Foto Marjan van Appeldoorn
Marjan van Appeldoorn
Junior IT projectmanager bij Ahold Delhaize

Dit is alweer de laatste blog die ik zal schrijven en ik heb nog één onderwerp waar ik zeker even aandacht wil besteden. Namelijk: hoe maak je de inzetperiode nou tot een succes? Van de twee jaar dat dit IT-traineeship duurt, zit je meer dan 90% van de tijd ingezet op een opdracht. En aan het einde van de twee jaar, is de kans groot dat je doorgaat bij jouw opdrachtgever. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw inzet een succes wordt? Ik deel mijn 5 tips.

1. Profiteer van je rookie-status

De stempel ‘trainee’ kan je soms het gevoel geven dat je een rookie bent en dat is niet altijd even leuk. Maar probeer ook eens in te zien hoe handig het is om een rookie te zijn! Je kunt ongegeneerd alle slimme mensen op jouw afdeling het hemd van het lijf vragen, niemand die daar gek van opkijkt. Er wordt je tijd gegund om je weg te vinden en om te leren gaan met de software. De rookie-status heb je echt maar even, dus profiteer er maximaal van in de eerste periode van je inzet!

2. Socialize als een baas

Honderden nieuwe namen met bijbehorende gezichten, een hele hindernis in het leren kennen van de weg op je nieuwe werkplek. Zit je aan een bureau waar veel nieuwe collega’s passeren? Dat is top, want daar kun je heel handig gebruik van maken. De truc is simpel: zet een grote glazen pot met snoepjes neer. Moet jij eens opletten hoeveel mensen je aantrekt! En zij snappen ook wel dat snoepen betekent dat je ook even een praatje moet maken. Binnen no-time ken jij alle gezellige snoepkonten bij naam. 

3. Wees eerlijk

 

Je zult heel vaak je ontwikkeling gaan evalueren tijdens dit traineeship. Heel belangrijk, want dit gaat je helpen om de baan te vinden die bij je past. Zowel je fieldmanager als je begeleider bij de opdrachtgever willen weten hoe jij je werk ervaart en waar je tegenaan loopt. Wat vind je leuk en wat vind je minder leuk? Je kan deze ondersteuning het best benutten door volledig open te zijn over je ervaringen.

4. Vertrouw niet alleen op je geheugen

Je bent geen robot en dat betekent dat je af en toe wel eens iets kunt vergeten. Accepteer dat je interne computer allesbehalve vrij van bugs is en maak gebruik van slimme tools om daarvoor te compenseren. Vergeet bijvoorbeeld nooit meer iemand te feliciteren (en mis geen enkele traktatie!), omdat jij die collega bent die ieders verjaardag in zijn agenda zet. Morgen iemand terugbellen of over een half jaar iemand ergens aan herinneren? Maak een taak aan in Outlook, inclusief herinnering. Veilige wachtwoorden voor al je accounts, deze altijd tot je beschikking hebben en ze nooit meer vergeten? Download een password app, bijvoorbeeld Lastpass! Je werkt in de IT, dus profiteer van je liefde voor techniek! 

5. Zoek balans

Leren functioneren in een nieuwe werkomgeving en regelmatig reflecteren op je ontwikkeling is ontzettend intensief. Als je op je werk de drukte meer opzoekt, is het (bijna voor iedereen) noodzakelijk om in je vrije tijd de ontspanning te zoeken. Dus pak je rust, slaap genoeg, eet gezond, beweeg en laad jezelf goed op in je vrije tijd door leuke dingen te doen. En als je een lange reistijd van en naar je werk hebt, benut die optimaal! Wees een relaxte chauffeur, zet een fijn muziekje of een interessante podcast aan en neem zo’n handige reisbeker mee met je favoriete warme drankje. Wat kan jou die spits nou schelen?  


En de allerbelangrijkste tip? Geniet elke dag van de kleine dingen en wees dankbaar voor alle kansen die je krijgt.

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

Calco

Recruiter
Gatwickstraat 21
1043GK Amsterdam
Nederland