Een week uit het leven van een trainee
Het is maandagmorgen 6.00 uur. De wekker loopt af en na twee keer snoozen nu toch maar echt uit bed. Een nieuwe werkdag staat voor de deur. Vroeg uit bed of niet? Er wordt wat van je verwacht. Tegen 8.00 uur loop ik het gemeentehuis van Bergen op Zoom binnen.
Na het bijwerken van mijn mail staat mijn eerste vergadering voor deze dag op de agenda. Een afstemmingsoverleg met de teammanager Veiligheid Handhaving en Toezicht, de politie en het Openbaar Ministerie, over het opzetten van een BOA pool. Na dit overleg staat het volgende overleg al gepland. Een netwerkbijeenkomst laaggeletterdheid. Als projectleider heb ik namelijk de opdracht gekregen om een taalprogramma te implementeren in Bergen op Zoom. Het idee: een netwerk en een laagdrempelige cursusstructuur opzetten. Kortom gauw op de fiets naar de bibliotheek om kennis te maken met de al bestaande partners. In de middag nog even een bezoek gebracht aan de plaatselijke woningcorporatie en zo is het alweer dinsdag.
Vanmorgen staat er een afspraak gepland met de wethouder. Ze wil graag bijgepraat worden over de huidige stand van zaken rondom laaggeletterdheid. Wat zijn onze ideeën rondom de communicatie, het vrijwilligersbestand en welke organisaties zijn er al aangesloten bij ons netwerk? De rest van de middag besteed ik aan de BOA pool. Het college moet namelijk volgende week een besluit nemen over het BOA convenant.
Op woensdag werk ik een dagje op het provinciehuis in Den Bosch. De afgelopen 8 maanden heb ik op het provinciehuis gewerkt, dus dit voelt weer even als thuiskomen. Vandaag ga ik aan de slag voor de Government Improvement Competition. Een mogelijkheid voor ambtenaren om ons als trainees in te zetten bij (lastige) vraagstukken waar ze tegenaan lopen. Met een kleine groep en onze frisse blikken gaan wij vervolgens op zoek naar mogelijke oplossingen die we teruggeven aan de opdrachtgever. Kortom naast je werkzaamheden bij de organisaties zijn er veel losse projecten en evenementen waar je je voor aan kan melden. Denk hierbij aan meedenken over het werven van nieuwe trainees, het organiseren van een werkbezoek aan Brussel of gewoon met Wim van de Donk proosten op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Op donderdag en vrijdag komen we alle 40 bij elkaar. We hebben opleidingsdagen! 2 dagen in de maand van alles leren, maar ook zeker 2 dagen die in het teken staat van een hoop gezelligheid, bijkletsen en gezellig een biertje drinken. Deze maand staan de dagen in het teken van persoonlijke ontwikkeling en presentatietechnieken en we gaan dan ook snel aan de slag. We beginnen deze morgen met storytelling. Wat is het verhaal wat je vertelt en hoe wil je dat het overkomt? Vervolgens krijgen we een lesje in kledingadvies, waarna we de dag afsluiten met het competentiespel. Wie ben je als persoon? Hoe word je ervaren door de groep? En wat zijn je kwaliteiten en aandachtspunten. De vrijdag staat in het teken van leiderschapsvaardigheden. Wat maakt jou een goede leider en welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig?
Kortom de Toekomst van Brabant is een intensief, maar ontzettend interessant en veelzijdig traject. Je ontdekt jezelf, de wereld van de overheid en je krijgt de kans om jezelf te profileren om zo alvast een grote stap te zetten op de weg naar jouw toekomst.
<p><span style="color: #888888;"><strong>Trainee Sharien Bootsma</strong></span><span style="color: #000000;"><br /><br /><br /></span></p>