Michiel Ytsma
Campus Recruiter

Vacature?

‘Is dit een vacature?’, was de eerste gedachte toen mijn oog viel op de titel van de advertentie voor het traineeship van de TU Delft. Ik ontdekte dat het programma de ruimte laat om simpelweg nog niet te weten waar het in het (werkende) leven naartoe moet en dit in drie jaren te ontdekken. Omdat de sollicitatietermijn nog diezelfde dag sloot, gaf ik mijn vrije zaterdagavond op voor het zwoegen op een brief.

Nadenken over de toekomst

Na een studie geschiedenis en een master bestuurskunde besloot ik eerst met een rugzak door Zuid-Amerika te trekken. Een bijkomend voordeel was extra tijd om na te denken over mijn toekomst. De hoop met een duidelijke beslissing thuis te komen, bleek ijdel. Met het verstrijken van de maanden groeide juist het aantal opties. Zelfs strandtenteigenaar leek ineens een hele aantrekkelijke functie.

Next Generation Infrastructures

Het traineeprogramma biedt mij de kans om van alles uit te proberen en te ontdekken wat voor mij het meest interessant is. Mijn eerste jaar zit ik bij Next Generation Infrastructures: een onderzoeksprogramma met een relatief klein programmabureau en grote ambities. Daardoor ben ik betrokken bij veel verschillende activiteiten. Ik denk strategisch mee over de toekomst van het programma, schrijf artikelen voor verschillende media en help bij het organiseren van congressen. Het project waarvoor ik in eerste instantie was aangenomen, bleek uiteindelijk weinig levensvatbaar. Lastig, maar ook heel leerzaam om mijn eigen project om zeep te helpen.

Gezellig en nuttig klankbord

Naast het dagelijks werk is het traineeprogramma een welkome aanvulling. De groep is een gezellig en nuttig klankbord. We zien elkaar bij de intervisies, onze tweewekelijkse lunch en binnenkort gaan we een nachtje naar Antwerpen. Daarnaast hebben we het eerste half jaar veel trainingen gevolgd, waarbij vooral de vijfdaagse training projectmanagement eruit sprong. Die was onmisbaar voor het trekken van de juiste conclusies over mijn project.

Waarom de TU Delft?

De TU Delft heb ik leren kennen als een complexe bestuurlijke omgeving waar altijd weer iets nieuws is te ontdekken. Onderzoek en onderwijs vind ik een relevant product om mijn tijd en inzet aan te besteden. Kwaliteit is altijd het uitgangspunt en de gebouwen zijn gevuld met slimme mensen die constant nieuwe dingen verzinnen. Onderzoek naar techniek is van direct belang voor het functioneren van de samenleving, waardoor er ook veel contacten met de buitenwereld zijn. Kortom: een dynamische en inspirerende omgeving om te werken.

Functiemenu steeds duidelijker

De uitdaging voor het tweede halfjaar is een groter eigen project naar me toe te trekken. Hopelijk met behoud van de prettige afwisseling. Het is een groot vraagteken welke richting het de komende jaren opgaat. De huidige variatie en ook de incidentele frustraties helpen mij bij het maken van een lijstje van wat ik wel en liever niet doe. Waarschijnlijk wordt het een plek met als hoofdgerecht beleid, een flink bijgerecht projectmanagement en een sausje communicatie/journalistiek. Het openen van een Colombiaanse strandtent kan altijd nog.

 

<p><span style="color: #000000;">Michiel Ytsma</span><br /><span style="color: #000000;">Trainee</span><span style="color: #000000;"> TU Delft<br />015-278469</span><br /><span style="color: #000000;">[email protected]</span></p>

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

TU Delft

Van der Burghweg 1
2628 CS Delft
Nederland