Nienke Pieters Trainee NS
Nienke Pieters
IT-trainee

Trainee zijn bij NS betekent continu bezig zijn met je eigen ontwikkeling

Modellen van zelfrijdende auto’s bestuderen om in de toekomst zelfrijdende treinen mogelijk te maken. Nienke Pieters is tweedejaars IT-trainee bij NS en houdt zich met dit soort vraagstukken bezig. Tijdens haar traineeship heeft ze op verschillende afdelingen gewerkt. Op dit moment werkt ze als trainee binnen het IT transformatieteam, waar ze ervoor zorgt dat IT-afdelingen efficiënter gaan samenwerken. Nienke vertelt over haar ervaringen als IT-trainee: “Tijdens een traineeship bij NS ben je vanaf het eerste moment een volwaardige medewerker en ontwikkel je jezelf in rap tempo op professioneel en persoonlijk vlak.”

Nienke heeft in 2019 haar master Transport, Infrastructure and Logistics afgerond, daarvoor heeft ze een bachelor Technische Bestuurskunde gedaan met een specialisatie in IT. “Ik zag IT altijd als een soort black box, dus het leek me interessant om hier meer over te leren. Daarnaast kwamen mijn logistieke achtergrond en mijn interesse in IT mooi samen bij NS” vertelt Nienke. “Persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de traineeships van NS. Naast inhoudelijke zaken, heb ik ook geleerd wie ik als persoon ben en wat mijn sterke- en ontwikkelpunten zijn. Ik vind het ook heel fijn dat ik tijdens het tweejarige traineeship verschillende IT-functies kan uitproberen.”

Droomfabriek

Als trainee bij NS word je door het bedrijf de Droomfabriek begeleid in je persoonlijke ontwikkeling. “Je bepaalt met de Droomfabriek wat je wilt leren. Samen met hen onderzoek je wat een geschikte volgende functie in het tweede jaar van je traineeship zou kunnen zijn” vertelt Nienke. Je volgt samen met trainees van andere disciplines tien lesdagen van de Droomfabriek met elke keer een ander thema. “Twee van deze dagen zijn inclusief een overnachting, je verblijft samen met andere trainees op een mooie locatie waar je helemaal tot rust komt. Je hebt er alle rust en ruimte om aan jezelf te werken en te ontdekken wie je echt bent. Het mooie aan dit traineeship is dat je niet alleen inhoudelijk met je werk bezig bent, maar ook met je eigen ontwikkeling” vertelt Nienke enthousiast.

Vrijheid

Nienke heeft in het eerste jaar van haar traineeship gewerkt als IT Delivery manager. “Als je start met het traineeship krijg je een functie toegewezen. Je hebt wel degelijk invloed op de plek waar je terechtkomt, omdat je tijdens de selectiedag verschillende gesprekken met recruiters en toekomstige collega’s voert, waarin je je voorkeur voor een bepaalde functie of afdeling kunt aangeven. Gedurende het eerste jaar voer je oriënterende gesprekken met collega’s van afdelingen die je interessant lijken en krijg je trainingen van de Droomfabriek en NS. In het tweede jaar bepaal je wat je volgende rol wordt. Je krijgt veel vrijheid om zelf een plek te regelen op een afdeling waar jij graag zou willen werken.” Nienke heeft dit als erg positief ervaren: “Met welke collega ik het gesprek ook aan ben gegaan over mijn vervolgstap, alle afdelingen stonden ervoor open. Door de trainingen van de Droomfabriek kom je erachter waar je goed in bent en waarin je je verder wilt ontwikkelen, daardoor kun je goed onderbouwen waarom je graag op een bepaalde plek wil werken.”

Zelfrijdende treinen?

“Aangezien mijn eerste rol vooral coördinerend was – ik bracht de juiste mensen met elkaar in contact en faciliteerde dat gezamenlijke IT problemen op de lange termijn werden opgelost – wilde ik in mijn tweede rol graag meer aan de ontwikkelkant werken. Voordat ik gevraagd werd voor mijn huidige functie in het IT transformatieteam, startte ik in het tweede deel van mijn traineeship in het Advanced Analytics Vervoer team. Ik heb samen met mijn collega’s gewerkt aan machine learning modellen in Python die voorwerpen op camerabeelden in een spooromgeving kunnen herkennen, wat in de (verre) toekomst wellicht zelfrijdende treinen mogelijk kan maken. In sprints voegden we elke twee weken een stukje aan het model toe, om de herkenningssoftware steeds beter te maken. Daarbij keken we met een schuin oog ook naar de modellen die zelfrijdende auto’s gebruiken, en wetenschappelijk onderzoek hierover. Het is heel gaaf om mee te werken aan zo’n innovatief project!”

Mogelijkheden

“In het eerste jaar heb ik met trainees van verschillende disciplines samengewerkt aan een opdracht. We hebben voor de afdeling duurzaamheid onderzocht hoe afval binnen NS beter hergebruikt kan worden. Om dit te realiseren hebben we een proces opgesteld waardoor materialen als treinstoelen en treindeuren standaard meer hergebruikt worden. Zo worden er bijvoorbeeld strandtassen gemaakt van oude treinstoelbekleding. Daar ben ik echt heel trots op.” Naast een gezamenlijke opdracht is er ook genoeg ruimte voor persoonlijke initiatieven: “Ik heb met een groep trainees verschillende afdelingen binnen NS bezocht en we hadden zelfs een meerdaags bezoek aan Berlijn geregeld om kennis te delen met de innovatieafdeling van Deutsche Bahn. Vanwege de coronacrisis is dit helaas niet doorgegaan, maar onze managers moedigden ons initiatief alleen maar aan. Trainee zijn bij NS betekent echt veel meer dan alleen maar werken.”

Duurzaamheid

Nienke heeft heel bewust voor NS als werkgever gekozen: “Ik vind de trein een mooi product, ten eerste omdat het een duurzame manier van verplaatsen is en ten tweede omdat er heel veel mensen tegelijk mee vervoerd kunnen worden. Vanuit mijn logistieke achtergrond is dat heel interessant. Ik wil graag op een duurzame manier iets kunnen bijdragen aan de maatschappij. Misschien wil ik in de toekomst wel voor NS Internationaal werken. De trein kan het vliegtuig gaan vervangen, het lijkt me heel mooi om daaraan bij te dragen.”

Wil je net als Nienke trainee worden bij NS? Vanaf september kun je starten als IT, finance of techniek trainee. Wil je meer weten over het traineeship? Bezoek dinsdag 13 april onze digitale inhousedag. Wil je solliciteren? Schrijf je dan hier in voor de vacature alert en ontvang een bericht in je mailbox als de vacature openstaat.

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

NS

Postbus 2025
3500 HA Utrecht
Nederland