Michael Jansen is IT-consultant bij Qquest en vervult momenteel bij de ANWB een dubbelrol. Hij werkt in twee teams op de afdeling ‘zakelijke markt’ waarin hij de rol als analist en scrummaster vervult. In dit interview geven we een inkijkje in zijn werkzaamheden en ontwikkelingen als IT-consultant tijdens het quest IT-Traineeship.
KUN JE VERTELLEN VOOR WELKE AFDELING JIJ WERKZAAM BENT?
“Binnen de ANWB ben ik werkzaam voor de zakelijke markt. Hieronder kun je de Wegenwacht verstaan voor zzp’ers en mkb’ers. Daarnaast bedienen wij ook de grootzakelijke markt. Hierbij moet je denken aan leasemaatschappijen en autodealers. Wanneer je als leaserijder een probleem hebt met je auto, dan bel je de leasemaatschappij. In veel gevallen kom je dan direct bij ons callcenter binnen waar we de probleemafhandeling in werking gaan zetten.”
JE VERVULT EEN DUBBELROL BINNEN TWEE TEAMS, KUN JE DAT UITLEGGEN?
“Ik werk binnen twee teams, het ‘online-team’ en het ‘CRM-team’. Binnen beide teams vervul ik een scrummaster en analisten rol. Het online-team is verantwoordelijk voor de online app’s zoals webformulieren, inlogomgeving en alles wat daarbij komt kijken. Als team zijn wij niet verantwoordelijk voor de content, maar voor de applicaties die wij bouwen met Java en Javascript.
Het andere team is het CRM-team. Dit team is verantwoordelijk voor het goed en veilig opslaan van alle relatiegegevens. Hier verwerken we informatie over de afgenomen producten en diensten tot aan contractvoorwaarden. Deze informatie moet natuurlijk altijd kloppen en is onmisbaar voor de alarmcentrale om de juiste hulpverlening te kunnen bepalen. Daarnaast hangt het nauw met de financiële afhandelingen van de dienstverlening.”
WAARUIT BESTAAT JOUW ROL ALS ANALIST?
“Mijn analistenrol is niet in één rol te omschrijven, maar ik ga je het proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen.”
BUSINESS ANALIST
“Als Business Analist stel ik rapportages op voor mensen of afdelingen die inzicht willen hebben in verkoopaantallen, kosten of andere gegevens uit de systemen.”
PROCES ANALIST
“In de afgelopen twee jaar ben ik in de rol van Proces Analist’ veel bestaande processen in kaart gaan brengen. Weinig processen waren in kaart gebracht daardoor was het lastig om de impact te bepalen van wijzigingen of nieuwe wensen die betrekking hebben op de processen. Nu we de processen inzichtelijk hebben, kunnen we sneller zien wat er aan elkaar hangt en welke onderdelen beïnvloeden worden bij een wijziging.”
ANALIST
“Als Analist zit ik ook regelmatig met de product owner (PO) om nieuwe features op gang te helpen. Als er wensen zijn vanuit de business gaan wij het gesprek aan om te achterhalen wat de wensen zijn, waarom ze dat willen en hoe ze de oplossing voor ogen zien. Vervolgens ga ik met deze input aan de slag om er een analyse van te maken. De business kan dan beslissingen nemen op grond van onderbouwde gegevens.”
WAT DOE JE IN DE ROL ALS SCRUMMASTER?
“De eerste periode van mijn scrummasterrol bij de ANWB bestond voornamelijk uit de basis van Scrum goed inrichten. Er werd al wel Agile gewerkt, maar meer omdat dit moest in plaats van dat mensen in de werkwijze geloofden. Drie maanden later kwam er een nieuwe PO en samen zijn we gaan kijken hoe we de teams het nut van Agile werken in kunnen laten zien. Nu bestaat mijn rol voornamelijk uit het laten groeien en door ontwikkelen van teams, zodat zij beter in hun vel zitten en beter werk afleveren. Erg tof om te zien dat door Agile werken nu alles veel soepeler gaat.”
HOE HEB JE HET VOOR ELKAAR GEKREGEN OM AGILE WERKEN NIEUW LEVEN IN TE BLAZEN?
