Marjolein van Vliet en Wendy Smeets van Topfem
Marjolein van Vliet en Wendy Smeets
Winnaressen Topfem Leadership Programme

“Begrijp jouw bijdrage aan het succes van het bedrijf”

Droom jij van een topfunctie? Marjolein van Vliet en Wendy Smeets ontwikkelden het ‘Op naar de Top’-Model, waarmee vrouwen hun kansen kunnen vergroten op een toppositie. Vorige week sleepten ze hiermee de Talents of the Year Award in de wacht, die werd uitgereikt tijdens het vijfjarig jubileum van carrièrenetwerk TopFem.

“De wereld heeft baat bij meer vrouwen aan de top,” vertelt winnares Wendy (27). “We leven in een door mannen gedomineerde wereld, maar onderzoek heeft uitgewezen dat een bedrijf succesvoller is als bestuursfuncties voor 30 procent worden bekleed door vrouwen. Vrouwen geven anders leiding dan mannen. Ze zijn vaak empathischer, opmerkzamer, creatiever en meer maatschappelijk betrokken. Die talenten kunnen een bedrijf tot bloei brengen.”

Marjolein van Vliet en Wendy Smeets Topfem

Wendy studeerde Financieel Recht, Staats- en Bestuursrecht en volgt momenteel een master in Privaat Recht. Na haar afstuderen wil ze graag werken aan de top van de financiële wereld. “De financiële sector bepaalt alles,” verklaart ze. “In een topfunctie kun je geldstromen beïnvloeden – een eerste stap in het verbeteren van de wereld.”

Daarom sloot ze zich aan bij TopFem, waar ze haar mede-winnares Marjolein (25) ontmoette. Haar achtergrond is een master in Biomedische Wetenschappen met specialisaties in Research en Management. “Ik wilde me graag verder ontwikkelen op het gebied van management,” vertelt ze. “Door me te richten op ‘soft skills’ hoop ik me te onderscheiden, aangezien deze vaardigheden bij veel beta’s onderontwikkeld zijn. Via Lisa (Talent of the Year 2016 – red) hoorde ik over TopFem. Het leek me een goede manier om te werken aan mijn managementvaardigheden.”

Het onderzoek

Ze vonden elkaar in hun analytische en ambitieuze instelling en besloten samen een onderzoek te starten in het kader van het Leadership Programme. “We vonden het belangrijk om te focussen op de positieve kanten van vrouwelijk leiderschap: wat maakt dat vrouwen zo geschikt zijn voor topposities? Daarnaast wilden we een praktisch, voor iedereen toepasbaar model creeëren.”

Ze besloten zich te richten op vrouwelijke karaktereigenschappen en stuurden via verschillende kanalen een enquête de wereld in, die werd ingevuld door 86 respondenten. Zo werden eigenschappen als ‘lef’ en ‘overtuigend’ als mannelijk geclassificeerd en ‘empathisch’ en ‘communicatief’ als vrouwelijk. Op basis van deze enquête, literatuuronderzoek en interviews formuleerden ze uiteindelijk vier stappen ‘op weg naar de top’: drijfveer, basis, ondersteuning en ondernemerschap. “De gouden formule is om bij elk van deze stappen gebruik te maken van je vrouwelijke talenten,” aldus de onderzoeksters.

“De grootste barrière die vrouwen tegenkomen bij het realiseren van hun dromen, is hun eigen onzekerheid. Rationeel weten talentvolle vrouwen dat ze capabel en geschikt zijn. En toch vrezen ze door de mand te vallen.”
- Vreneli Stadelmaier, een van de sprekers op het TopFem jubileumevent.

Traineeship

Beide dames oriënteren zich momenteel op de arbeidsmarkt. Een traineeship lijkt hen een mooie opstap naar het bedrijfsleven. “Je kan ontdekken wat je wilt bereiken en doorgaan met je persoonlijke ontwikkeling - wie wil dat niet?”

Een laatste tip van de winnaressen: begrijp jouw rol in het bedrijf. “Hoe draag jij bij aan het succes? Zorg dat je de visie, missie en financiële situatie van het bedrijf kent, bijvoorbeeld door het jaarverslag te lezen. Voor veel mannen is dit vanzelfsprekend, maar voor de meeste vrouwen niet.”

Over TopFem

TopFem is een carrièrenetwerk voor hoogopgeleide, ambitieuze jonge vrouwen. Door middel van mentors, trainingen en het leiderschapsprogramma – waar de Talent of the Year Award onderdeel van is – wordt vrouwelijk leiderschap gestimuleerd. Dit jaar werd het vijfjarig jubileum gevierd en een nieuw bestuur gepresenteerd, evenals een international expansion board ‘to build a women empowerment network all over the world’.

Over TraineeshipPlaza.nl

Dit interview is mede dankzij de ondersteuning vanuit TraineeshipPlaza.nl tot stand gekomen. TraineeshipPlaza.nl werd in 2008 opgericht door een groep enthousiaste studenten. Op dit platform presenteren organisaties zich door middel van uitdagende functies voor jong hoog opgeleid talent, zoals Marjolein en Wendy.
 

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

TraineeshipPlaza.nl

Berenkoog 42F
1822BJ Alkmaar
Nederland