Voordat je op banenjacht gaat, is het goed om eerst eens bij jezelf na te gaan, wat je precies wilt, wat je kan en wat je voor je toekomstige baan over hebt. Om hier achter te komen is het handig om een aantal zaken op papier te zetten over wat je nu precies zoekt in een baan.
Wil je vooral werken om veel geld te verdienen of staat bij jou plezier in je werk op de eerste plaats? Zoek je een uitdaging of wil je elke dag precies weten waar je aan toe bent? Werk je graag zelfstandig of in teamverband?
Daarbij is zelfkennis onmisbaar en is het handig om eens je vaardigheden op een rijtje te zetten. Je kunt hier ook achter komen door een beroepskeuzetest te doen. Deze test geeft zowel inzicht in welke beroepen bij je passen als welke vaardigheden je bezit.
Wil je weten wat jouw carrièremogelijkheden zijn bij je toekomstige werkgever, maak dan een SWOT-analyse. Hiermee kijk je naar je sterke en zwakke punten en naar je carrièrekansen en bedreigingen. Met een persoonlijkheidstest ga je nog eens na wat voor type je bent.
Denk ook na over wat je voor je baan overhebt. Ben je bereid om langer te reizen of zelfs te verhuizen voor de baan? Hoeveel uur wil je gaan werken en voor welk salaris? Zorg dat je voor jezelf dit soort zaken op een rijtje hebt voordat je op banenjacht gaat. Tijdens het sollicitatiegesprek zal je daardoor zekerder overkomen bij de potentiële werkgever.
Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen bij jouw zelfonderzoek.
Intelligentietesten en zelfkennistesten
- Intelligentietesten geven je inzicht in de mate van ontwikkeling van verschillende vormen van intelligentie zoals je woordenschat en hoe jij in staat bent om cijferreeksen te begrijpen en te vertalen naar een logisch vervolg van de reeks. Ook wordt er in een intelligentietest gekeken in hoeverre je in staat bent verbanden tussen zinnen en woorden te herkennen en hoe goed je ruimtelijk inzicht is. Om een idee te krijgen van een dergelijk test kan je de website van 123test gebruiken.
- Zoals hierboven al een beetje beschreven is, kunnen zelfkennistesten je antwoord geven op verschillende vragen waarmee jij zit bij de keuze van een nieuwe werkgever. Het is belangrijk om te weten hoe jij in het leven staat en wat je verwacht van je toekomstige werkgever. Zelfkennis en zelfreflectie zijn dan vaak de eerste stappen naar de juiste keuze. Op de site van GITP staan verschillende testen die je helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Ook wordt er veelal toelichting gegeven op hoe je bepaalde keuzes kan verklaren.
- Een assesment is steeds vaker onderdeel van het sollicitatieproces. Het assesment geeft je nieuwe werkgever inzicht in hoeverre jij jezelf op bepaalde punten hebt weten te ontwikkelen en hoe jij presteert ten opzichte van andere sollicitanten. Deloitte heeft op haar website een aantal testjes staan waarmee je een idee kan krijgen van wat je kan verwachten tijdens een assesment. In deze simulatie is er ook een tijdslimiet zodat je ook ervaring opdoet met de beperkte tijd die je hebt bij het beantwoorden van de vragen.