Floor Philippen
Floor Philippen
DevOps Engineer bij ING

Duizenden vragen gingen er door mijn hoofd voordat ik de knoop door durfde te hakken om de carrièreswitch naar IT te maken. But I did it! Een dik half jaar en een paar behoorlijke stappen uit mijn comfortzone verder, kijk ik nu terug op een aantal vragen die ik toentertijd had en inmiddels kan beantwoorden!

Ik haal veel voldoening uit sociale contacten. Ga ik dat vinden binnen de IT?

Menig persoon denkt bij een IT’er nog steeds aan een man die 24/7 achter zijn computer zit in een kelder zonder ramen. Hij heeft vast een verwassen t-shirt aan en hij heeft weinig tot geen sociale skills. Nu wist ik dat dát beeld zeker niet de werkelijkheid is, maar ook ik had zo mijn vooroordelen. Toen ik in mijn volledig mannelijke team startte, was mijn eerste vooroordeel (IT is een mannenwereld) alvast bevestigd. De rest werd echter snel ontkracht. Een groot deel van mijn werk bestaat uit sparren met mijn teamleden over hoe we onze applicatie up-and-running houden en hoe we onze applicatie beter gaan maken. Daarnaast staat een applicatie bijna nooit op zichzelf, dus iedere week spreek ik wel weer met collega’s buiten mijn afdeling om het een en ander af te stemmen. Ook heb ik veel sociale activiteiten tussen werk door. Zo drink ik regelmatig koffie met andere Calco trainees bij ING, ontmoet ik elke week nieuwe collega’s bij de tafelvoetbaltafel en vieren we met ons team graag succes met een lekker hapje en een drankje. Natuurlijk zie ik nog steeds graag meer vrouwen in de IT, maar die mannen zijn ook hartstikke gezellig!

Kan ik het überhaupt wel?

Dit is een vraag die eerlijk gezegd elke week nog wel eens door mijn hoofd spookt. De IT wereld is ontzettend breed, een bedrijf als ING is zo ontzettend groot en ik weet nog zo weinig. Gelukkig weet ik dit te relativeren. Het zou wel vrij arrogant zijn van mezelf om te denken dat ik nu al hetzelfde kan als mijn collega’s die een studie én meerdere jaren werkervaring in de IT hebben. Daarnaast betekent een gebrek aan kennis niet een gebrek aan skills. Ik ben immers niet voor niets zonder IT voorkennis door een pittig analytisch assessment, twee intensieve opleidingsmaanden en een drie rondes intakegesprekken gekomen. Ik heb geleerd om vooral te kijken naar welke skills je nodig hebt in een bepaalde sector/baan in plaats van naar welke kennis je er al over bezit. Kennis is immers door bijna iedereen te leren, waar jouw persoonlijke skills juist uniek zijn.

Zitten ze wel op iemand als ik (zonder IT achtergrond) te wachten?

Al snel had ik door dat mijn collega’s toegevoegde waarde in mij zagen. Dit kwam niet door mijn enorme hoeveelheid kennis over de IT (want die heb ik niet..), maar door vanaf het begin proactief te zijn. Ik toonde interesse in mijn collega’s, ik stelde ze - tot aan vervelens toe - een heleboel vragen en ik ging zoveel mogelijk op zoek naar mogelijkheden om te leren. Laat dat nou juist zijn wat ze in een nieuwe collega zochten! Als mijn team iemand zocht die al jaren ervaring had, dan hadden ze me immers niet aangenomen. Sterker nog, degene die mijn positie voor mij in het team vervulde, had ontzettend veel ervaring, maar was gewoonweg geen persoonlijke match in dit team. Daar ligt in mijn ogen ook zeker de kracht van de Calco MasterClass: men gaat niet uit van je kennis, maar van je persoonlijke kwaliteiten en soft skills. En daarmee ga je uiteindelijk die kennis opdoen. Het antwoord op bovenstaande vragen is dus duidelijk: ja, ja en ja! Terugkijkend ben ik erg blij dat ik me niet door mijn vragen heb laten tegenhouden en op zoek ben gegaan naar de antwoorden. Dankzij deze sprong in het diepe heb ik nu een uitdagende baan in een dynamische omgeving en leer ik iedere dag weer iets nieuws. Twijfel je zelf over de stap richting IT? Dan raad ik je aan om de quote van Nelson Mandela in je achterhoofd te houden: “I either win or I learn”. Met andere woorden: wat heb je te verliezen? Just do IT! 

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

Calco

Recruiter
Gatwickstraat 21
1043GK Amsterdam
Nederland