Loading...

Bezig met laden...

Luchtverkeersleider bij Luchtverkeersleiding Nederland

Traineeship
Schiphol
Sluit: 01-06-2024

Luchtverkeersleider

De afdeling

Vanuit de verkeerstoren begeleiden onze luchtverkeersleiders naderend en vertrekkend vliegverkeer in de directe omgeving van de luchthaven. Op de afdeling Approach handelen ze met behulp van de radar het vliegverkeer in een groter gebied rondom de luchthaven af. En in het Area Control Centre begeleiden ze vliegtuigen in de hogere luchtlagen binnen het Nederlandse luchtruim en onderhouden ze contact met de omliggende landen. Tijdens het werk is er voortdurend contact tussen de drie controlecentra: de verkeerstoren, aankomst & vertrek en de algemene verkeersleiding. Een team van zo’n 30 verkeersleiders zorgt ervoor dat al het vliegverkeer veilig en efficiënt verwerkt wordt. Elke dag van de week, de hele dag én nacht.

Bij LVNL kun je luchtverkeersleider worden op een van de civiele luchthavens van Schiphol, Rotterdam, Maastricht, Groningen of Lelystad. Je kunt ook werkzaam worden op een van de militaire luchthavens, zoals: Vliegbases Woensdrecht, Gilze Rijen, De Kooy, Eindhoven, Volkel, Leeuwarden of de militaire radarverkeersleiding op Schiphol Oost.

De baan

Luchtverkeersleiders zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het veilig en efficiënt begeleiden van vliegtuigen in ons luchtruim en op Nederlandse burger en militaire vliegvelden. Op de grond zijn zij de ogen en oren van de piloten in de cockpit. Ze zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag, houden daarvoor de baan vrij op de grond, controleren overvliegend verkeer én sturen het de goede kant op.

Elke dag ziet er weer anders uit voor een luchtverkeersleider. Je hebt te maken met onregelmatige diensten en eens in de zes weken heb je maximaal drie nachtdiensten achter elkaar. Voordeel van die afwisseling is dat je vrij bent als de rest van Nederland aan het werk is. Het verkeersbeeld is geen dag hetzelfde. Er is elke dag weer een nieuwe uitdaging. 

Naast je taken als luchtverkeersleider kun je binnen LVNL bijdragen aan het vergroten en verspreiden van kennis op diverse terreinen. Je kunt bijvoorbeeld teammanager van een groep operationele medewerkers worden, of operationeel supervisor. Ook zijn er luchtverkeersleiders die meewerken aan technische innovaties, opleidingen geven, betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe luchtruimprocedures of voorlichting geven op scholen en carrièrebeurzen. Binnen onze internationale werkomgeving is er altijd wel een plek te vinden die past bij jouw ambities.

Op de website van LVNL is veel extra informatie te vinden over de baan, de opleiding en de selectie.

Wie ben jij?

Luchtverkeersleider zijn is een verantwoordelijke job die een aantal vaardigheden vereist. Daarom is er een uitvoerige selectie waarin je wordt getest of je bijvoorbeeld het overzicht kan bewaken, besluitvaardig/daadkrachtig bent, om kan gaan met tegenslag, werkdruk en of je een probleemoplossend vermogen hebt. Als je succesvol door het selectieproces bent gekomen en de medische keuring én AIVD screening groen licht geven, dan ga je in opleiding. Lees hier meer over de benodigde competenties.

 Er gelden een aantal instroomeisen:

 • maximaal 30 jaar oud op het moment van aanmelden;
 • vwo-diploma of hbo-propedeuse voor zowel de civiele- als militairelocaties.

  Een dag uit het leven van een luchtverkeersleider

  Interesse & extra informatie

  Luchtverkeersleider is een verantwoordelijke baan die veel van je vraagt. Logisch dus dat daar een stevig pakket arbeidsvoorwaarden tegenover staat. Bij de start van de opleiding tot luchtverkeersleider krijg je direct een salaris van ongeveer  26.500 euro bruto per jaar. Wanneer je volledig bevoegd bent, verdien je bij Defensie 52.300 euro bruto per jaar en bij LVNL ongeveer 75.000 euro. Je kunt uiteindelijk doorgroeien naar circa € 120.000 euro bruto per jaar. Naast een goed salaris heb je ook uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

  De civiele luchtverkeersleiders komen in dienst bij LVLN. De luchtverkeersleiders voor de militaire vliegvelden treden in dienst bij Defensie als burgermedewerker. Vanaf 2023 zijn alle luchtverkeersleiders in dienst bij LVNL.

  Het succes van Luchtverkeersleiding Nederland is mede afhankelijk van de inzet en deskundigheid van haar medewerkers. We willen een afspiegeling zijn van de maatschappij en zijn op zoek naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen om gezamenlijk een krachtig team te kunnen vormen. We streven nadrukkelijk naar een betere m/v-verhouding binnen een inclusieve organisatie. LVNL biedt medewerkers een uitdagende en innovatieve werkomgeving waar zij een goede balans kunnen vinden tussen werk en persoonlijk leven.

  Medewerkers aan het woord
  luchtverkeersleider in opleiding LVNL Matthijs
  ‘Geen dag is hetzelfde voor een luchtverkeersleider’
  Jonne luchtverkeersleider LVNL
  ‘Werken als luchtverkeersleider: ik vind het prachtig!’
  Judith luchtverkeersleider LVNL
  ‘Je wordt meteen opgenomen in het team’

  Word gevonden door werkgevers

  Cv uploadenUpload je CV!

  Dagelijks zijn topwerkgevers op zoek naar kandidaten op TraineeshipPlaza. Upload nu gratis jouw informatie en zorg dat ze je kunnen vinden!

  Upload jouw informatie

  Contact

  LVNL

  Lonneke van Dam
  Recruiter

  Stationsplein ZuidWest 1001
  1117 CV Schiphol
  Nederland

  +31 20 406 3557
  [email protected]
  www.lvnl.nl

  Bekijk organisatieprofiel

  Nieuwe vacatures via de mail?

  Meld je aan op onze jobagent!

  Aanmelden