Nina trainee provincie Zuid Holland
Nina en Loek
Trainee

De eerste weken als wo-trainee

Eerst weken - wo traineeship provincie zuid holland

Hoe zien deze eruit?

Het begin van het traineeship is een bijzondere periode. Je leert jouw groep mede-trainees meteen goed kennen, de weg vinden op het provinciehuis, én je begint aan de eerste opdracht. Er komt misschien veel tegelijk op je af, maar de trainees kijken altijd met veel plezier terug op die eerste weken. Hoe zien ze eruit? Loek en Nina uit de lichting 2024-2026 vertellen je erover.

De introductieweek

De allereerste week begint meteen met een driedaagse introductie ergens op een externe locatie in de provincie Zuid-Holland. Je leert dan al het nodige over de provincie en de opzet van het traineeship, maar je groep medetrainees leren kennen staat eigenlijk centraal.

“Best spannend,” vertelt Nina, “drie dagen doorbrengen met negen mensen die je eigenlijk helemaal niet kent, maar de spanning zakte snel weg toen we eenmaal onderweg waren. Er was een uitgebreid programma om ons kennis te leren maken met elkaar en de provincie. We hebben spelletjes gedaan, zijn met elkaar in gesprek gegaan en hebben op de eerste avond – volgens de traditie – samen gekookt. Aan het einde van de introductiedagen voelde het echt al een beetje als familie!”

Gelukkig zijn er ook altijd trainees in de groep die het helemaal niet spannend vonden. Loek: “Ik was gewoon heel benieuwd met wie ik samen het traineeship in zou gaan, wie allemaal dezelfde sollicitatieprocedure heeft doorstaan en wat ze daarvan vonden. Sowieso was ik erg enthousiast om te beginnen en het is leuk om dat met anderen te delen die net zo enthousiast zijn.”

Na drie dagen lopen de trainees als groep het provinciehuis binnen, en leggen ze ook als groep de ambts- eed of belofte af. Nina: “Ik vond het heel erg leuk dat de Provinciesecretaris de tijd had genomen om ons welkom te heten. Daarnaast was de informatie die we kregen over de werking van de organisatie erg waardevol; een soort spoedcursus ambtenaar zijn. Het begin van het traineeship blijft intensief, maar door die eerste paar dagen voelde ik me al een stuk beter voorbereid dan eerst!”

De eerste weken 

De tweede week begin je dan daadwerkelijk bij het team van jouw eerste opdracht, onder begeleiding van één van jouw collega’s. De eerste weken zorgt de begeleider voor een zachte landing in het team.

Loek begon zijn traineeship bij team Waterveiligheid: “Ik moest wennen aan de inhoud en aan de grootte en complexiteit van de organisatie, maar doordat mijn begeleider mij direct meenam naar diverse overleggen, kwam ik er wel snel in. Ik pik het beste dingen op door overal bij aan te sluiten.”

In de eerste weken is er voldoende gelegenheid om goed de tijd te nemen om zowel de organisatie als de inhoudelijke opdracht te leren kennen. Loek vervolgt: “Aan het begin is alles nog vaag en snap je weinig, maar na een tijdje vallen dingen die je hebt opgepikt langzaam op hun plek. Het hielp heel erg om variatie van leeswerk en overleggen te hebben in de beginperiode.”

De eerste weken is veel kennis maken met de organisatie, en dus ook veel koffie en thee drinken met collega’s. Nina: “Ik ben met heel veel mensen aan tafel gaan zitten om te horen over wat zij doen en hoe ik daarbij kon helpen. Er worden op het Provinciehuis ook ontzettend veel activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen, over allerlei verschillende thema’s. Ik heb heel veel mensen op dit soort bijeenkomsten leren kennen.”

Er wordt veel zorg en aandacht gestoken in het onboarding proces van de trainees. In een korte periode leer je al veel over de organisatie, het team waarin je komt te werken, jouw medetrainees én over jezelf. Dat alles tezamen maken die eerste weken als trainee bij de provincie Zuid-Holland zo bijzonder.

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

Provincie Zuid Holland

Traineecoördinator
Postbus 90602
2509 LP Den Haag
Nederland