Jochem Waterval – Hydrologie & Kwantitatief Watermanagement
Jochem is 27 en woont in Amersfoort. Dat hij Vitens vond, was een gelukje: hij kwam met ons in aanraking via een workshop op de universiteit. En die ervaring heeft een positieve indruk achtergelaten. Na zijn studie is hij bij verschillende drinkwaterbedrijven gaan zoeken naar vacatures. Ook zijn privéleven is, naast zijn achternaam, gevuld met water. Jochem volgt bijvoorbeeld een cursus borstcrawltechniek. Maar ook andere sporten vindt hij leuk. Jochem doet namelijk ook nog aan hardlopen en zaalvoetbal. Maar ‘s zondagmiddag lekker op de bank hangen om op TV naar sport te kijken, vind hij ook niet erg. Jochem heeft het traineeship een tijdje geleden al afgerond, maar wilde er nog graag wat over delen. We stelden hem vier vragen:
1. Wat vind je écht leuk aan het traineeship?
Ik vond het heel interessant om mee te lopen met de incasso-man. Dat is de persoon die mensen afsluit van water. Het is namelijk zo: als je écht lang niet betaalt voor water, dan word je afgesloten. En dan komt er gewoon geen water meer uit de kraan. Dat willen we natuurlijk zo min mogelijk doen, maar soms hebben we geen andere keuze. Het is heel apart om daarbij te zijn. Ook wel treurig natuurlijk. Maar je ziet ook wel wat hoor, het is soms niet al te best. Maar daardoor was het ook juist wel een hele ervaring.
2. Wat was je leukste opdracht?
Ik heb het traineeship al afgerond, maar vond het destijds toch wel echt heel gaaf om te werken aan het aanmeldproces van groot-zakelijke klanten. Vitens levert water aan inwoners zoals jij en ik, maar we zijn ook leverancier van grote bedrijven die echt enorm veel water nodig hebben. En ook die groot-zakelijke klanten moeten zich bij ons aanmelden. Ik vond de opdracht erg leuk omdat het onderwerp op dat moment heel urgent was. En ik mocht met een echt professionele procesmanager samenwerken. We hebben, met z’n tweeën, eerst het hele aanmeldproces in kaart gebracht. Dus: welke stappen doorloopt een groot-zakelijke klant? Maar ook vanuit Vitens: hoe bepalen we of we zo’n klant wel van genoeg water kúnnen voorzien? Want ook in die tijd hadden we, net zoals nu, te maken met droogte en oprakende reserves.
Het leuke van deze opdracht was vooral dat ik met de hele organisatie in aanraking kwam. Want zo’n aanvraag van een nieuwe, grote klant gaat door het hele bedrijf heen. Uiteindelijk hebben die procesmanager en ik een aantal aanpassingen in het proces gedaan. Dat liep van simpele registratieformuliertjes tot aan het toewijzen van de verantwoordelijkheid voor grote beslissingen zoals: “kunnen we deze klant op dit moment voorzien van (genoeg) water?”
3. Wat doe je nu?
Ik ben nu Teammanager Gebieden bij de afdeling Winning en Zuivering. Ik ben de manager van het team in Flevoland en de Veluwe. Daar staat een aantal productiebedrijven en reservoirs van Vitens en ik ben de teammanager van de operators die daar locaties beheren. Dus ik ben vanuit een heel technische achtergrond veel meer de bedrijfskant, richting management, opgegaan. Ik had ook eigenlijk niet per se echt iets met mijn studie hydrologie. Ik wist niet zo goed wat ik ermee moest doen. Toen kwam de mogelijkheid langs om teammanager te worden en ik heb het gewoon geprobeerd. Niet helemaal vanuit het niets natuurlijk; ik heb destijds gesprekken gevoerd met mijn coach over deze functie en of het wel bij me paste. Maar mijn coach zag het me ook wel doen. Dus toen hebben we er samen wat concreter over nagedacht en ben ik aan de slag gegaan. En het werk paste eigenlijk heel goed bij me, dus mocht ik het blijven doen.
4. Raad jij het traineeship aan?
Ja, want Vitens heeft veel vertrouwen in trainees. Je wordt gesteund door de hele organisatie. En daardoor worden je ook kansen gegund.