Een betaald/onbetaald traineeship of betalen voor een traineeship?
We krijgen steeds vaker van talenten die op zoek naar een uitdagende carrièrestart de vraag hoe het gaat met de salariëring bij een traineeship. Sommige talenten zijn in de veronderstelling dat een traineeship vergelijkbaar is met een stage en de daarbij behorende stagevergoeding. Om deze onduidelijkheden weg te nemen gaan we in dit artikel in op bovenstaande vragen en proberen we deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Helaas is er nogal een wirwar van mogelijkheden en geeft niet elke organisatie dezelfde invulling aan een traineeship. Dit komt mede omdat de populariteit van traineeships onder startende talenten de laatste jaren ontzettend is toegenomen. De populariteit vloeit mede voort uit de steeds groter wordende adoptie van organisaties om een traineeship te ontwikkelen en aan te bieden.
Veel organisaties kiezen er gelukkig voor om bij het inrichten van een traineeship of talentenprogramma een mooi opleidingstraject te ontwikkelen waar zowel de talenten als de organisaties de vruchten van plukken. Vaak is dit voor organisaties wel een redelijk kostbaar traject wat bijvoorbeeld in samenwerking met kennispartners wordt opgetuigd.
In bijna alle gevallen geldt er voor de traineeships die je bij ons op de website vind dat je kunt rekenen op een passend salaris. Dit salaris wijkt eigenlijk niet of nauwelijks af van ‘reguliere’ startersfuncties. Heel incidenteel komt het voor dat er vanuit een maatschappelijk initiatief of een charitatieve instelling een trainee-vacature voorbij komt waar dit niet voor geldt of dat het salaris in de eerste maanden afwijkt. In de basis gaat het bij de programma’s die wij bekend mogen maken niet om verkapte stageopdrachten.
Daarnaast vind je bij ons ook vrijwel alleen startersfuncties waarbij de organisaties die deze aanbieden ervoor kiezen om zo goed mogelijk in de talenten te investeren die ervoor kiezen om bij deze organisatie te gaan solliciteren. De vacatures die je bij ons vindt moet je dan ook niet zien als een verkapte stageopdracht maar echt als een mooi starterstraject. Daarbij kunnen we natuurlijk niet uitsluiten dat er wel eens een mismatch is tussen de talenten en de organisaties en dat sommige talenten wellicht toch net andere verwachtingen koesteren nadat ze binnen een traineeship of startersfunctie zijn gestart. Het is daarom voor beide partijen van belang om tijdens de sollicitatieprocedure hier ook rekening mee te houden in de gesprekken en zo goed mogelijk duidelijk krijgen wat beiden verwachten van elkaar.
Betalen voor een traineeship
Binnen sommige specifieke disciplines, denk daar bijvoorbeeld aan (sociaal) ondernemen of media gerelateerde carrièremogelijkheden, komt het wel eens voor dat de trainee/deelnemer een financiële bijdrage dient te leveren aan het coaching- leertraject van het traineeship. Deze bijdrage kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Binnen het programma krijg je vaak specifieke kennis aangereikt die je kan helpen om je carrière binnen een sector te versnellen. Ook heeft de ‘opleidende’ organisatie vaak een interessant netwerk om het voor jou makkelijker te maken om een mooie functie te vinden die aansluit op je wensen. Op ons platform maken we echter geen programma’s (meer) bekend die binnen deze categorie vallen.
Tips
Mocht je van plan zijn om je carrière met een traineeship of andersoortig talentenprogramma te starten dan is het verstandig jezelf goed te informeren over eventuele studiekosten en overige verplichtingen bij het tekenen van je arbeidscontract. Dit kan teleurstelling voorkomen mocht je gedurende het programma ontdekken dat het toch niet geschikt is voor jou en dat je met tegenzin je werkzaamheden uitvoert omdat je je gedwongen voelt het traineeship te moeten voltooien vanwege de financiële consequenties bij een tussentijdse beëindiging.
In de praktijk is het verstandig om te letten op o.a. de volgende zaken bij het starten van je traineeship/talentenprogramma of startersfunctie:
- Studiekosten: Sommige organisaties verwachten gezien de kosten die zij maken om het programma te koppelen aan een bepaalde commitment van jou als talent. Dit kan bijvoorbeeld tot uiting komen in de lengte van de arbeidsovereenkomst. Het is daarom niet onverstandig om goed na te vragen wat de eventuele consequenties zijn bij een mismatch (lees: het vroegtijdig beëindigen van je dienstverband).
- Het salaris is belangrijk maar laat het niet doorslaggevend zijn. Vanzelfsprekend is het fijn om een mooie beloning te krijgen voor je inzet. Daarbij is het vooraf natuurlijk al vrij duidelijk hoe hoog het zal zijn en hoe je eventueel nog stappen zou kunnen zetten maar probeer je daar niet helemaal blind op te staren.
- Work/life balance kijk ook goed naar zaken als het opleidingspakket, doorgroeimogelijkheden en de work/life balance. Als je ergens goed in bent zal je vaak een organisatie kunnen vinden die deze vaardigheid waardeert en beloont.
- Traineepool: binnen sommige traineeships start je gezamenlijk met een groepje medetrainees aan het traineeship. Het doel hiervan is dat je van elkaar leert als trainees en dat je daarnaast ook gezamenlijk werkt aan bijv. de realisatie van een groepsopdracht (businesscase ontleend aan de praktijk). Ben jij iemand die bijv. zijn/haar voldoening kan halen uit het neerzetten van een teamprestatie en hou je ervan om jou kennis te delen met anderen en gelijktijdig ook te leren van anderen? Dan is het absoluut de overweging waard om je te oriënteren op een traineeprogramma waarbij het ‘groepselement’ sterk terugkomt.
Wil je meer achtergrondinformatie over het startsalaris van een trainee, bekijk dan hier de blog: Salaris traineeship - Wat ga jij verdienen als trainee?