Stoffig imago?
Als mij een jaar of vier geleden was verteld dat ik voor de gemeente Den Haag zou gaan werken, had ik het niet geloofd. De gemeente had voor mij toch een saai en ‘stoffig’ imago. Het tegendeel bleek waar, toen ik in gesprek raakte met een aantal toenmalige trainees. Zij vertelden mij over de carrièremogelijkheden binnen de gemeente en over de unieke positie van trainees.
Maatschappelijke relevantie
In 2014 heb ik mijn opleiding Bedrijfskunde MER afgerond aan de Haagse Hogeschool. Hierna ben ik in eerste instantie gaan werken bij een arbeidsbemiddelaar en later bij een verzekeraar. Ik merkte dat ik weinig voldoening uit mijn werk haalde omdat ik maatschappelijke relevantie miste. Maatschappelijke vraagstukken interesseren mij namelijk al een lange tijd. De stad Den Haag heeft mij veel geboden; ik ben er geboren, getogen en heb er mijn studie genoten. Tijd om wat voor de stad terug te doen, vond ik. Met de verhalen van de trainees in mijn achterhoofd besloot ik te solliciteren, en met succes!
Duurzaamheid
Het afgelopen jaar was ik werkzaam als programmamedewerker duurzaamheid. De gemeente Den Haag heeft de ambitie om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Het programmateam duurzaamheid, waar ik onderdeel vanuit maak, stuurt vooral aan op het proces en financiën. Daarnaast heb ik ook de mogelijkheid gehad om een project -in het kader van circulaire economie- te trekken, samen met (grote) organisaties als AkzoNobel, Kringloop Den Haag en de Haagse Milieu Services.
Dit jaar wilde ik meer richting het sociaal/economisch domein binnen de gemeente. Daarom ben ik per 1 september begonnen bij het programma ‘Nieuwe Generatie Stadswijken’. Binnen dit programma zijn de wijken Mariahoeve en Moerwijk aangewezen om versneld aan de slag te gaan met het verduurzamen van de woningvoorraad, het creëren van werkgelegenheid in combinatie met scholing en het stimuleren van de lokale (wijk)economie. Dit alles doe ik vanuit mijn rol als projectleider. Werken bij de gemeente Den Haag is erg uitdagend vanwege de verscheidenheid aan thema’s, abstractieniveaus en complexiteit.
Unieke en integrale inkijk bij verschillende beleidsterreinen
Naast de functie-inhoudelijke uitdagingen hebben wij als traineegroep het afgelopen jaar onder andere een bezoek gebracht aan Urban Farmers, Vluchtelingenwerk Nederland, het Rode Kruis en de Sociale Wijkzorgteams. Ook hebben wij een stembureau bemand bij de laatste verkiezingen en hebben wij een ontmoeting gehad met wethouder Karsten Klein. Een gesprek met onze nieuwe burgermeester Pauline Krikke en een bezoek aan het International Criminal Court en Europese commissie staan op de agenda. Kortom, als trainee krijg je een uniek en integraal inkijkje op verschillende beleidsterreinen waar de gemiddelde medewerker van de gemeente niet de mogelijkheid toe heeft.