oud Vitens trainee Marten Huttem
Marten Hutten
Oud trainee

Marten Hutten - Sterrenkunde

Marten zit in het tweede jaar van het traineeship. Hij kwam bij Vitens terecht omdat hij zocht naar een bedrijf met maatschappelijke relevantie. En het liefst ook iets richting het noorden van Nederland. Zoals hij zelf zegt: “Toen ik de vacature van Vitens tegenkwam, leek dat aan alle voorwaarden te voldoen; dat ik geen verstand had van alles wat met drinkwater te maken heeft, maakte mij minder uit. En nadat ik had gesolliciteerd en op de selectiedag was geweest, bleek dat voor Vitens ook geen breekpunt. En nu zit ik hier!” Naast het traineeship is Marten vooral bezig met muziek. Hij zingt op hoog niveau klassieke muziek. Ook speelt hij gitaar in een “melodic death metal” band. Zij hebben vorig jaar zelfs hun eerste album uitgebracht! Marten is 30 jaar en woont in Zwolle. We vroegen Marten het volgende:

1. Wat vind je écht leuk aan het traineeship?

Ik doe op het moment een project over positive impact productiebedrijven. Dat gaat heel erg over duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Wat hierbij heel tof is, is dat ik langzamerhand binnen Vitens gelinkt word aan duurzaamheid. Dus allemaal mensen die daarmee te maken hebben, weten mij opeens te vinden. En willen dan ook input van me hebben. Zelfs de manager duurzaamheid van de afdeling Business Development kwam op een gegeven moment bij me langs!

Ik vind het ook een heel sympathiek onderwerp om mee geassocieerd te worden, dus ik ben er erg blij mee. En het is leuk om te zien dat je als trainee serieus genomen wordt. Dat niet alles vanuit jouzelf hoeft te komen, maar dat er op een gegeven moment ook gewoon mensen naar jou toe komen in plaats van andersom.

2. Wat was je leukste opdracht tot nu toe?

Voor mij was dit het maken van een Digital Twin van één van onze zuiveringslocaties in Zwolle: het Engelse Werk. Een Digital Twin is eigenlijk een digitale versie van een fysiek ding. Met het digitale model van het Engelse Werk kan ik de waterkwaliteit van het drinkwater dat we daar maken, voorspellen. Oftewel, ik kan van tevoren laten zien wat het effect van bepaalde keuzes is op de drinkwaterkwaliteit. Stel je voor: we gaan een nieuwe bron gebruiken. Met de Digital Twin kan ik voorspellen hoe dit water de zuiveringsstappen doorloopt. En welke invloed die bron heeft op de chemische samenstelling van het drinkwater. Dat is erg handig, want zo kan Vitens, zonder de reguliere bedrijfsvoering te onderbreken, de productielocatie optimaliseren, bijvoorbeeld door verschillende scenario’s door te rekenen en het scenario met de beste resultaten uit te voeren.

De digitale versie van het Engelse Werk heb ik trouwens niet in m’n eentje geprogrammeerd, maar samen met een team van gespecialiseerde proces- en datatechnologen. Daarbij kwam mijn achtergrond in Sterrenkunde goed van pas! Daar heb ik namelijk leren programmeren. Zo zie je maar: in principe kun je met élke achtergrond aan de slag bij Vitens.

3. Wat hoop je binnen het traineeship nog te doen?

Ik heb voor m’n gevoel al heel veel verschillende dingen gedaan. Ik heb me beziggehouden met internationale samenwerkingen van Vitens, met andere waterbedrijven, ik heb een Digital Twin gebouwd, ik ben bezig met duurzaamheid en strategie… Maar één van de dingen die ik nog graag wil gaan doen, is een opdracht bij Omgevingsmanagement. Dus vooral kijken naar hoe de samenwerking tussen Vitens en allerlei belanghebbenden gaat. Bijvoorbeeld als we het hebben over water winnen, maar misschien ook wel meer richting bestuurlijk gebied. Ons werk, water winnen, beïnvloedt natuurlijk heel veel mensen in een groot gebied van Nederland. En ik ben heel benieuwd hoe je als Vitenser, in samenwerking met andere partijen, tot oplossingen voor problemen binnen dat gebied komt.

4. Raad jij het traineeship aan?

Ja. Ik was na mijn studie heel erg zoekende naar wat ik nou wilde gaan doen. En volgens mij is een traineeship een heel goed idee, wanneer je het antwoord op die vraag nog niet weet, want je kan echt gaan ontdekken welke kant je op wilt. Het mooie aan Vitens is dat je ontzettend veel kansen krijgt om het traineeship naar je eigen hand te zetten, dus om opdrachten zelf vorm te geven en gewoon te doen waar je je op dat moment goed bij voelt. Of waar je op dat moment nog veel over wilt leren. Plus, je wordt direct een bekend gezicht bij Vitens. Je bent overal helemaal volledig welkom en er zijn veel mensen die je leert kennen. Daardoor bouw je snel een groot netwerk op, zowel binnen als buiten de organisatie (al ligt dat natuurlijk ook wel een beetje aan de opdrachten die je doet). En daardoor zijn er altijd veel mensen op wie je terug kunt vallen, als je even niet meer weet wat je moet doen.

Nieuwe vacatures via de mail?

Meld je aan op onze jobagent!

Aanmelden