De term zegt het eigenlijk al: non-verbale communicatie is een woordeloze vorm van communiceren. Het omvat je lichaamstaal en een fenomeen wat bekend staat als "paralanguage". Met paralanguage bedoelen wij de elementen van je spraak naast de woorden zoals intonatie, spreeksnelheid, gezichtsuitdrukkingen, pauzes en zuchten. Non-verbale communicatie omvat verder ook je fysieke verschijning waaronder kleding en verzorging.

Non-verbale communicatie is even belangrijk, of zelfs belangrijker, dan verbale communicatie. Je gesprekspartner zal gedurende je gehele sollicitatiegesprek jouw non-verbale communicatie observeren. Bewust en onbewust. Als je jouw non-verbale communicatieve vaardigheden niet goed gebruikt, dan heeft dit een negatief effect op je presentatie en de indruk die je achterlaat bij je gesprekspartner. Wanneer je jouw non-verbale communicatieve vaardigheden wel goed inzet, dan heeft dat een positieve invloed op de impact van je antwoorden. Het zorgt voor een zelfbewust en vertrouwd beeld van jou als geschikte kandidaat.

Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je. Het is wellicht ook handig om er bij jezelf op te letten, of je de genoemde zaken al toepast. Je kan de tips namelijk natuurlijk ook toepassen als je niet aan het solliciteren bent!

Oogcontact

Zorg voor goed oogcontact. Oogcontact toont interesse, betrokkenheid en warmte. Het toont interesse bij het luisteren en het toont zelfverzekerdheid bij het spreken. Een vluchtige blik? Zorg er dan voor dat je je gesprekpartner minimaal twee seconde aankijkt voordat je je aandacht bijv. verlegd naar een andere gesprekspartner die deel uitmaakt van het gesprek. Een korte vluchtige blik kan een ontwijking of onzekerheid uitstralen.

Een zelfverzekerde handdruk

Geef je gesprekpartner(s) een stevige handdruk maar knijp niet zo hard dat jij je gesprekspartner(s) pijn doet. Zorg ervoor dat je geen zweethanden hebt. Dit kan je bijvoorbeeld oplossen door je hand aan je broek af te vegen als je gesprekpartner je komt halen.

Handgebaren

Handgebaren kan je goed gebruiken om je verhaal kracht bij te zetten. Veel mensen gebruiken handgebaren bij het spreken. Het voordeel is dat het gebruik van handgebaren gelijk het probleem oplost dat je niet weet wat je anders met je handen moet doen. Zorg er wel voor dat je niet te veel overdreven handgebaren maakt. Dit leidt namelijk ontzettend af.

Kleding en presentatie

Je kleding tijdens je sollicitatiegesprek is van belang, maar kleding is niet je gehele prestatie. Als je indruk wilt maken moet je ook letten op je hygiëne en op je parfum. Zorg ervoor dat deze niet storend zijn voor je gesprekspartner(s).

Denk aan je houding

Je houding straalt energie en kracht uit. Loop rechtop en zorg ervoor dat je niet onderuitgezakt in je stoel gaat zitten. Gebruik, wanneer aanwezig, je stoelleuningen om rechtop te zitten. Vergeet niet een open gesprekshouding aan te nemen, dus niet met je armen over elkaar. Zorg voor een open actieve houding.

Gezichtsuitdrukkingen

Het zal je verbazen hoeveel sollicitanten het hele sollicitatiegesprek met een verbaasde of sombere gelaatsuitdrukking doorlopen. Het is daarom slim om je gelaatsuitdrukking een keertje te bekijken in een spiegel. Een geïnteresseerde gelaatsuitdrukking nodigt je gesprekspartners uit je meer informatie te verschaffen. Ook een glimlach doet wonderen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het een echte oprechte glimlach is. Het zorgt ervoor dat je warm en vriendelijk overkomt.

Spreken

Bij non-verbale communicatie gaat het bij het spreken niet zozeer om de inhoud maar om de manier van spreken tijdens je sollicitatie. Let daarom bij het spreken op je articulatie, intonatie, spreeksnelheid, volume, toon en pauzes. Vaak begin je tijdens een sollicitatiegesprek heel gehaast te praten. Dit kan gezien worden als een vorm van onzekerheid. Probeer daarom tijdens je gesprek rustig te praten en duidelijk te articuleren. Het is daarbij ook belangrijk op je spreekvolume te letten. Het is namelijk net als bij gezichtsuitdrukkingen van belang dat je via je spraak de juiste emoties en kracht overbrengt.

Reageer op de non-verbale signalen van gesprekspartner

Zoals jouw gesprekspartner zal anticiperen op jouw non-verbale communicatie kan je zelf ook gebruikmaken van de lichaamstaal van je gesprekspartner. De signalen kunnen je bijvoorbeeld laten zien dat je gesprekspartner(s) het (on)eens is, een vraag heeft of niet helemaal begrijpt wat je bedoelt.

Geef voordat je het sollicitatiegesprek verlaat, je gesprekspartner(s) een stevige handdruk en een glimlach. Neem op je weg naar buiten ook even afscheid van de andere personen die je binnen de organisatie hebt gesproken zoals bijvoorbeeld de receptionist(e).

Bij het sollicitatiegesprek is het belangrijk om professioneel, attent en vol vertrouwen over te komen. Zorg er daarom voor, dat je verzorgd gekleed gaat en dat je niet overdrijft met de parfum of aftershave (niets is beter dan te veel).