Daniel de Koning
Credit Analyst
Credit Analyst bij APG

Tijdens mijn studie Bedrijfseconomie aan de UvA wist ik al redelijk snel in welke sector ik wilde belanden na mijn studie, namelijk vermogensbeheer. Omdat ik zeker wilde weten of de praktijk minstens zo interessant is als de theorie, besloot ik stage te lopen bij APG:  één van de grootste en meest toonaangevende vermogensbeheerders van ons land. Na een leerzame stageperiode bij de Inflation-Linked Bonds afdeling wist ik het zeker: dit is mijn wereld. 

Dat ik bij APG wilde blijven, dat stond vast. Maar omdat de beleggingssector erg divers is en de beleggingscategorieën sterk van elkaar verschillen, was het moeilijk om te beslissen in welke richting ik mijn carrière wilde starten.  Het Asset management traineeship bood de oplossing. In twee jaar doe je vier projecten. Je leert zo ook vier afdelingen kennen en krijgt de tijd om alle ins-and-outs van het vak te leren. Na een project bij Financial Risk Management, Equities, Trading en Credits besloot ik bij de laatstgenoemde afdeling aan de slag te gaan als Credit analyst.

Geen rem op je ontwikkeling

Het onder de knie krijgen van het vak gebeurt voornamelijk on-the-job. Door de informele bedrijfscultuur is iedereen benaderbaar en bereid je te helpen, dus is er geen enkele rem op je ontwikkeling. Het mooie aan APG is ook dat je al snel veel verantwoordelijkheid krijgt als blijkt dat je deze aankan. Zo was ik in mijn rol als Credit analyst al snel verantwoordelijk voor onze posities in drie verschillende sectoren, namelijk retail, infrastructure en regulated utilities. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het bijhouden van de laatste ontwikkelingen in de markt, het analyseren van nieuwe investeringsmogelijkheden, het monitoren van onze bestaande posities en het doen van beleggingsvoorstellen. Als sectorspecialist word je niet alleen voor je eigen afdeling, maar ook voor andere afdelingen binnen een mum van tijd hét aanspreekpunt als het gaat om bedrijven en ontwikkelingen binnen je sectoren.

Analytische uitdaging

De analyse van een bedrijf dat voor de eerste keer bedrijfsobligaties uitgeeft is hierbij altijd extra uitdagend. Omdat we soms al binnen enkele dagen na de aankondiging van de nieuwe deal en een eventuele meeting met het management moeten besluiten of we participeren, kan de druk hoog zijn en de uitdaging groot. Omdat de verantwoordelijkheid grotendeels bij jouw ligt en je in de financiële wereld nooit exact van tevoren weet hoe het bedrijf zal presteren in de daaropvolgende jaren, gaat dit vaak gepaard met een gezonde spanning. Na gedegen bedrijfs- en sectoranalyses kijken we, samen met de portefeuillemanager, of de positie waarde toevoegt aan de beleggingsportefeuille en besluiten we of en hoeveel we in de bedrijfsobligatie willen beleggen. Ik vind persoonlijk dat de voldoening altijd groot is wanneer blijkt dat je als team de juiste beslissingen hebt gemaakt.

<p><em>Daniel de Koning</em><br /><em>Credit Analyst bij APG Asset Management</em><br /><em>[email protected]&nbsp;</em></p>

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

APG

Postbus 75753
1118 ZX Amsterdam
Nederland