logo topfem
Liseanne van ’t Hof en Géraldine Lafeber
Winaars TopFem Talents of the Year Award

Van demotivatie naar trampoline

Auteur: Robin Kerkhof

Op donderdag 14 juni 2018 ontvingen Liseanne van ’t Hof en Géraldine Lafeber de TopFem Talents of the Year Award. Zij ontvingen deze prijs voor hun onderzoek Demotivating Culture in a Woman’s Career. Onze verslaggever Robin Kerkhof stelde de dames enkele vragen over hun onderzoek, hun ambities en hun drijfveren.

Aanvullen en steunen

Als ik Géraldine en Liseanne ontmoet op een zonnig terras in Leiden, valt het mij op hoezeer zij op één lijn zitten. Zij vullen elkaar aan en het is duidelijk dat beide dames barsten van de ambities.

Daarbij wordt mij al gauw duidelijk dat zij elkaar niet zien als concurrenten, maar meer als partners die elkaar willen helpen om succesvol te zijn.

Op papier gaan de overeenkomsten nog verder. Om te beginnen zijn Géraldine en Liseanne allebei 23 jaar oud. Zij zijn ook in hetzelfde jaar begonnen met de studie Biomedische wetenschappen aan de Universiteit Leiden.

Daarnaast brachten zij allebei het tweede jaar van hun studie door in Stockholm. Hun studentenkamers bevonden zich ook in hetzelfde gebouw. 

Terug in Leiden koos zowel Liseanne als Géraldine voor een zij-instroom naar de bachelor Geneeskunde. Op dit moment zijn zij allebei bezig met de combinatie van de master Biomedische wetenschappen en de master Geneeskunde.

Liseanne van ’t Hof en Géraldine Lafeber - Winnaars Topfem Talents of the Year Awards
Géraldine Lafeber (l) en Liseanne van ’t Hof (r) tijdens de uitreiking van TopFem Talents of the Year Award

TopFem Leadership Programme

Sinds het begin van hun studie hebben Géraldine en Liseanne vaak samengewerkt. Zij kenden elkaar daarom al goed, toen zij elkaar weer tegenkwamen tijdens een netwerkborrel van TopFem. Toch was dat een gelukkig toeval, want zij waren via verschillende personen voor dit evenement uitgenodigd.

TopFem is een netwerkorganisatie voor jonge ambitieuze vrouwen. Daarbij staat de organisatie open voor zowel studenten als beginnende professionals. TopFem organiseert netwerkbijeenkomsten, workshops en verschillende programma’s voor zelfontwikkeling.

Liseanne en Geraldine kozen beiden voor het Leadership Programme. Naast het doen van onderzoek bestaat dit programma ook uit mentoring, professionele trainingen, praktische workshops en lezingen van inspirerende sprekers.

Het was een van deze sprekers, Vréneli Stadelmaier, die Liseanne en Geraldine op het idee brachten voor het onderwerp van hun onderzoek.

Pochen over of neerkijken op?

Tijdens haar lezing besprak mevrouw Stadelmaier onder andere hoe jongens en meisjes anders reageren na afloop van een sportwedstrijd.

Jongens hebben de neiging na een sportwedstrijd te pochen over hun eigen prestaties en zij accepteren ook dat andere teamgenoten hetzelfde doen.

Meisjes daarentegen hebben de neiging de eigen prestaties onderuit te halen en om kritisch te zijn over de prestaties van andere meisjes.

Hiermee illustreerde Vréneli Stadelmaier dat de demotivatiecultuur van vrouwen al op jonge leeftijd begint. Dit zette Liseanne en Géraldine aan het denken.

Er zijn veel oorzaken die het lage percentage vrouwen aan de top verklaren. Vaak wordt met een schuldig vingertje gewezen naar mannen in positie die door bewuste of onbewuste seksisme ervoor zorgen dat vrouwen niet door het glazen plafond kunnen breken.

Echter heel veel vrouwen maken zich eveneens schuldig aan vooroordelen over leiderschapskwaliteiten van vrouwen. De genoemde demotivatiecultuur houdt dit in stand.

Demotivatie ombuigen naar motivatie

Géraldine en Liseanne onderzochten of de demotivatiecultuur echt bestaat, wat de oorzaken zijn en hoe wij een demotivatiecultuur kunnen ombuigen naar een cultuur van positieve onderlinge motivatie.

Naast literatuuronderzoek hebben Liseanne en Géraldine ook een aantal open vragen gesteld aan enkele vrouwelijke professionals die net met hun carrière zijn begonnen en aan enkele vrouwelijke professionals met een lange staat van dienst.

Opvallend aan de antwoorden was dat veel respondenten aanvankelijk ontkennend antwoordden op de vraag of er sprake was van een demotiverende cultuur binnen de organisaties waar zij werkten, maar tegelijk konden zij wel voorbeelden noemen van situaties waarbij zij werden geconfronteerd met demotiverend gedrag van collega’s.

Hieruit blijkt dat een demotiverende cultuur niet alleen een reëel iets is, maar dat veel mensen er niet eens van bewust zijn, dat het voorkomt in de eigen organisatie.

Iets doen aan een demotiverende cultuur begint volgens Géraldine en Liseanne daarom met bewustwording. Pas daarna kunnen organisaties actief werken aan een cultuur waarbij collega’s elkaar motiveren en helpen om succesvol te zijn.

Wat kan je zelf doen?

Zoals eerder aangegeven zit de demotivatiecultuur diep ingebakken in onze cultuur. Om daar maatschappelijk wat aan te doen, zou er in de eerste plaats iets moeten veranderen aan de wijze waarop wij jongens en meisjes opvoeden.

Wie nu studeert of werkt heeft daar natuurlijk weinig aan, maar gelukkig zijn er volgens Liseanne en Géraldine wel een paar dingen die je zelf kan doen. Als je bewust bent van het risico van demotivatie kan je om te beginnen jezelf ervan weerhouden om demotiverend te handelen ten opzichte van anderen en jezelf. 

In het rapport over hun onderzoek adviseren Géraldine en Liseanne verder om een rolmodel te zoeken en om jezelf te omringen door andere ambitieuze jonge mensen. Een goede manier om dat laatste te realiseren is om je aan te melden bij TopFem. Volgens Liseanne en Géraldine is TopFem een goed voorbeeld van een organisatie waar positieve motivatie voorop staat.

Een andere manier is om een traineeship te volgen. Als trainee bij een grote organisatie volg je een intensief traject van werken, professionele training en zelfontwikkeling met een groep andere jonge, ambitieuze personen.

Waar je ook voor kiest, volgens Géraldine en Liseanne is het belangrijkste dat je elkaar helpt om succesvol te zijn. Zo kan je samen een trampoline vormen om hogerop te komen.

TraineeshipPlaza.nl

Dit interview is mede dankzij de ondersteuning vanuit TraineeshipPlaza.nl tot stand gekomen. TraineeshipPlaza.nl werd in 2008 opgericht door een groep enthousiaste studenten. Op dit platform presenteren organisaties zich door middel van uitdagende functies voor jong hoogopgeleid talent. Zoals de talenten die verbonden zijn aan TopFem .

Bekijk verschillende traineeships >>>

Meer over TopFem >>>

Stichting TopFem
[email protected]

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

TraineeshipPlaza.nl

Berenkoog 42F
1822BJ Alkmaar
Nederland