“In het begin ben ik met de teams gewoon mee gaan kijken. Al snel werd duidelijk dat het een ‘moetje’ was. Stap voor stap ben ik verschillende meetings aan gaan passen en kijken om het relevant en interactief te maken. Stand-ups werden nu ineens waardevol in plaats van een standaard agenda-opsomming.
Wel waren de teamleden altijd tevreden over de sprints. Met de PO ben ik gaan vragen wat voor cijfers de teamleden een sprint gaven. Gemiddeld werd er een 7 of een 8 gegeven en begrijp me niet verkeerd dat is goed, maar het is geen 10. Toen we door gingen vragen waarom er geen 10 werd gegeven kwamen er toch nog verbeterpunten boven water. Met elkaar zijn we gaan kijken hoe wie die kleine dingen die misgingen makkelijk kunnen oplossen. Zo zijn we tot een retrospective gekomen die daadwerkelijk iets oplevert. En het cijfer is omhooggeschoten.”
HOE HEB JE DE SCRUMMASTER SKILLS EIGEN GEMAAKT?
“Tijdens het IT-Traineeship bij Qquest heb ik de Agile werkwijze meegekregen en de Scrum methodiek geleerd. In de projectmaand van het traineeship hebben we dit ook toe kunnen passen als team. Toch merk je dat het in een grote organisatie, als de ANWB, net wat anders werkt in de praktijk. Het was wel fijn om de basis meegekregen te hebben. Direct na de projectmaand heb ik mijn PSM1 (Professional Scrum Master niveau 1 examen) behaald, wat de meeste mensen doen bij Qquest. Op een gegeven moment wilde ik een verdiepingsslag maken en ben ik voor mijn PSM2 certificaat gegaan. Het afgelopen halfjaar heb ik daar heel veel nieuwe ideeën uit opgedaan die ik nu direct kan toepassen in mijn huidige werk.”
WAAR BEN JE TROTS OP WAT JE BINNEN DE ANWB HEBT BEREIKT?
“Wat heel tof is om te zien is dat de Agile transformatie enorm positief is opgepakt. We hebben flinke veranderingen teweeggebracht, maar als team zijn we nu de voorloper binnen onze afdeling. Regelmatig proberen we nieuwe dingen uit en de PO staat hier ook voor open wat mij stimuleert. We krijgen dus de ruimte en vrijheid om nieuwe dingen uit te proberen en het team gaat hierin lekker mee. Heel tof om te zien dat dit te realiseren is in een relatief korte tijd.”
JE HEBT GEEN ACHTERGROND IN DE IT, HOE BEN JE DAN TERECHT GEKOMEN IN DE IT?
“Na mijn opleiding Toerisme heb ik als zzp’er gewerkt als adviseur, docent en coach in de recreatie- en entertainment-sector. Dit was leuk, maar ik zocht meer vastigheid en dat was in die branche lastig te krijgen. Daarom ben ik breder gaan zoeken en kwam in aanraking met het Qquest IT-Traineeship. Een praktijkgericht omscholingstraject waarbij ik de kans kreeg om eerst verschillende disciplines binnen de IT te verkennen. Het sociale aspect vond en vind ik enorm belangrijk en uitzoeken hoe zaken in elkaar steken gaf mij energie. Daarbij bleven de rollen: analyse, beheer en scrummaster over en doe ik nu een combi van analyse en scrum.”
BEN JIJ OOK BENIEUWD NAAR DE IT-MOGELIJKHEDEN?
Heeft het verhaal van Michael jouw nieuwsgierig gemaakt naar de IT? Bij Qquest zijn wij continu op zoek naar gemotiveerde collega’s die al ervaring hebben in de IT of juist de switch naar de IT willen maken. Je kunt hieronder ons IT-Traineeship informatiepakket aanvragen of neem contact op met een van onze recruiters. Zij kunnen jou alles vertellen over de mogelijkheden.
https://www.qquest.nl/werken-bij-qquest/Wil je meer informatie?
Neem contact op met onze recruiter
e-mail: [email protected]
Telefoon: 085 40 11 705