatief - en hun reactie met één klik verzenden. De manier waarop het bedrijf de werving aanpakt, is cruciaal vanuit het oogpunt van het waarborgen van een werkgeversmerk. Gefundeerde feedback speelt hierbij een cruciale rol. Het gebrek hieraan zal het imago van een werkgever namelijk op een negatieve wijze beïnvloeden. De toepassing van AI is dus waardevol en laat zien dat de werkzaamheden van recruiters geoptimaliseerd kunnen worden.

  Bovendien helpt AI recruiters ook in het structureren/inzichtelijk maken van elk individueel sollicitatieproces. Recruiters kunnen altijd teruggaan in de tijd om het gehele proces te bekijken en met behulp van automatisering een overzicht te verkrijgen en ontbrekende elementen, documenten of berichten te detecteren. Op deze manier wordt AI een geweldig hulpmiddel voor kwaliteitsborging van wervingsprocessen, waarmee recruiters het meeste uit het wervingsproces kunnen halen.

  Screening
  Hoewel het nog steeds niet heel gebruikelijk is, kan kunstmatige intelligentie ook dienen om de informatie in het CV te controleren.  Kunstmatige intelligentie kan de verstrekte informatie door een sollicitant analyseren op consistentie, en, indien mogelijk, het vergelijken met de openbaar beschikbare gegevens, bijvoorbeeld op LinkedIn. Het werkt ook perfect om de zogenaamde 'red flags' te detecteren - zoals lange periodes van werkloosheid of vaak wisselende banen.

  Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat dergelijke kandidaten worden afgewezen, maar het helpt recruiters om bepaalde twijfels tijdens het interview in een bepaalde context te kunnen plaatsen.

  Afgezien van AI is blockchain een veelbelovende technologie in de toekomst op het gebied van recruitment. Blockchains kunnen worden gebruikt als een carrière-tracking-tool, met onveranderlijke blokken waarop certificering, referenties en andere cruciale documenten kunnen worden opgeslagen. De inzet van blockchain zou het vertrouwen kunnen vergroten en het voor werkgevers makkelijker kunnen maken om betere aannamebeslissingen te nemen. De conclusie die we kunnen trekken, is dat het potentieel van AI in recruitment enorm is.

  Voorbeelden van bedrijven die AI inzetten tijdens het sollicitatieproces

  Het is duidelijk dat AI een grote rol speelt bij het recruitment proces. Er zijn veel verschillende organisaties die AI inzetten bij het selecteren van de juiste kandidaten voor hun bedrijf. Hier zijn drie voorbeelden:

  1. Amazon: Amazon maakt gebruik van AI-technologie om de beste kandidaten te identificeren voor openstaande posities. Het bedrijf gebruikt AI om CV's te analyseren en vervolgens kandidaten te matchen met openstaande posities.
  2. Google: Google gebruikt AI-technologie om de meest geschikte kandidaten voor openstaande posities te vinden. Het bedrijf gebruikt AI-algoritmes om de kwalificaties van kandidaten te beoordelen en te bepalen of ze geschikt zijn voor de functie.
  3. Microsoft: Microsoft gebruikt AI-technologie om kandidaten te matchen met openstaande posities. Het bedrijf gebruikt AI-algoritmes om CV's te analyseren en te bepalen of iemand geschikt is voor de functie.

  Hoewel AI een belangrijke rol speelt in het recruitmentproces, is het belangrijk dat bedrijven zorgdragen dat de AI-systemen die worden ingezet ethisch verantwoord zijn. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun AI-systemen geen discriminatie veroorzaken, de privacy van kandidaten beschermen en hun kandidaten de nodige transparantie geven over hun selectieproces.

  AI heeft de potentie om het recruitmentproces te verbeteren, maar bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze AI op een ethische en verantwoorde manier gebruiken. Door AI te gebruiken in recruitment kunnen organisaties de tijd, kosten en middelen die nodig zijn voor het aannemen van personeel verminderen, betere kandidaten identificeren en de gebruikerservaring verbeteren.

  Het nadeel van de inzet van AI in het sollicitatieproces

  De inzet van AI bij het sollicitatieproces is steeds meer aan het toenemen. AI helpt bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, waardoor het voor bedrijven makkelijker is om een selectie te maken uit de vele sollicitanten. Maar AI heeft ook een nadeel: het maakt het proces voor sollicitanten onpersoonlijker. AI gebruikt algoritmes om de vele sollicitaties te verwerken, waardoor het moeilijk is om te laten zien wat je uniek maakt als persoon. Dit is een groot nadeel voor sollicitanten, aangezien het moeilijker wordt om op te vallen tussen de vele sollicitanten. Daarom is het belangrijk dat bedrijven niet alleen AI gebruiken bij het sollicitatieproces, maar ook mensen betrekken bij de selectieprocedure.