Giulietta Stap – Aarde & Economie en Hydrologie
Giulietta – of gewoon Giul (zjuul) als je dat te moeilijk vindt – is 25 en woont in Amsterdam. Ze is in september 2019 begonnen met het traineeship. Giulietta kwam bij Vitens terecht via haar studievereniging. Omdat ze hydrologie heeft gestudeerd, had ze haar zinnen al gezet op de watersector. En met Vitens had ze al een beetje ervaring: in de bachelor van Aarde & Economie bezocht ze één van onze productielocaties. En die ervaring bleef haar bij! Giulietta houdt van afwisseling. Zoals ze zelf vertelt: “Ik vind het vooral leuk om nieuwe activiteiten uit te proberen. Zo ben ik nu aan het trampolinespringen en skeeleren. Maar dat kan volgend jaar iets anders zijn. In de winter sta ik op de latten of ben ik te vinden op ijzers. Verder vind ik het leuk om te eten, dansen en uit te gaan met vrienden.” We stelden haar wat vragen over haar trainee-ervaringen tot nu toe:
1. Wat vind je écht leuk aan het traineeship?
Ik vond de introductieperiode van het traineeship heel leuk. Bij Vitens heet dat de “voeten in de modder” periode. In die tijd leer je het hele bedrijf kennen en ga je bijvoorbeeld met monteurs en incassomedewerkers meelopen. Super leerzaam! En wat vooral leuk is, is dat je echt veel dingen zelf mag doen. Zoals watermeters installeren en brandkranen controleren. Zo zie je ook eens wat andere mensen in het bedrijf écht doen.
2. Wat is je leukste opdracht tot nu toe?
De opdracht waar ik nu mee bezig ben is mijn eerste opdracht. Dus ja, dan is dat natuurlijk ook gelijk de leukste. Ik ben aangesloten bij het team project management officers (PMO) binnen de afdeling Ontwerp & Aanleg (O&A). Je leest het al: als je bij Vitens werkt, mag je veel afkortingen uit je hoofd leren. Team PMO doet aan projectbeheersing. Dus ze zijn een soort van ondersteuning voor projectmanagers. Ik probeer nu wat gevoel te krijgen bij de rol van PMO. Wat ik vooral meekrijg, is dat je als PMO’er veel moet schakelen. Je bent constant in gesprek met verschillende mensen en dat vind ik echt gaaf.
Bij deze eerste opdracht hoort ook een onderzoek. Ik doe onderzoek naar documentbeheersing. Projecten bij Vitens duren vaak erg lang. En daar komt dus veel papierwerk en samenwerking met externe partijen bij kijken. Om ervoor te zorgen dat dit soort projecten soepel lopen, werkt Vitens aan de hand van een gestandaardiseerd proces: de Vitens project-aanpak. Dat betekent dat documentatie op een specifieke manier gemaakt en bewaard moet worden. Ik onderzoek wat de beste manier van het maken en bewaren van projectdocumenten is. En als het goed is, zorgt dat er straks voor dat de projectborging verbetert.
3. Wat hoop je binnen het traineeship nog te doen?
Ik ben voor m’n volgende opdracht iets aan het zoeken binnen teammanagement. Het lijkt me leuk om echt in de operatie bezig te zijn, dus om daar teams te managen. Dat is best spannend, want ik heb het nog nooit eerder gedaan. Maar ik krijg vanuit Vitens steeds te horen dat ik er gewoon voor moet gaan. Daardoor krijg ik ook het gevoel dat er van alles mag. Ik word gestimuleerd om grote projecten aan te pakken. En daar zit voor mij de uitdaging in. Plus, ik weet dat je ook fouten mag maken. En daardoor krijg ik er ook vertrouwen in dat het wel gaat lukken.
4. Raad jij het traineeship aan?
Ja, en daarvoor heb ik twee redenen. Vitens is een maatschappelijk relevant bedrijf en dat vind ik persoonlijk gewoon fijn. Maar het voelt ook goed dat ik me breed kan inzetten binnen het traineeship. Oftewel: ik hoef niet per se iets met mijn hydrologische achtergrond te doen, als ik dat niet wil. Ik hoef niet per se hydroloog te worden, maar kan alle kanten nog op.