Nordin, tax talent trainee
Nordin
tax talent trainee

“Er is hier écht tijd voor inhoud en ontwikkeling, dat sprak me enorm aan.” Nordin, tax talent trainee

‘Tijdens mijn zoektocht naar een interessante studie, koos ik ervoor om economie te gaan combineren met Nederlands recht. Omdat ik het fiscale recht al snel interessanter vond dan het commune recht, heb ik Nederlands recht vlot ingeruild voor het fiscaal recht. Tijdens mijn masters accounting en fiscaal recht heb ik diverse stages gedaan bij kleine en grote advies- en advocatenkantoren. Toch wist ik aan het einde van mijn studie nog niet exact welke kant ik op wilde met mijn carrière. Ik zocht iets met veel maatschappelijke betrokkenheid, binnen een grote organisatie maar wel met voldoende kleinschaligheid. Op dat moment kwam het traineeship van de Belastingdienst op mijn pad en die leek daar perfect aan te voldoen.   

“Wat me vooral aansprak was het feit dat er op vrijdagen samen met andere trainees verschillende trainingen en fiscaal inhoudelijke sessies zijn, waardoor ik mezelf zowel fiscaal als niet-fiscaal verder zou kunnen ontwikkelen.”

De veelzijdigheid van het Tax Talent Traineeship

Ik kon snel op sollicitatiegesprek komen bij de Belastingdienst en was meteen enthousiast. Wat me vooral aansprak was het feit dat er op vrijdagen samen met andere trainees verschillende trainingen en fiscaal inhoudelijke sessies zijn, waardoor ik mezelf zowel fiscaal als niet-fiscaal verder zou kunnen ontwikkelen. Daarnaast ontstaat er door deze sessies echt een groepsgevoel: je bent samen gestart en helpt elkaar ook verder.

Het is een traineeship van twee jaar waarbij je om de vier maanden van plek wisselt binnen zowel de Belastingdienst als het ministerie van Financiën. De bedragen waarmee je hier werkt zijn duizelingwekkend maar tegelijkertijd ook uitdagend. Je hebt namelijk direct veel verantwoordelijkheid als starter, je kunt hier zelf over grote bedragen meedenken en beslissingen nemen. Uiteraard werk je ook vaak samen in een team met andere collega’s en word je heel goed begeleid door meer ervaren collega’s. Juist voor studenten die op een kruispunt staan is het traineeship de ideale start van je carrière.

Fiscale top(sport)

Het traineeship is niet voor iedereen weggelegd: je moet discipline hebben en er wordt een beroep gedaan op je nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Fiscaliteit moet echt je passie zijn. Er is hier veel ruimte voor fiscale diepgang, je hebt echt de mogelijkheid en de tijd om daadwerkelijk de inhoud van een arrest of casus te bespreken met (ervaren) collega’s. Dat is heel interessant en je leert er veel van.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hier ook helemaal van deze tijd. Er is veel flexibiliteit in werktijden en aanwezigheid op kantoor. Zo is het mogelijk om in de middag even te sporten, om een dagje langer of juist korter te werken; zolang je je verantwoordelijkheid maar neemt en je werk goed doet is er veel bespreekbaar. 

Middenin de ontdekkingsreis

Op dit moment zit ik nog midden in het traineeship en werk ik bij de directie MKB in Amsterdam, op de vennootschapsbelasting en formeel recht. Ik ben hiervoor begonnen bij de directie Grote Ondernemingen in Rotterdam. Over 2 maanden volgt een periode bij het ministerie van Financiën waarbij ik graag van dichterbij de wetgeving wil meemaken, omdat je anders weinig met dit aspect van de fiscaliteit in aanraking komt. Ik vind de wetgevingskant fascinerend, dat is een hoek die ik graag verder wil ontdekken. Na mijn periode bij het ministerie van Financiën bestaan er verschillende mogelijkheden, waarbij je zelf grotendeels kan kiezen waar je gedetacheerd wordt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naar het buitenland te gaan, maar ook de FIOD en de rechtbank is mogelijk. Het traineeship wordt afgesloten bij MKB, als vaktechnisch aanspreekpunt bij het belastingmiddel waar je na je traineeship in verder wilt. Uitdagingen genoeg straks, maar nu eerst het traineeship goed afronden.’

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden

 

Belastingdienst

Postbus 979
3561 GT Utrecht
Nederland