Thomas de Vries Shell
Thomas de Vries
Graduate bij Shell

In gesprek met Shell Graduate: Thomas de Vries

Wat heb je gestudeerd?

Tijdens mijn bachelor werktuigbouwkunde ben ik er achter gekomen dat hele diepgaande vakken mij niet erg interesseerden. De meeste lol had ik juist in de projectgroepen en de commissie die ik bij Leeghwater heb gedaan. Het werken in teamverband om samen een mooi resultaat neer te zetten gaf mij de meeste voldoening. Toen mijn masterkeuze aan bod kwam, heb ik erg getwijfeld tussen TEL en Offshore Engineering. Potentiele toekomstige werkgevers uit de offshore industrie hebben me uiteindelijk overtuigd om de master Offshore engineering te gaan doen.

Hoe ben je bij Shell gekomen?

Halverwege mijn master ben ik in aanraking gekomen met Shell. Er werd een Shell In-house dag georganiseerd. Deze dag is bedoeld om een student kennis te laten maken met Shell en uit te leggen wat het Graduate Programma en de sollicitatie procedure inhouden. Ik heb me hiervoor aangemeld en ben zo in contact gekomen met Shell. Daarna ben ik uitgenodigd om te solliciteren voor een afstudeerstage binnen Shell. Na deze procedure succesvol te hebben afgerond, ben ik begonnen met mijn afstuderen bij Shell in Rijswijk. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik Shell beter leren kennen en heeft Shell ook de kans gekregen om mij te leren kennen. Mijn stage was een zogenaamde “Assesed Internship”. Aan het einde van de stageperiode geef je een presentatie die gelijk staat aan de laatste ronde van de normale sollicitatieprocedure. Toen ik aan het einde van mijn stage mijn presentatie goed had afgerond, werd mij dan ook een baan aangeboden bij Shell. Ik wist al dat ik voor mijn eerste baan graag in een operationeel onderdeel van een bedrijf wilde starten. Tijdens mijn stageperiode heb ik de kans gekregen om mij hierop te oriënteren binnen Shell. Zo ben ik bij de raffinaderij in Pernis, de chemie fabriek in Moerdijk en de bij de NAM gaan kijken. Toen ik na mijn stage een baan kreeg aangeboden, heb ik gekozen voor de NAM. Hier ben ik in het Graduate Programma terecht gekomen, wat inhoud dat ik in korte tijd veel van het bedrijf zal gaan zien.

Wat houdt jouw functie in?

Bij de NAM ben ik begonnen op de afdeling Production Operations. Dit onderdeel van de NAM houdt zich bezig met de dagelijkse productie van aardgas. We hebben in Nederland zowel op land als op zee productielocaties. Aangezien ik een master Offshore Engineering heb gedaan, ben ik begonnen op een gas productieplatform op de Noordzee. Het gas wat uit de velden vanonder de Noordzee omhoog komt, wordt op het platform verzameld en verwerkt. Dit gas wordt vervolgens door een pijpleiding naar Den Helder vervoerd. Ik zal het komende half jaar op het platform in ploegendienst mee draaien en opgeleid worden tot platform operator. Een ploegendienst houdt in dat we veertien dagen achtereen 12 uur per dag werken.

Na deze twee weken werk heb ik twee weken vrij om bij te komen en tijd te besteden aan mijn vrienden en familie. Het voordeel van ploegendienst is dat je veel vrij bent. Als Operator heb ik de verantwoordelijkheid over de productie van het aardgas. Dit betekent dat ik veel in de controlekamer zit om het proces aan te sturen. Bovendien ben ik veel buiten om klein onderhoud uit te voeren aan de installatie. Over een half jaar zal ik doorgroeien van Operator tot Assistent Platform Supervisor. In deze functie zal ik meer bezig zijn met de organisatie van alle werkzaamheden aan boord van het platform. Aan boord komen veel externe aannemers die specialistisch werk voor ons verrichten. Mijn rol wordt dan het aansturen van deze mensen. Denk hierbij aan veiligheid, maar ook kosten en tijd efficiëntie.

Hoe vind je het om te werken bij Shell?

Shell als werkgever betekent voor mij een grote organisatie waar heel veel mogelijk is. Op het gebied van opleiding wordt er veel in ons geïnvesteerd. In mijn graduate programma krijg ik in totaal 3 intensieve cursussen van elk 2 weken. Deze cursussen worden binnen Shell Internationaal aangeboden. Dit betekent dat mijn medecursisten vaak veel buitenlandse leeftijdsgenoten zijn. Dit is niet alleen interessant, maar ook ontzettend gezellig. Op kantoor is goed te merken dat Shell een echte multinational is. Ik heb collega’s uit veel verschillende landen, zoals Japan, Colombia, India. Deze collega’s hebben allemaal andere ervaringen binnen Shell en het is erg inspirerend om te horen waar zij in de wereld allemaal hebben gewerkt. Mijn collega’s zijn erg open en behulpzaam. Voordat ik aan mijn stage begon was ik bang dat ik niet serieus genomen zou worden met mijn onderzoek omdat ik maar een student zou zijn, en geen onderzoeker zoals de meeste mensen op de afdeling waar ik terecht kwam. Maar dat bleek niet terecht, mijn collega’s maakten graag tijd voor me om me op weg te helpen. Ook toen ik afgelopen zomer begon bij de NAM heb ik erg veel hulp gehad van collega’s bij het ontdekken van de organisatie. Mensen zijn erg benaderbaar, delen ervaring en geven je handige tips. Je voelt je op die manier direct ‘part of the family!’

Wat zijn je toekomstperspectieven?

Na mijn Graduate Programma zal ik nog een aantal jaren door werken op verschillende productielocaties van de NAM. Dit kan offshore maar ook op het land zijn. Op deze manier bouw ik een brede ervaring op in de gas productie. Ik zou hierna graag naar het buitenland gaan om deze opgedane kennis en ervaring toe te passen.

Geinteresseerd in een Shell Assessed Internship? Of wil je direct solliciteren voor het Shell Graduate Programma?
Kijk op www.shell.nl/studenten.

Thomas de Vries 
Graduate bij Shell
www.shell.nl/studenten

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden